Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Lucullus szexcsakrája, avagy az ízek mágiája

Érdekességek2021. október 16.

Lucullus neve hallatán először valószínűleg nem az európai területre honosított növények (őszibarack és cseresznye), a házinyúl, vagy az uralkodó bibliotékája jut eszünkbe, hanem pompás lakomái. A római nagypolgár színpompás látványt teremtett maga köré a lakomák fényűző helyszínén, ahol különleges ízekkel kápráztatta el Róma előkelő társaságát, minden érzéket gyönyörködtető, felejthetetlen élményt nyújtva vendégeinek.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Történt ez Kr.e 60-50. között, mikor is az étkezésre elsősorban mint az élvezet forrására tekintettek, s ezt párosították a luxus kényelemmel. Az asztalok három oldalához tett klinék (fekvő alkalmatosságok) mellett, félig fekve, félkönyökre támaszkodva kényelmesen eszegethették a legrafináltabb ételkölteményeket, míg az asztal negyedik oldalát az ételek szervizelésének hagyták szabadon. Ezzel egyidejűleg a teríték is változatosabbá vált:  egy-egy étkezéshez személyenként tizenkét darabból álló étkészletet, tálakat, kancsókat, tálcákat, csészéket, és keverő edényeket is használtak. Az étkezések között virágkivonattól illatozó vízzel telt kézmosótálat hordozott körbe egy szolga, hogy a következő fogáshoz már tiszta kézzel tudjanak hozzálátni a vendégek.

Szexcsakra - az élet élvezete

Az eddigiekből is világosan kiderül, hogy Lucullus szexcsakrája, vagyis  második csakrája igencsak jól működött. Ehhez a csakrához tartozik az érzékszervi funkciók közül az ízlelés, valamint a bőség, kreativitás, szexualitás, szaporodás, öröm, érzések, kapcsolatok, és nem utolsósorban ezt tartják Isten női megnyilvánulási formája, Shakti székhelyének is.

Ízlések és pofonok

Ízérzékelésünk egyéni, valaki sósabban eszik, valaki pedig az édeset szereti jobban. Oka van annak, hogy mikor kívánjuk a savanyút és van olyan korszakunk, hogy megőrülünk az erősért. Ugye nem lepődsz meg, kedves olvasó, ha azt mondom, hogy a különböző ízek más és más csakrához rendeltettek? Ez megmagyarázza, hogy miért épp azokat az ízeket szeretjük és melyik csakránkat szeretnénk ezáltal tudattalanul is erősíteni. Minden energiaközpontunkhoz más-más testrészek és szervek tartoznak, melyeket az adott csakra lát el energiával. A csakrákban érzések is vannak, melyekhez gondolatok társulnak - ezek minőségétől függ, hogy mennyire van blokkolva a csakra, és érzéseket, energiákat tárol éppen. A csakra, a testrészek, a szervek és a gondolatok, illetve az érzéseink mind-mind összefüggenek. Nem meglepő tehát, hogy az egyes energiaközpontokhoz tartozó ízzel befolyással tudunk lenni az adott csakrára és a vonatkozó egyéb testrészekre, érzelmekre is.


Az öt íz öt különböző csakrához tartozik

SÓS – 2. csakra

Hatással van: a medence területére, az ivarszervek, a vese, a hólyag, a petefészek, a herék, a vér és nyiroknedvek működésére, biztosítja a kiegyensúlyozott hormonháztartást  
Érzések, melyeket old: örömtelenség, alárendeltség, félelmek, alacsony önértékelés, elfojtások, passzivitás, túlzott szexualitás, erőszakosság, agresszivitás, vágytalanság
 
ERŐS – 3. csakra
Mire hat? Derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, epehólyag, lép, vegetatív idegrendszer  
Érzések, amelyeket old:  túlzott kontrollálás, nyugtalanság, türelmetlenség, elégedetlenség, erőtlenség, állandó önigazolás, saját személyiségünk elutasítása, depresszió, tunyaság
 
SAVANYÚ – 4. csakra
Mire hat?
Szív, mellkas, mellüreg, a tüdő alsó tájéka, bőr, a gerinc nyak és derék közötti része.
Érzések, melyeket old: szeretetlenség, sebezhetőség, szomorúság, közöny, érdektelenség, szenvtelenség, az elkülönültség érzete

KESERŰ – 5. csakra
Hozzárendelt testtájak és szervek: n
yak, tarkó, állkapocs, légcső, hörgők, nyelőcső, karok, tüdő felső tájéka
Érzések, melyeket old: ha az érzéseinket, gondolatainkat nem tudjuk kifejezni, dadogás, bűntudat, gyámoltalanság, bizonytalanság, túlérzékenység, ötlettelenség, túlzott racionalitás, amikor nem fogadjuk el a magasabb létezést

ÉDES – 6. csakra
Hatással van:
a kisagy, a központi idegrendszer, az arc, szem, fül orr működésére. 
Érzések, melyeket old: hirtelenkedés, feledékenység, elbizakodottság, együttérzés hiánya, manipuláció, értelmetlen álmodozások, melyeknek nincs gyakorlati jelentőségük

Ezeknek az ismereteknek a birtokában mélyebben megismerhetjük önmagunkat, feltérképezhetjük testi-lelki folyamatainkat és tudatosan gyógyíthatjuk önmagunkat.

Akik pedig igazán elszántak és az abszolút tisztaságra törekednek, azoknak csak tiszta ételt ajánlott enniük. Ez alatt nem csak a vegetáriánus étkezés értendő. Egy bölcs mondás szerint amit eszel, azzá válsz.

Az indiai hagyomány szerint háromféle minőségű étel létezik, melyek befolyásolják tulajdonságainkat.

Szattva: a tisztaság és nyugalom
Radzsasz: kapzsiság, harag, lázas tevékenység
Tamasz: tunyaság, tompaság

Szattvikus ételek:

 

Radzsasztikus ételek:

 Tamasztikus ételek:

Mai világunkban kevés időt fordítunk az étkezésre és az elkészítésre. Szinte tudatosan kihagyjuk a főzés és az étkezés élvezetét, és ez valamelyest blokkolja a második csakra működését. Lucullus óta tudjuk: enni élvezet, a főzésben pedig a saját kreativitásunkat élhetjük meg. Az ízek érzékelésének hiányával távol kerülünk önmagunk megismerésétől. Jó tudni, hogy a cink segít az ízek újra megtalálásában.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.