Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

Érdekességek2025. június 16.

Fotó: www.freepik.com | rawpixel

 

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.

A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).

  Technológia Előnyök Nyersanyagok
Gőzölés Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás húsok, zöldségek
Fermentálás Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt
Párolás Megőrzi az ízeket és tápanyagokat gyökérzöldségek, édesburgonya

1. számú táblázat: Konyhatechnológiai eljárások
Forrás: MDOSZ

A bőrápolási rutin is megújulhat

A tavaszi időszakban érdemes a bőrápolási rutinunkat is frissíteni. A vastag, zsírosabb textúrájú krémek helyett könnyebb, hidratálóbb formulákat válasszunk, lehetőség szerint antioxidáns hatóanyagokkal (pl. C- és E-vitamin, niacinamid, hialuronsav). A hámlasztás (pl. gyengéd AHA-savakkal) segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket, így a bőr simábbá, frissebbé válik, DE ezt az arcápolási módszert a kora tavaszi időszakra ütemezzük be, később az erősebb napfény miatt már nem javasolt. Hámlasztást csak kontrollált módon és kellő védelem mellett szabad csinálni csak indokolt helyzetben, ez alatt erősen javasolt a fényvédelem SPF 50+.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Megint felkúsztak a kilók!

2025. június 17.

Orvosi tanácsok fogyókúrázóknak

Roskadásig tele van a média és az internet gyors fogyást ígérő, tuti tippekkel, fogyókúrás ajánlásokkal. Sokan a tavasz közeledtével „kapnak észbe”, hogy eljött az idő a beach-body projekt megvalósításához.

Valójában nincsen olyan gyors fogyás, mely hosszú távon tartható lenne, és ráadásul az egészségre nézve is káros hatással lehet egy hetekig tartó hiánydiéta. Mindig újabb trendek és hullámok adnak reményt a felesleges kilók leadására. Kívülről fújjuk az „Egyél kevesebbet, kerüld a cukrozott ételeket, italokat, és mozogj többet!” jó tanácsot. De mégis, hogyan valósítsuk meg ezt a mindennapjainkban?

Ahhoz, hogy sikeres és hosszú távon fenntartható legyen a testsúlyvesztés, az életmódbeli szokásaink sokaságán szükséges változtatni. Ennek csak az egyik komponense a diéta.

Ó, azok a kalóriák!

Könnyen belátható, ha tartósan kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, testsúlyvesztés lesz az eredménye. Egy átlagos, aktív, normál súlyú fiatal nőnek napi 1800–2000 kalóriára van szüksége a súlytartáshoz.

Ennél legalább 500 kalóriával kevesebbre van szüksége, vagyis maximum 1500 kalóriára a heti félkilós fogyáshoz.

Azonban a fogyókúra matematikája nem ilyen egyszerű. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a


társbetegségeket,
ételallergiákat,
mindennapi aktivitást,
életvitelt.


Ha magunktól nem boldogulunk és a kalóriaszámláló applikációkban is elvesztünk, érdemes dietetikai tanácsadást igénybe venni, amely személyre szabott étrend kialakításában segíthet.

200 kalória = 20 perc mozgás

Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

2025. június 16.



 

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.

A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).




  Technológia
Előnyök
Nyersanyagok




Gőzölés
Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése
brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek


Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata)
Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás
húsok, zöldségek


Fermentálás
Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát
savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt


Párolás
Megőrzi az ízeket és tápanyagokat
gyökérzöldségek, édesburgonya



Összefügghet-e az elhízás a merevedési zavarral?

2025. június 16.

A kutatások szerint az elhízás és az ezzel összefüggésben kialakuló betegségek, állapotok okozhat merevedési zavart is. De vajon elégséges „csak” lefogyni ahhoz, hogy rendeződjön ez a helyzet vagy orvosi kezelés is szükséges lehet? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt a kérdésre.

Mi a kapcsolat az elhízás és a merevedési zavar közt?

Az összefüggések megértéséhez érdemes tudni, hogy az elhízás fenntart a szervezetben egy állandó alacsony szintű gyulladást, valamint növeli az oxidatív stressz mértékét a sejtekben, szövetekben. Ennek következtében alakulhat ki olyan állapotok, amelyek jelentős rizikófaktorai a merevedési zavarnak. Ilyen például:
– Leptin rezisztencia: ennél az állapotnál az agy nem adekvát módon reagál a leptin hormonra, ami a zsírszövetekből „származik” és befolyásolja az éhségérzetet és a táplálékfelvételt. Leptin rezisztencia esetén gyakori tünet a túlevés, a túlsúly és az alacsony tesztoszteronszint. Ez utóbbi a szexuális vágy csökkenéséhez is vezethet.  
– Inzulin rezisztencia: az IR szintén egy állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin hormonra, ami miatt kevésbé hatékonyan tudják a vérben található cukrot energiává alakítani. Ennek következtében a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni, idővel pedig kialakulhat a cukorbetegség, ami az egyik legjelentősebb kockázati tényező az erektilis diszfunkció szempontjából.
– Cukorbetegség: mivel ez a kórkép az erek, így a pénisz ereinek állapotára is negatívan hat, nem ritka a két probléma együttes jelenléte. Az is előfordulhat azonban, hogy éppen a cukorbetegség kezelésére rendelt gyógyszer okozza vagy tartja fent a merevedési zavart.
– Mindezeken felül az elhízás talaján kialakuló magas vérnyomás, magas koleszterin- és triglicerid szintek szintén hozzájárulhatnak a merevedési zavar meglétéhez.