Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kőolaj- haj? Soha! Természetes hajápolók, amikért rajongsz majd, ha kipróbálod

Érdekességek2018. március 27.

A fejbőrünk a koponyánkkal és az agyunkkal van szoros kapcsolatban - és minden nő egyetért abban, hogy ez talán a legszexisebb részünk. Kinek a haja - kinek az agya. Vagy mindkettő? Legyen az utóbbi! Ha ezeket tudod a hajápolásról, akkor így lesz! (Fésülködés kisokos a cikkben)  

Tegye fel a kezét az, aki egy bőrprobléma, vagy az egészséges életmódra törekvés jegyében lecserélte a tusfürdőjét natúr szappanra, a bolti testápolók helyett natúr készítményeket használ, esetleg mosószert is tudatosan választ. És most csak az hagyja fent a kezét, aki a fentiek mellett a hajápolásban is természetes módszerekre váltott! Nagyon kevesen maradtunk, de miért is van ez így?

A tusfürdő szappanra cserélése nem jelent gyökeres változást, ráadásul hosszú távon kényelmesebbé is válik az életünk: bőrünk kevésbé szárad ki, így kevesebb testápolót kell használnunk. A természetes mosószerek, mint pl. a mosódió vagy a mosószóda a többi mosószerhez hasonló módon használható a mosógépben, így ott sem kell új módszerekre váltanunk. A hajmosással azonban más a helyzet.


Hagyd a kőolajszármazékokat a föld alatt

Tudtad, hogy a legtöbb kozmetikai célú állatkísérletre épp ezek miatt kerül sor? Ha a hajunkat és a fejbőrünket is kíméletesen, SLS, SLES, kőolajszármazékok, szilikonok és parabének, valamint egyéb vegyi anyagoktól mentesen szeretnénk tisztítani és ápolni, ugyanakkor ragaszkodunk a megszokott kényelmes használathoz, és ahhoz, hogy hajunk könnyen kezelhető, dús tartású és fényes legyen, nagyon nehéz dolgunk van. Ha pedig a pálmaolajat is szeretnénk elkerülni, amely környezetvédelmi szempontból nagyon aggályos, még többet kell kutakodnunk a drogériák polcain. Készítettünk egy kártyát, amit magunkkal hordva kiszűrhetjük a problémás összetevőket. Akit érdekel azoknak a mesterséges összetevőknek a listája, amiket semmiképp nem szeretnénk látni egy hajápoló szerben, mégis a legtöbb bolti sampon tele van velük, az IDE KATTINTVA LETÖLTHETI>>

A csodamódszerek időigényesek és macerás alkalmazni őket 

Léteznek persze csodapraktikák, módszerek, de ezek mind valamiféle kompromisszumot jelentenek. 
 

 
A sok helyen ajánlott szappanos hajmosás után elengedhetetlen a savas (pl. almaecetes) öblítés, de hajunkat még így is nehéznek, zsírosnak érezzük. Persze akik erre a módszerre esküsznek, azok azt állítják, hogy pár hét átmeneti időszak után beáll az egyensúly a fejbőrünkön, és onnantól a hajunk könnyű és dús lesz és lassabban zsírosodik. De hát legyünk őszinték: a mai világban kinek van lehetősége pár hétig kellemetlen érzetű hajjal élni? 
 

Természetes hajápolás kompromisszumok nélkül? 

A jó hír az, hogy van már elérhető és kompromisszum-mentes megoldás! Éppen a megnövekedett igény miatt egyre több natúrkozmetikum gyártó kísérletezik természetes, kímélő samponok és hajbalzsamok elkészítésével, ezek közül az egyik legújabb a DROPS. A DROPS termékek nem tartalmaznak semmiféle káros vegyi anyagot vagy kőolajszármazékot, ennek ellenére megfelelnek a modern igényeknek, könnyen és egyszerűen használhatók, és olyan alaposan tisztítanak és gondosan ápolnak, és olyan csodás illatúak, mint a megszokott márkák, csak ártalmas hozzávalók nélkül. 
 

Hajfésülés kisokos 3 lépésben


A nedves haj rendkívül sérülékeny, ezért tarts be az alábbi 3 lépést, amikor fésülöd
 
1. válassz ritka fogú fésűt és ezzel fésüld tá a hajadat hajmosás után 
2. a hajformázáshoz használj jó minőségű kefét és a hajszárító hűvösebb fújás gombját – a forróság nem tesz jót a hajnak 
3. a száraz hajat ápold természetes sörtéjű, minőségi hajkefével 
 
Soha ne tépkedd, vagy fésüld durván a még vizes hajadat. Ahhoz, hogy a hajad könnyen kezelhető és kifésülhető legyen, válaszd a természetes DROPS hajbalzsamokat, sok értékes ápoló összetevővel.
Hajszárításkor érdemes a középutat keresni. Károsítja a hajat, ha túl közelről és a hajszárító legmagasabb fokozatán szárítod, ám az sem teszt jót, ha túl hideg van és a hajhagymák megfáznak.
 
Fontos lenne, hogy minél többen magukévá tegyék azt a szemléletet, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgás mellett az egészséges életmódnak ugyanolyan fontos része a természetes testápolás is. 
 
Éppen ezért nem csak azoknak ajánlottak a natúrkozmetikumok a hajápolás területén is, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek, hanem mindenkinek, aki szeretné elkerülni, hogy a bőrén és a hajszálain keresztül méreganyagok jussanak a szervezetébe, és aki rajong a finom illatú, minőségi kozmetikumokért.

Ha még nem tetted,IDE kattintva letöltheted a pénztárcádban is kényelmesen elférő kisokost, amely segítségével mindig tudni fogod, milyen összetevőket érdemes elkerülnöd, amikor kozmetikumot vásárolsz.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.

Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek

2024. szeptember 12.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.