Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Levált vagy csak kopik? A porcproblémák kezelhetők!

Érdekességek2017. október 03.

A térd fájdalma kialakulhat lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a porcleválás és porckopás közti különbségekre hívta fel a figyelmet. 

Miért válhat le?

A köznyelven porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez bekövetkezhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Ugyanakkor sokszor a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk.

Bizonyos tünetek alapján gyanakodhatunk a porcleválásra, leginkább térd instabilitása, a mozgással együtt járó fájdalom és a térdízület mozgáskorlátozottsága esetén. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.


Hogyan kezelhető a porcleválás?

Fontos tudni, hogy ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések gyakran műtéti beavatkozást igényelnek. Ezt a lépés nem szabad halogatni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány és terhelhetőség. A műtétet megelőzően szóba jöhet a helyi célzott injekciós kúra, fájdalomcsillapítás céljából. Ez a kúra az operációt követően is gyorsítja a felépülést, eredményesen szünteti meg a fájdalmat. A fájdalom és gyulladás megszűnése után funkcionális gyógytornával kell tovább haladni a rehabilitációs folyamatban.

Miért kophat el?

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket, így a térdet érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport (különösen a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok), a térdeléssel járó munka, az állómunka, és a mozgásszegénység is! Végeredményben az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy mozgáskorlátozottsággal jár, de a kopás lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is.

Hogyan kezelhető a porckopás?

-    A porckopás kezeléséhez - a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához - egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani – ismerteti Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Az egyik leginnovatívabb eljárás a porc újjáépítést serkentő injekció, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, a porcanyag képzési hajlandóságát. Ez utóbbi eljárás tulajdonképpen egy steril körülmények közt zajló, ambuláns kezelés, amely során 10 ml vért veszünk le a páciens karjából, egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugáljuk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezzük a térd ízületi résébe. Fontos tudni, hogy a porc újjáépítést serkentő injekció sem tudja a már nem létező porcot visszaépíteni. A kezeléshez szükséges, hogy legyen még porc, legyenek élő porcsejtek megfelelő mennyiségben. Tehát ezek a megoldások kezdődő és középsúlyos porckopás esetén jelenthetnek eredményes, hatékony kezelést.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.