Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Lelki és mentális okok a betegségek mögött

Érdekességek2023. március 15.

A holisztikus szemléletet követve érdemes tudatosítanunk, hogy a fizikai test táplálása és karbantartása mellett ugyanilyen fontos az érzelmeinket, a lelkivilágunkat és a gondolatainkat is megfelelően gondozni. Hiába a tökéletesen egészséges test, ha valaki rideg vagy egyenesen gyűlölködő magatartást tanúsít másokkal szemben, ha képtelen az érzelmeinek megélésére a kapcsolataiban, vagy nem tud megbocsátani egy régóta dédelgetett sérelmet. A negatív érzelmek, mint a harag, a neheztelés, az önvád, a félelem, a szorongások, az aggodalmak valós romboló hatást gyakorolnak nemcsak lelki, de hosszú távon testi egészségünkre is, csakúgy, mint a negatív gondolatok, a sajnálkozás, az ítélkezés.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A betegségek az esetek nagy többségében éppen amiatt fejlődnek ki, hogy a tünetek révén ráirányítsák a figyelmünket egy-egy ilyen téves érzelmi vagy gondolati beakadásra, ismétlődő mintára, amelyet szükséges lenne elengednünk, megváltoztatnunk.

„Semmi sem ápolja jobban a lelki élet egészségét, mint az igazi gondolkodás.”
(Rudolf Steiner)

A betegség sokszor egy sajátos hibajelzés – a lélek üzen a testen keresztül, hogy valami nem stimmel. A fizikai tünet gyakran azt jelzi, hogy egy érzésnek, gondolatnak, egy szükségletnek, önmagad egy aspektusának, részének nem adtál elég energiát, nem figyeltél rá oda kellő mértékben. A „hiba” tehát nemcsak a testben lehet, a lelki, emocionális vagy mentális tényezők ugyanúgy képesek testi tüneteket eredményezni, mint a fizikai test meghibásodásai. A betegség egyfajta felhívás, hogy ideje visszatérnünk az egységbe. Ideje helyreállítani a rendet, az egész-ségünket. Ideje változtatnunk azon, mit gondolunk önmagunkról, hogyan érzünk önmagunkkal, másokkal kapcsolatban, milyen mintákkal, értékrendszerekkel azonosítjuk magunkat.

Hogyan gondoljuk magunkat betegre?
Vagyis, hogyan lehetséges a gondolatainkkal, az érzelmeinkkel megbetegíteni önmagunkat? Bár ez elsőre elég abszurdnak tűnik – ki akarná magát szántszándékkal megbetegíteni? –, de ha elfogadjuk, hogy a gondolataink és az érzelmeink is egy bizonyos mennyiségű energiatöltettel bírnak, akkor nem nehéz elképzelni azt sem, ha gyakran gondolunk valamire, azzal egyre jobban megerősítjük azt az adott dolgot vagy eseményt, egyre erősebb lesz a rezgése, míg el nem kezd konkrétan megvalósulni az életünkben. Ez természetesen a folyamat leegyszerűsített sémája, de a lényeg ez: aminek figyelmet, energiát adunk, amivel kapcsolatban erős érzelmeket vagy gyakori gondolatokat táplálunk, az nagyobb valószínűséggel megjelenik az életünkben, mint amivel nem foglalkozunk.

Ha például a családunkban minden anyai ági nőrokonunknak mellrákja volt, valószínűleg sokat gondolunk erre a témára, elég sokszor találkoztunk vele a közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy a mellrák „rezgése” jelen legyen a gondolatainkban. Lehetséges, hogy ehhez valóban társul egy „genetikai” hajlam, ám ha ezt folyamatosan megerősítjük a mellrákra irányuló gondolatainkkal és esetleg még erőteljes érzelmeket, például félelmet is táplálunk azzal kapcsolatban, hogy talán nálunk is diagnosztizálják, emiatt rendszeresen keressük a csomókat a mellünkben, rettegve attól, hogy találunk is  – mindez összeadódva már elég erős „energiacsomagot” jelent ahhoz, hogy valóra váltsuk a félelmeinkkel (nagyon erős érzelmi energia!), a negatív gondolatainkkal felerősített örökletes hajlamunkat.


Egy más megfogalmazás ezzel kapcsolatban úgy szól, hogy az energia a tudatot követi. Ahová a figyelmünket irányítjuk, oda áramlanak a kreatív, teremtő energiáink. Amire fókuszálunk, azt valósítjuk meg az életünkben. A sokat emlegetett vonzás törvényének alapműködése szerint amire gondolunk, ahogy érzünk, amilyen a rezgésmintánk (gondolataink, tudatalatti hiedelmeink, érzelmeink összessége), az Univerzum is arra válaszol, azt fogjuk megkapni az élettől. Nagyon leegyszerűsítve, ha képesek vagyunk teljes lényünkkel a gazdagságra összpontosítani és a bőség rezgését fenntartani, úgy folyamatosan bőségben is fogunk élni.  Ugyanez vonatkozik az egészségre is – bár ismét hangsúlyozom, hogy a kérdés ennél összetettebb egy-egy konkrét élethelyzetben. Mégis, mindez azt jelenti, hogy komoly felelősségünk van a betegségeinkkel kapcsolatban (is)!

Elsősorban mi magunk vagyunk a felelősek azért, hogy megbetegszünk-e, nem pedig a körülményeink. A világról alkotott gondolataink, elképzeléseink, hiedelmeink – melyek általában a tudatunk felszíne alatt, észrevétlenül hatnak – alakítják olyanná a valóságunkat, amilyennek gondoljuk. Az az élet, amit jelenleg élsz, pontos tükörképe annak, mit hiszel el önmagadról és a világról, mit tartasz valósnak, mit tartasz lehetségesnek. Az egészségi állapotod például megmutatja, mit tartasz hihetőnek és valóságosnak a saját testedről.

Szokták mondani, hogy minden agyban dől el és ez sokkal velősebb gondolat, mint elsőre hinnénk. A saját hiedelmeink, hitrendszerünk, a jóról és rosszról kialakított elképzeléseink azok, amelyek révén megalkotjuk a saját valóságunkat és kialakítjuk a saját életünket. Ha megváltoztatod, miben hiszel, megváltozik a valóságod is. Persze nem egycsapásra és valószínűleg nem mindenben, de lépésről lépésre haladva komoly és tartós eredményeket lehet elérni.
   
Gyógyulás a gondolat erejével
Hogyan lehetsz egészséges pusztán a gondolkodásmódod megváltoztatásával? Talán azt nem választhatod meg, vagy legalábbis nem mindig, hogy mi történik az életedben, de azt igen, hogy mi módon reagálsz rá. Minden helyzetnek, még egy súlyos betegségnek is megtalálhatod a pozitív oldalát: azt, ami előrevisz, felemel vagy tanít. Meghallhatod a neked szóló üzenetet, ami életed felülvizsgálatára és átalakítására ösztönöz. Minél inkább képes vagy a pozitív, előremutató dolgokra összpontosítani, annál kevesebb nehéz helyzetben lesz részed.

Az első lépést mindig az aktuális helyzet elfogadása jelenti, valamint az, hogy megkeressük a pozitív aspektusait, jelen esetben tehát például az, ha észreveszed a betegséged pozitív oldalát, például a fejlődési, tanulási lehetőséget. Ez  a szemléletváltás oly mértékben javítja majd a saját rezgésmintádat, hogy egyre többet vonzol azokból a dolgokból, helyzetekből, eseményekből, amelyek segítenek minél egészségesebb életmódot követned.

Ha elkezdesz a betegség helyett az egészségben hinni, egyre jobban és jobban fogod magad érezni a fizikai testedben. Egyre több olyan eseményt, személyt és más egyéb tényezőt hívsz az életedbe (tudatosan és tudat alatt is), amelyek hozzásegítenek az egészséges életvitel fenntartásához.

Ha tudatosan megválogatod, miben hiszel, ez a hit gyakran már önmagában elegendő ahhoz, hogy az ennek megfelelő életet tudd élni. Ha hiszel abban, hogy képes vagy egészségesen élni, a hitednek megfelelő tapasztalatokat fogod kapni az életben. A tudatosabbá válás azt is jelenti, hogy megválogatod, mit fogadsz el valóságosnak.

A felelősséged tehát abban áll: válogasd meg, miben hiszel!
A valódi gyógyulás az elménkben kezdődik, a megértéssel – amikor átalakítjuk a valóságról alkotott elképzeléseinket és belső tudásra teszünk szert.
A gyógyulás ezért egy hosszú szellemi utazás is egyben, melynek során mély megértést és bölcsességet szerzünk önmagunkról és a világról.  A tudatosodás, a szellemi ébredés, a szellemi nagykorúvá válás folyamata. Amikor a szellemi ébredés elindul, gyakran bizonyos testi tünetek is megszűnnek, eltűnnek, hiszen ha szellemileg egészségesebbé válunk, a testünk is megerősödik és új energiát nyer.

A tudatosodás mélyreható változásokat idéz elő az emberben, testi, lelki, szellemi értelemben egyaránt és fokozatosan aktivizálja az öngyógyító képességeket. A tudatosság, a tudatos gondolkodás, a világnézetünk kiszélesítése önmagában gyógyító erejű. A betegség, mint láttuk, gyakran amiatt alakul ki, hogy a tünetek segítségével felhívja a figyelmünket valamire, amit nem jól csináltunk, ráirányítja a figyelmet testünk eddig elhanyagolt részeire, elfojtott érzelmeinkre vagy káros gondolatainkra és a kellemetlenség révén kényszerít  arra, hogy végre törődjünk önmagunkkal, ismerjük meg, milyen gyógymódokat használhatunk, mely gondolataink vagy érzelmeink hatnak károsan a testi működéseinkre is stb.

Ha megfejtjük a betegség üzenetét és megtesszük a szükséges változtatásokat, akkor a betegség gyakran magától elmúlik, hiszen nincsen már rá szükség.

A súlyosabb betegségek (pl. rák) a létünket alapjaiban rengetik meg, és az ezekből való kigyógyuláshoz teljes és gyökeres szemléletváltásra is szükség lehet. Gyakran azonban az ilyen komoly traumák döbbentenek rá arra, hogy hol is helyezkedünk el a világban, mi a célunk, hova tartunk.

Ha felismered a létezésed célját, értelmét, ha megtalálod a helyed a világban, újra helyreáll az egyensúly a korábban említett három terület, test, lélek és szellem között, mindenféle szinten és értelemben.

Amikor egészségessé tesszük az érzelmeinket és a gondolatainkat, akkor az elme, a megbetegítő gondolatok és szokások nem foglalnak már le túl nagy kapacitást az életenergiánkból, és a szervezet végre azzal foglalkozhat, ami valóban fontos: a hibák helyrehozatalával, az egészség fenntartásával. Ekkor válik igazán lehetővé az öngyógyítás.

Az embernek ugyanis eredendő tulajdonsága az öngyógyítás, az öngyógyító mechanizmusok természetesen működnek bennünk, ha egyensúlyban vagyunk és tudatosan élünk. A testünk képes korrigálni, kijavítani a hibákat és helyreállítani a zavart funkciókat, működéseket.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A harmonikus kapcsolat 7 alapköve

2024. június 03.

Rendszerint párkapcsolati válságokról, válásokról, kapcsolaton belüli problémákról olvashatunk. Kevés szó esik azonban jól működő együttélésekről, harmóniában élő párokról. Azt mondják, a boldogság unalmas, és a drámákról szeretnek olvasni az emberek. Igen, ebben van valami...  

Szemléletváltásunk egyik apró lépcsőjeként érdemes minél több jó dologról, követendő példákról is tudnunk, amik inspirálnak, bátorítanak bennünket, megőrzik a hitünket, reményünket abban, hogy igenis létezik jó kapcsolat. Már az elején elárulom a jó hírt: igen, létezik örömteli, hosszantartó, szeretteljes párkapcsolat.

A kevésbé kényelmes hír azonban az, hogy mindez nem hullik az ölünkbe csak úgy. Még ha sikerül is egy csodás találkozásnak kapcsolattá fejlődnie, azt bizony meg is kell tudni tartani, tenni kell érte.

Ismerős-e az a szó: játszmázás?
Azt jelenti, hogy különféle energetikai pingpongmeccseket játszunk egy másik emberrel (legyen az párkapcsolat vagy egyéb ismeretség) azért, hogy igazolást nyerjünk saját tetteinkre, elvárásainkra, ezáltal – rövid időre – energiát nyerünk.

Na ez az, amit elsőnek el kell hagyni!!
Energiát (jó érzést, kellemes állapotot, kiegyensúlyozottságot) csakis magunk tudunk megteremteni önmagunk számára. Amennyiben egy másik ember figyelméért harcolunk akár tudattalanul, akár tudatosan, abból csak morzsák érkezhetnek és nem hoznak tartós örömöt.

Egy jó kapcsolathoz egyetlen, legfontosabb dolgot tehetsz: kerülj harmóniába önmagaddal. Amennyiben egyedül jól megvagy, elégedettségben tudsz élni, úgy egy párkapcsolatban is meg tudod ezt tenni. Egy másik embert magunk mellé engedni mindenképp egy érdekes és kihívásokkal teli élmény. Akkor tud két ember közös térben békében létezni, ha a szeretet és az elfogadás, a nyitottság adott mindkettejükben egyaránt.

A hétköznapok rutinosak, néha unalmasnak tűnhetnek. Munkába járás, házimunkák, kötelező elintéznivalók szürkíthetik az együttlétet. Azonban apróságokkal megőrizhető a szeretet folyamatos jelenléte. Az alábbi pár példa mindkét félre érvényes, egy kapcsolatban mindig kettőn áll a vásár. Tedd meg a magad részét, mutass jó példát!

Tavaszi megújulás – a lelkünkben is

2024. június 03.A tavasz nagyon sok kultúrában, néphagyományban a megújulás és a termékenység ünnepe. De hogyan tudunk megújulni lelkileg?

Május az a hónap, amikor már fél lábbal talán a nyárban vagyunk. A napozás, a hűsítő strandolás és a közös vakáció ideje már nagyon közel van. Bár jóleső elringatni magunkat akár a nehezebb napokon a nyár ígéretével, érdemes lehet a késő tavaszt is értékelni. Ugyanis, mint minden évszak és minden ünnep, a május is tartogat számunkra olyan hagyományokat, melyek megélése – a nekünk és a családunk számára szabott módon – növelheti lelki jóllétünket. A tavasz nagyon sok kultúrában, néphagyományban a megújulás és a termékenység ünnepe. Így van ez a magyar népi szokások szerint is, amikor is május havában májusfát állítottak. A színes szalagokkal díszített fa, zöld ág hivatott szimbolizálni a természet megújulását. Ennek a szokásnak manapság már kevesen áldoznak, és sokak számára inkább a pünkösd keresztény ünnepéről szól a május. Bármit és bárhogy is ünneplünk, tavasz alkalmával érdemes lehet átgondolni, hogy mi hogyan tudunk megújulni lelkileg.

Májusfa „hálaszalagokkal”

Az egyik gyakorlat, ill. szemlélet, ami sokaknak ad erőt, „löketet”, amikor meg szeretnének újulni, az a hála. Képzeljük el, hogy felállítjuk a 2024-es évünk májusfáját, ami mindenféle színes szalaggal van ékesítve. Minden szalag egy olyan dolgot képvisel, amiért hálásak vagyunk. Mi szerepelne a szalagokon? Esetleg az, hogy idén is együtt tudjuk ünnepelni a pünkösdöt a szeretteinkkel? Netán az, hogy még mindig elég egészségesek és erősek vagyunk ahhoz, hogy a szívünknek kedves kertet megmunkáljuk? Esetleg az olyan dolgokért, hogy a szomszédjainkkal barátságos viszonyt ápolunk? Érdemes időnként elgondolkodni azon, hogy mit aggatnánk a „hálafánkra”.

Legyenek céljaink!

A másik dolog, ami fiatalos lendületet adhat nekünk akkor is, ha már kevésbé vagyunk fiatalok, az az új célok állítása az életünkben. Bizony, akár harminc- vagy hetvenévesek vagyunk, fontos, hogy tűzzünk ki magunk számára célokat. Ez segíthet keretezni a napjainkat akkor is, ha esetleg már nem dolgozunk. Céljaink elérésétől pedig büszkének, élettel telinek tudjuk érezni magunkat. Ezek lehetnek apró célok is. Például, hogy szeretnénk kipróbálni egy új süteményreceptet, mert évek óta ugyanazokat készítjük. Vagy, hogy ültetnénk egy új féle növényt a kiskertünkbe. Esetleg most már tényleg szeretnénk elvinni a kisunokánkat egy olyan helyre, ahol még nem jártunk közösen. Vagy el szeretnénk kezdeni papírra vetni olyan családi történetet, amire már csak mi emlékezünk. A lényeg, hogy a céljaink elérése felé vezető út élvezetes legyen számunkra.

Honnan tudom, hogy ki szeret igazán? – Bajban ismerszik meg az igazi barát…

2024. június 02.

…és örömben! Mert van egy olyan mondás, miszerint barátot, ellenséget örömben-bánatban, testvért örökség osztozásánál ismerünk meg. Igen!

Egy kedves barátom hívott a közelmúltban, hogy nagy öröm érte, és szeretné velem megosztani. Már a bizalma is jólesett, hogy beavat az örömébe! Mikor elmesélte, hogy milyen megtiszteltetés éri, akkor megkönnyeztem örömét, és lehet, hogy jobban örültem, mint ő maga. Hiszen a másik örömének valahogyan fesztelenebbül, könnyebben tudunk örülni, mert nem nekünk kell feldolgozni azt a pozitív stresszt, amit az elismerés okoz. Hiszen kibillenti az embert a hétköznapokból az öröm és a bánat is. Mindenki másképpen dolgozza fel, érti meg és helyezi el a szívében a történéseket. Barátom öröme számomra is megemelte a napot, örültem egy ember örömének, aki végtelen szorgalommal és alázattal évtizedek óta végzi a dolgát, hittel teszi hivatását, és meglepetten tapasztalta, hogy van, aki ezt észreveszi és értékeli. Persze nem mindenki így reagált a környezetében az örömhírre: volt, aki faggatta, hogyan érte el, volt, akit nem is érdekelt a hír, inkább elfordította a fejét. Azt hiszem, abban segített neki ez az eset, hogy pontosan tudja, ki az, aki igazán szereti, és ki az, aki nem.

Néhány éve az anyukám érdemkeresztet kapott 56 évi, egészségügyben végzett, elhivatott gyógyító tevékenységéért, mert az életfeladata volt, hogy mások gyógyulását segítse. Sokan gratuláltak persze, és volt, aki törölte az ismerősei közül, mert nem bírta elviselni, hogy munkatársnőjét kitüntették. Ez is hozzátartozik a felismeréshez és a feldolgozáshoz: ki az, aki velünk együtt örül? Ki az őszinte szívű barát egy ilyen esetben?

Mondják, inkább száz irigyem legyen, mint egy szánakozóm. Igen, csakhogy az irigységért keményen meg kell dolgozni, azt nem adják ingyen! Évtizedek kitartó, szívós és alázatos munkájával elérhető, hogy sokan utálják az embert. Néhányan gyakran mondogatják: könnyű neki! Nem, nem az! Senkinek sem könnyű, hiszen mindenkinek megvan a maga kínlódása, problémája, megoldandó feladata, és persze örömei és sikerei is. Mindenki a maga életének alakítója. Ahogyan mondta egykor egy reneszánsz bölcs ember: „Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa…”. Sosem a másiktól kell elvárni semmit, nekünk magunknak kell szembenézni, küzdeni, továbblépni, elengedni és szeretni. Önmagunkat is, hiszen az önszeretet az alapja mindennek. Hogyan várhatom el a világtól, hogy szeressen és jól érezze magát velem, ha én magamban nem találom meg ezt az érzést?


Ha megtanuljuk elfogadni, szeretni magunkat, ha jól érezzük saját társaságunkat, akkor a világ is jól érzi majd magát velünk, mert ez sugárzik és ez érezhető.