Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kipirosodott a baba bőre? Pelenka dermatitisz lehet az ok!

Érdekességek2022. február 06.

Az egyszer használatos pelenkák korszakával sok esetben mit sem törődik a babák érzékeny bőre. Kipirosodik, érzékennyé válik, esetleg apró hólyagocskák is kialakulnak a pelenkával fedett bőrterületeken.

Fotó: 123rf.omEzek a pelenkakiütés, más néven pelenka dermatitisz vagy pelenka okozta bőrgyulladás jellemző tünetei, tulajdonképpen a leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség ez, amivel egyszer vagy többször, de szinte minden csecsemős anyuka találkozik.

Nem napjainkban felismert, vagy a jelenlegi csecsemőápolás hibáira visszavezethető betegség ez, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy 1905-ben Jacquet, egy francia gyermekorvos már leírta a bőrprobléma főbb tüneteit. Tőle származik a találó – pelenka dermatitisz – elnevezés is.

Hol jelentkezik a pelenkakiütés?

A leginkább dörzsölésnek vagy párás melegnek kitett bőrfelületeken, így a combok belső felületein, a combredőkben, a popsin, a farvágás területén, a nemi szerveken egyaránt jelentkezhet a kipirosodás és a felázottság miatti bőrmeggyűrődés.

Mitől alakul ki?

Több tényező vezethet pelenka kiütésekhez:


Kiket érint leginkább?

Fiú és lány csecsemők egyaránt, közel azonos arányban érintettek a pelenka-kiütésben.

Általában három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a pelenkázással összefüggő bőrtünetek. Az említett időszakon belül a hat és kilenc hónapos kor között a leggyakoribb a pelenka dermatitisz.

Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket?

A pelenka dermatitiszt kiváltó okok ismeretében a megelőzés, illetve a kezelés lehetőségei is adottak.

A pelenkakiütés kezelésére szolgáló hámosító készítmények a patikából

A következőkben felsorolt hatóanyagokat tartalmazó, recept nélkül kapható szereket minden pelenkázás alkalmával a tiszta bőrfelületre vékony rétegben ajánlott felvinni:

A szárító, enyhe bőrösszehúzó és nedvességmegkötő cink-oxid hatóanyagot általában viszkózus, vízlepergető, zsíros jellegű kenőcs tartalmazzák.

A hatóanyag (amit B5-provitaminként is emlegetnek) a bőrben pantoténsavvá alakul át, ami a sérült hámszövet újraképződését segíti elő.

Ha nem múlik a kiütés

Amennyiben rendszeressé válik a pelenkakiütés vagy a recept nélkül kapható krémek, kenőcsök alkalmazása nem vezet javuláshoz, gyermekorvoshoz kell fordulni. Gyulladt bőr esetén a gyermekorvos szteroidos kenőcsöket rendelhet. A szteroid komponens ebben az esetben gyulladáscsökkentő hatású glükokortikoid. Ezeket a pelenka dermatitisz kezelésére szolgáló, szigorúan receptköteles szteroidos kenőcsöket, krémeket általában a gyógyszertárban készítik el, ahol a felnőttek számára készült gyári szteroidos kenőcsöket alkalmas vivőanyaggal elkeverik, „hígítják”.

Fotó: 123rf.com

Amennyiben viszonylag nagy bőrfelületen, pelenka alatt lezárva, mintegy dunsztkötésbe helyezve alkalmazzák a glükokortikoidokat tartalmazó bőrgyógyászati készítményeket, a készítmények hatóanyagainak a csecsemő bőrén át történő felszívódása nagymértékű lehet. Így az esetlegesen kialakuló mellékhatások is jelentősek lehetnek (ezek közül a bőr elvékonyodása szembetűnő lehet). Ügyelni kell arra, hogy csak a lehető legkisebb, a kezelés szempontjából feltétlenül szükséges felületen szabad csak alkalmazni a szteroidos készítményeket, és a szokásosnál gyakrabban kell cserélni a pelenkát a készítmény alkalmazásának időtartama alatt.

A szteroid-kezelés kiegészítőjeként (nem egyidejűleg, hanem felváltva), illetve a szteroidos kezelést követően a recept nélkül kapható, fenn is említett hámosító, regeneráló kenőcsök alkalmazhatók.

Gombás fertőzés kialakulása

Előfordulhat, hogy az irritált, sérült, pelenkázott bőrön a gombák is kóros mértékben megtelepednek. Nagyobb az esélye a csecsemő pelenkázott bőrén a gombás fertőzésnek, ha szájpenészes a csecsemő, vagy antibiotikum-kezelés miatt a bélflórája egyensúlya felborul. A gombás felülfertőződés miatt a kipirosodáson túl fénylően vörös színű lehet a bőr, a vöröslő foltok peremén sorakozó kisebb-nagyobb fehér hólyagcsákkal, göbökkel tarkítva. A folyamat legtöbbször a végbélnyílás környékén kezdődik, és innen terjed át egyéb területekre. A gombás fertőzésért felelős kórokozó leggyakrabban a – szájpenészt is okozó – Candida albicans nevű gomba.

Fotó: 123rf.com

Kezeléséhez gombaellenes hatóanyagot tartalmazó kenőcsök alkalmazása szükséges. Bórax, nisztatin és klotrimazol a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok. A gyógyszeres kenőcsök/krémek mellett a gyakori pelenkacsere és a bőr szárazon tartása segíti a gyógyulást.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.