Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Könnyű mással összekeverni a petefészek daganatot

Érdekességek2019. július 09.

A petefészek rosszindulatú daganata igen veszélyes ráktípus, mivel gyakran túl későn diagnosztizálják. Az elváltozás tüneteit sajnos igen könnyű mással összekeverni, mivel több jóindulatú állapot is hasonló panaszokat produkálhat, például a ciszta. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ezért tünetek esetén mihamarabbi kontrollt javasol.

Fotó: 123rf.comVérzészavarok, fájdalmas együttlétek, hüvelyi folyás

Pecsételő vérzés, fájdalmas szex, vissza-visszatérő hüvelyfolyás- ezek hátterében számtalan -akár banális- ok is állhat, így sokan legyintenek a problémára, illetve otthoni módszerekkel, recept nélkül kapható készítményekkel próbálják orvosolni a panaszt. Viszont -főleg, ha huzamosabb ideig fennáll a tünet- fontos, hogy forduljon az illető nőgyógyászhoz, ugyanis meglehet, komolyabb terápia szükséges a kezeléshez. Sőt, rossz esetben ezen panaszok akár rákos elváltozásra is utalhatnak!

A vérzészavarok leggyakoribb okai

• Hormonális eltérések (pl. Pajzsmirigy alulműködés, IR, progeszteronhiány)
• Menopauza
• Gyulladás
• Jó-és rosszindulatú daganatok (pl.polip, mióma, ciszta, rák)
• Endometriózis
• Fertőzések

Petefészek ciszta vagy petefészekrák?

A petefészkekben azok anatómiai felépítése miatt gyakran alakulhatnak ki ciszták. Fontos tudni, hogy ekkor nem egyetlen állapotról van szó, hiszen igen sok formát takar. Leggyakrabban a folyadékkal teli cisztákkal a fogamzókorú nők szembesülnek, amikor a helytelen peteérés miatt nem alakul ki domináns tüsző, mely megrepedhetne, hanem helyette több ciszta alakul ki (PCOS). A PCOS belgyógyászati kórkép része, ami életmódváltással (diéta és sport!), valamint gyógyszeres úton kezelhető, csak ritka esetben van szükség műtétre.


Azonban igen fontos tisztában lenni azzal, hogy a ciszták akár rosszindulatú elváltozásra is felhívhatják a figyelmet, pontosabban petefészekrákra. Ez általában az idősebb korosztály tagjait érinti, ezért ha ciszta van a petefészekben, főleg, ha a tumormarkerek kiugróan magasak (de ez nem szükségszerű), úgy az malignus (rosszindulatú) daganat jele lehet. Nagyon fontos, hogy el lehessen különíteni a jó-és rosszindulatú képleteket egymásól, és ebben az UH-on kívül tumormarkerek vizsgálata (CA125), citológia/szövettan, egyéb képalkotó vizsgálatok (CT/ PET CT) szükségesek, valamint szabad hasűri folyadék ellenőrzése és abból mintavétel is indokolt.

Hasonló tüneteket okozhatnak

Sajnos az ártalmatlan ciszta és a rosszindulatú petefészekrák hasonló, sőt, ugyanolyan tüneteket okozhatnak (már, ha okoznak), így fontos, hogy mielőbb forduljon nőgyógyászhoz az illető, aki elkülöníti egymástól a két állapotot. Ez azért is fontos, mert a malignus petefészekrák igen progresszív, és gyakran akkor derül rá fény, amikor már áttéteket képzett.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elsősorban a rendszeres szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet, ugyanis a petefészekrák és a jóindulatú ciszták is gyakran tünetmentesek.  Amennyiben mégis jelentkeznek panaszok, igen hasonlóak lehetnek: pl. vérzészavar, haspuffadás, fogyás, emésztési panaszok, alhasi fájdalom.

Mi a teendő, ha cisztám vagy petefészekrákom van?

Az első a jó-és a rosszindulatú folyamatok elkülönítése. Apróbb ciszták esetén gyakran nincs szükség az életmódváltáson kívül egyéb teendőre (PCOS esetén szükség lehet gyógyszerre is), hiszen pár ciklus után felszívódhatnak. Azonban, ha a jóindulatúnak gondolt képletek komoly panaszokat okoznak, illetve, ha túl nagy méretűek, akkor eltávolítják, legtöbbször endoszkópos úton, egynapos beavatkozás keretében.

Rosszindulatú petefészek képlet esetén műtétre (a méh és a petefészkek teljes eltávolítására, radikális beavatkozásra!) van szükség, a cél a látható daganatmentesség. Ezen kívül (előzetes és utókezelés) kemoterápia, illetve egyéb onkológiai kezelés indokolt. Nagyon fontos, hogy tünetmentesség, gyógyulás után az illető rendszeres szűrésen vegyen részt, mivel kiújulásra hajlamos!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.