Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Laktató uzsonnák iskolakezdésre

Érdekességek2020. szeptember 13.

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.

A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.


Marton Adrienn receptjei:

Fehér-csokis-áfonyás müzliszelet

Hozzávalók (2 főre):

Müzli szelethez:
80 g szőlőmag olaj
160 g zabpehely
50 g mandula apróra vágott
80 g pörkölt mogyoró
50 g pisztácia apróra vágva
40 g mazsola
10 db aszalt sárgabarack
2 marék aszalt áfonya
280 g méz
20 g kókuszreszelék
20 g puffasztott köles
1 ek mandulaliszt
1 csipet só
1 táblafehér csokoládé

Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény

Fotó: Adri’s Kitchen

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
  3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
  4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
  5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
  6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
  7. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.

A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.

Házi dupla csokis kakakós csiga

Hozzávalók (10 darabhoz)
Kakaós csigatészta
50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 dl tej
1 db tojás
25 g élesztő
2ek kakaópor
2 ek olaj
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukor
1 csipet só

Fotó: Adri’s Kitchen

ELKÉSZÍTÉS

  1. Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
  3. Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
  5. A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
  6. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.

Tálalás: Porcukorral megszórva tálaljuk.

3 izgalmas bentobox a sulikezdésre

HOZZÁVALÓK (3 bentobox)
Müzliszelet
80 g szőlőmag olaj
160 g zabpehely
50 g apróra vágott mandula
80 g pörkölt földimogyoró
50 g apróra vágott pisztácia
40 g mazsola
10 db aszalt áfonya
280 g méz
20 g kókuszreszelék
20 g puffasztott köles
1 ek mandulaliszt
1 késhegynyi Vanília őrlemény
1 tábla olvasztott fehércsoki

Fotó: Adri’s Kitchen

Elkészítés:
Müzli szelet (4 főre)

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
  3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
  4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket és tegyük hozzá a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
  5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy az utóbbi bevonatot képezzen rajta.
  6. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’masszánk’’.
  7. Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük.
  8. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
  9. A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit.
  10. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.

Uborka roll:
1 db Kígyóuborka
1 db Érett avokádó
1 gerezd Fokhagyma
1 ek Majonéz
8 szelet Pulykamell sonka
8 szelet Edami sajt

Uborka roll (4 főre)

  1. Az avokádót kettévágjuk kiszedjük a magját és egy kanál segítségével kiszedjük a húsát. Egy villával összetörjük és belekanalazzuk a majonézt, rácsepegtetünk pár csepp lime-ot, és egy fokhagymanyomó segítségével beletörjük a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk végül friss petrezselyemmel még üdébbé tesszük és összedolgozzuk.
  2. A kígyó ubikat mandolin vágóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk (ha, nincs mandolin vágótok, teljesen szuperül működik krumplihámozóval is, a lényeg, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk)
  3. Egy egyenletes felületre kiterítjük az uborkákat, úgy, hogy félig egymásra lógjanak. Az uborkára mehet a pulykamell sonka, amire rákenjük az avokádókrémünket, végül a sajttal is beterítjük.
  4. Most jön a feladat „legnehezebb” része, az uborkát óvatosan felgöngyöljük, lehetőleg

Vasárnapi rántotthúsos szendvics
2 db Rántotthús
4 szelet Teljes kiőrlésű rozskenyér
150 g Zsírszegény túró
2 ek Natúr joghurt
1 negyed Kígyóuborka felkockázva
1 tk Friss kapor
1 marék Gyalult lilakáposzta
4 levél fejes saláta

Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint só, bors Friss petrezselyem Friss gyümölcsök Lime

Nem a megszokott vasárnapi rántotthúsos szendvics (2 főre)

  1. A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
  2. Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a RÁNTOTT HÚS és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.

Spenótos-fetás tönköly csiga

Hozzávalók

1 csomag tönköly leveles tészta
2 csomag friss baby spenót
1 gerezd fokhagyma
18 dkg feta sajt
15 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl
2 evőkanál vaj
1 db tojás
só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a feta amúgy is sós.)

GASZTROTIPP: Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben feltudjuk majd szeletelni.

Zöldséges saláta wrap

HOZZÁVALÓK (4 főre)
Wrap:
7 szelet bacon
7 szelet sajt
7 szelet pulykamell sonka
35 dkg lila káposzta
2 db sárgarépa
1 db kicsi cukkini
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
7 db jégsaláta

Tálaláshoz: 1 üveg ezersziget öntet

Egyéni hozzávalók: 14 db fogpiszkáló

Fotó: Adri’s Kitchen

ELKÉSZÍTÉS

  1. A lila káposztát, a sárgarépákat, a cukkinit, és a paprikákat vékony hosszú csíkokra felvágjuk.
  2. A salátát kiterítjük, majd ráfektetjük a sajtot, a sonkát és a bacont.
  3. Minden zöldségből egy keveset keresztbe ráfektetünk a bacon tetejére, majd szorosan feltekerjük a salátát, és megtűzzük fogpiszkálóval.
  4. A salátatekercseket félbevágjuk, és peremes tálban fölsorakoztatjuk.

TÁLALÁS Ezersziget öntettel kínáljuk.

Fotókredit: Adri’s Kitchen


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Tartogatott vizelet és hüvelyszárazság is hajlamosíthat hólyaghurutra

2025. június 24.



Sokan úgy kapcsolják össze az úgynevezett felfázást a hideggel, hogy úgy vélik, a hideg vízben való tartózkodás vagy akár egy hideg kövön ülés okozza a kínzó tüneteiket. Holott a hólyaghurutot vagy cisztitiszt valójában baktériumok okozzák, bár ténylegesen van néhány hajlamosító tényező, amelyeket érdemes ismerni. Ezeket mutatta be dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ – Prima Medica urológusa.

Mi okozza valójában a hólyaghurutot?

A közkeletű, téves megnevezéssel felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak a vastagbélben, és szükség is van rájuk. Azonban, ha a húgyutakba kerülnek és elszaporodnak, ott már kórokozókká válhatnak és nagyon fájdalmas hólyaghurutot hozhatnak létre. Az egyik leggyakoribb ilyen kórokozó az Echerichia coli (E. coli.) baktérium. De miért juthat be egy alapvetően bélben tartózkodó baktérium a húgyutakba és miért fenyegeti ez a veszély erősebben a nőket?


Több hajlamosító tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy a bélbaktériumok a húgyutakba juthassanak, és ott elszaporodva betegséget okozzanak. A nőknek alapvetően rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot, valamint a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak – ismerteti Bajor doktor. – Ezen kívül sok nő úgy tapasztalhatja, hogy szexuális aktus után jelennek meg a tünetek, és ebből tévesen arra következtethetnek, hogy esetleg nemi betegségről van szó. Holott csak az történik, hogy a nemi élettel járó mechanikai behatás elősegítheti a kórokozók bejutását a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Vagyis bár az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre, azok önmagukban nem tartoznak az STD kategóriába.

Akár génszerkesztési technológiával is kezelhetnek egy ritka betegséget

2025. június 24.



A legújabb gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően az örökletes angioödéma, ez a nem egyszer életveszélyes állapottal járó ritka betegség akár már a közeljövőben génszerkesztési technológiával is kezelhetővé válik – mondja dr. Farkas Henriette, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászai és Hematológiai Klinika egyetemi tanára, az Országos Angioödéma Referencia és Kiválósági Központ vezetője.

Az örökletes angioödéma (Hereditary Angioedema – HAE/HANO) egy ritka betegség, ami olyan ödémás rohamokat képes okozni, amelyek életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Az ödéma jelentkezhet kézen, lábon, arcon és a gégében, ez utóbbi fulladáshoz vezethet.

Milyen tünetekkel kell mindenképpen nőgyógyászhoz fordulni?

2025. június 23.



Egy nőnek nagyon fontos figyelnie a teste jelzéseit, és tudnia azt, mi az, ami szokásosnak, normálisnak tekinthető, és mi az, ami figyelmeztető jelnek számít, és amit mindenképpen látnia kell nőgyógyásznak is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ – Prima Medica szülész-nőgyógyásza, a daganatos nőgyógyászati kórképek specialistája azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek akár (természetesen korántsem minden esetben) daganatos megbetegedésre utalhatnak, és amelyek ellenőrzése elengedhetetlenül fontos. 

A nőgyógyászati daganatok tünetei változatosak lehetnek

A nőgyógyászati jellegű daganatok – így a méhtest-, méhnyak-, petefészek-, hüvely-, szeméremtestrák – tünetei nem azonosak mindenkinél, hiszen részben az egyes típusok is különböző tüneteket adhatnak, részben pedig minden szervezet eltérően reagálhat. Mindazonáltal vannak olyan, a legtöbb esetben megjelenő panaszok, jelek, amelyek feltétlenül nőgyógyászati kivizsgálásra szorulnak. Ezek az alábbiak:  
– Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás szinte minden nőgyógyászati daganat tünete lehet.
– Túl gyorsan kialakuló teltségérzet vagy étkezési nehézség, puffadás, alhasi- és/vagy derékfájdalom gyakori tünet petefészekrák esetén.
– Medencei fájdalom vagy nyomás szintén utalhat petefészek- és méhtestdaganatra.
– Gyakori, sürgető vizelési inger és/vagy szorulás jelezheti a petefészek- és hüvelyi daganat jelenlétét.
– Ha viszketés, égő érzés, fájdalom, érzékenység tapasztalható a szeméremtestben, vagy megváltozik a bőrszín vagy a bőrfelszín – sebek, hegek jelennek meg – az a szeméremtestrák tünete is lehet.