Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mandula, az édes csonthéjas

Érdekességek2023. április 19.

Fotó: pixabay.com

A mandula a világ egyik legrégebb óta hasznosított és legismertebb olajos magva. A termesztett növények közül legközelebbi rokona – botanikailag – az őszibarack, távolabbi rokona pedig a szilva és a kajszi. (A barackmag belsejében lévő bél hasonlít a mandulára.) A mandulamag édes és keserű lehet.

A keserűmandula általában kisebb szemű. keserű ízét az amigdalin glükozid okozza, amiből emésztőenzimek jelenlétében ciánsav képződik. A ciánsav kis adagban is bénítja a sejtlégzést, így fulladásos halált okozhat.

E-vitaminban és zsírsavakban gazdag

100 g mandula (fajtától függően) 2400–2600 kJ, 570–630 kcal energiatartalmú, szénhidráttartalma 7–22 g/100 g. A mandula az olajos magvak között a 2. legnagyobb fehérjetartalommal bír. Több mint 25%-os fehérjetartalma alkalmassá teszi akár a vegetárius, akár a hagyományos étkezésben az ételek aminosav-tartalmának kiegészítésére, komplettálására. Gazdag élelmi rostban (4–17%), E-vitaminban (26 mg), ásványi anyagokban, mint pl. a magnézium (368 mg) és a kalcium (238 mg), valamint fitonutriensekben.

A mandula bőséges mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat (öszszesen kb. 50%).
Csökkenti a koleszterinszintet Kedvező zsírsavösszetétele és élelmirost-tartalma hozzájárul a mandulafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatásához. Egyedülálló tápanyag-összetételének köszönhetően valószínűleg csökkenti a szív-ér rendszeri, továbbá a cukorbetegség kockázatát, így pl. kisebb testtömeget, optimálisabb glükózszabályozást, csökkent gyulladási faktorokat eredményez. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mandulafogyasztás előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet, és olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a metabolikus szindróma vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A mandula szívesen alkalmazott olajos mag a népi gyógyászatban: elsősorban emésztési problémák, meghűlés kezelésére, csontok erősítésére, a szív-érrendszer, továbbá a máj és a hasnyálmirigy működésének támogatására. Hatékonynak tartották – napi 4-5 szem mennyiségben – a menstruációs fájdalmak enyhítésére, idegesség, izomgörcsök, depresszió, kimerültség, szorongás és stressz esetén is. elterjedt, hogy a B17-vitamin-tartalma számos vizsgálat szerint gátolja a legtöbb daganatos betegség kialakulását, ill. blokkolja a daganatos sejtek szaporodását.

Tudni kell, hogy a B17-vitamint tévesen nevezik vitaminnak, ráadásul a szénhidrát-természetű vegyület (amigdalin) rákmegelőző vagy gyógyító hatására tudományos bizonyíték mindeddig nem született.


Fotó: pixabay.com

Kiváló ízesítő, ropogtatnivaló

A mandulamag fehér belseje fogyasztható a csonthéj feltörése és a vékonyabb héjtól történő megtisztítás után. Önmagában, akár pirított formában is kitűnő. Mindennap – tízóraira vagy uzsonnára – célszerű elfogyasztani öszszesen kb. 8-10 szem sózatlan mandulát. Elsősorban cukrászkészítményekhez, ill. édes ételekhez használatos, főként aprítva. Müzlik, kekszek, csokoládék alkotójaként is jól működik, ugyanakkor kellően semleges ízű ahhoz, hogy sós ételkülönlegességek, pl. krokettek, halételek zamatos kiegészítője legyen.

Olyan ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, mint pl. a mandulás pulyka vagy a mandulás hal (mézes-mandulás pisztráng, mandulás tonhal). A marokkói konyha sok mandulát használ: levesekhez, szárnyasételekhez társítja az olajos magot. A mandulaliszt süteményekben teljesen kiválthatja a búzalisztet, tehát a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Fotó: pixabay.com

Marcipán készülhet belőle

A „valódi” marcipán pirított, hámozott mandulából készülő, cukorsziruppal főzött massza, amelyet gyakran pár szem keserűmandulával ízesítenek a jellegzetes, kissé kesernyés íz eléréséhez. Létezik egyszeres, kétszeres és háromszoros marcipán, amely a mandula és a cukor arányát jelenti. Színe drapposfehér (és nem zöld), éppen olyan, mint a mandula. A marcipánt feltehetőleg az Orsolya-rend apácái készítették először, Issodunben. Egyes források szerint Lübeckből származik, mások szerint keleti utazók segítségével az olaszok terjesztették el. Olasz, osztrák, német és spanyol marcipános édességek is népszerűek a világon.

Kovács Ildikó
élelmiszermérnök


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Magyarországon először végeztek MR-vezérelt katéteres ablációt a Semmelweis Egyetemen

2025. június 03.



Itthon először hajtottak végre szívkatéteres ablációt MR-készülék segítségével a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A betegnek pitvari flattern, azaz pitvari lebegés miatt volt szüksége a beavatkozásra. A jobb képalkotást lehetővé tevő és a hagyományos, röntgenes ablációhoz képest sugárzással sem járó eljárást európai szinten is az elsők között végezték el a Semmelweis Egyetemen, a katétereket gyártó cég legújabb térképezési szoftverét pedig a régióban először alkalmazták a műtét során.


„A katéteres abláció fejlődését végigkövethettem pályámon: a ’90-es évek közepén én honosíthattam meg a katéteres ablációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán és az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvari lebegés ablációját Magyarországon elsőként alkalmaztuk. Most pedig ugyanitt az országban elsőként végezhettünk el pitvari lebegés ablációját MR-készülék segítségével” – mutatott rá dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója.


Mint elmondta, a városmajori klinika Kísérleti Kutató Laboratóriumában számos ablációs vizsgálatot és ablációskatéter-fejlesztést végeztek. Az MR-készülékben végrehajtott beavatkozást több mint öt éve tervezték, mire eljutottak a mostani műtétig.


A katéteres abláció egyik nehézsége, hogy a szívben elektromos jelek és röntgensugár segítségével tájékozódunk. A röntgen alapján azonban nem kapunk visszajelzést a különféle ablációs energiák szívre gyakorolt hatásáról, vagy arról, hogy mekkora a lézió, azaz a célzott károsodás. Ezek megoldására teremt egy új opciót, hogy a mágneses rezonancia vizsgálattal együtt végezzük az ablációs műtéteket, hiszen az MR-ben a szív leképezése szöveti szinten történik, ezzel egyidőben pedig létre tudunk hozni egy anatómiai térképet a szervről, amely segít a tájékozódásban


– magyarázta. Mint dr. Merkely Béla elmondta, a beavatkozás egyelőre bizonyos betegségcsoportok esetén alkalmazható itthon, de ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz lehetőség egyre több indikációban használni. A jövőben akár a stroke-kal kapcsolatos katéteres intervenciók is elvégezhetővé válnak MR-ben.

Kell-e nyelvérzék a nyelvtanuláshoz? Egy friss kutatás ad választ a kérdésre

2025. június 03.

Egy nem rég készült felmérés szerint a nyelvtanuláshoz nem kell nyelvérzék. A témában végzett legújabb kutatásból az derült ki, hogy a memóriafejlesztés a kulcsa a nyelvtanulásnak. A felmérés azt bizonyítja, hogy néhány trükk és módszer alkalmazásával napi 30-50 szót is elsajátíthatunk a megtanulandó idegen nyelven és akár fél év alatt is eljuthatunk a társalgási szintű tudásig.

Míg egyesek számára a nyelvtanulás olyan természetes, mint a levegővétel, mások hosszú évek kínlódása után is alig tudnak letenni egy középfokú nyelvvizsgát. A különbség oka sokáig rejtélynek tűnt, sokan pedig egyszerűen genetikára vagy „nyelvérzékre” fogták a dolgot.

Dr. Tóth Alexandra azonban kutatásai révén arra jutott, hogy a sikeres nyelvtanulás nem a nyelvérzéken múlik. Vagy legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt a közvélekedés tartja. A tanulmány megállapításai szerint a tanulási módszer, a memória fejlesztése és a motiváció sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a velünk született képességek. Más szóval: nem az agyunk „nyelvi beállítottságán” múlik, hogy megtanulunk-e angolul, németül vagy spanyolul.

„Nagyon fontos és nagyon meghatározó az, hogy hogyan tanuljuk a nyelvet. Illetve az, hogy mielőtt belefogtunk a nyelvtanulásba, előtte valaki elmagyarázta-e azt, hogy hogyan kell helyesen nyelvet tanulni, vagy hogy az agyunkban milyen folyamatok mennek végbe ahhoz, hogy könnyedén meg tudjunk tanulni egy idegen nyelvű szót.” – szögezi le az Alexa Nyelviskola alapító-tulajdonosa, aki nem rég végzett a témában egy felmérést.

„Két diákot hasonlítottam össze. Az egyikük azt mondta, hogy van nyelvérzéke, hiszen már megtanult korábban egy idegen nyelvet, és az könnyen ment neki. A másik diák viszont arról számolt be, hogy 11 éven át próbálkozott az angollal, de mindig kudarcot vallott, és meg volt róla győződve, hogy nincs nyelvérzéke. Ez utóbbi tanulóval külön elkezdtünk foglalkozni. Először a memóriáját fejlesztettük, majd megtanítottuk arra, hogy hogyan lehet hatékonyan nyelvet tanulni, hogyan kell rögzíteni a szavakat, és hogyan lehet őket később visszahívni az emlékezetből. Csak ezután kezdtünk bele a tényleges szótanulásba. Ezután mindkét diáknak ugyanazokat a feladatokat adtuk két hónapon keresztül, a különbség csupán annyi volt, hogy az egyikük előtte részt vett a memóriára és tanulási módszerekre irányuló tréningünkön, a másik nem. Két hónap elteltével megnéztük az eredményeket, és kiderült, hogy az a tanuló, aki korábban nem tudott egy nyelvet megtanulni, most sokkal több szót sajátított el, mint az, akinek már volt nyelvtanulási tapasztalata.” – meséli Dr. Tóth Alexandra.A nyelvtanulás sikerének egyik kulcsa tehát, hogy a tanuló pontosan tudja, hogy hogyan érdemes szavakat elsajátítani – állítja a szakértő. Ha a megfelelő technikák rögzülnek, akár napi 50 új szó is megtanulható. Ehhez természetesen kitartásra és belső motivációra is szükség van. De mi történik akkor, ha mindezek hiányoznak? A szakértő szerint ilyenkor érdemes „megtéveszteni” az agyunkat.

Ültessünk lepkecsalogató virágoskertet!

2025. június 02.

Ha nem csak gyönyörű, de pillangókkal teli kertet szeretnék, akkor nagyon egyszerű dolgunk van: ültessünk olyan virágokat, amiket szeretnek. A palántanevelés időszakán már túl vagyunk, de kifejlett palántákat még vehetünk a kertészetekben, illetve legközelebb ennek tudatában tervezhetjük meg a kertünket.

A természet egyik legszebb teremténye a pillangó. Ahhoz, hogy a kertünkbe "szokjanak", meg kell nekik teremteni a számukra legjobb életkörülményeket.

A pillangók, ahol jól érzik magukat, oda teszik le a petéiket, ahol sok virág áll rendelkezésükre. Amikor a petékből kifejlett hernyók lesznek, akkor ugyanis rengeteg táplálékra, nektárra van szükségük. Ezért nektárban gazdag virágokkal teli kertünkkel tökéletes helyet biztosítunk nekik.

A másik fontos szempont, hogy a pillangók biztonságba érezzék magukat, ezért érdemes olyan helyre is virágot tennünk, ahova a madarak nehezen tudnak eljutni. Erre a célra szoktak építeni pillangóházakat, ezekbe olyan réseket tesznek, ahol a pillangó be tud repülni, a madár viszont nem. De ha találunk egy békésebb helyett, akkor pillangóház nélkül is oda fognak repkedni.

A pillangó hálás lény, hírét adja kertünkről a többi lepkének, és ők is odajönnek, hogy letegyék petéiket.

A pillangókat vonzó virágok a teljesség igénye nélkül: a jószagú cickafark, aranyos izsópfű, festő pipitér, gumós selyemkóró, csokoládévirág, ribizlivirág, nagyvirágú menyecskeszem, sárga kasvirág, kokárdavirág, magas lila őszirózsa, kékszakáll, korai napszemvirág, kék szamárkenyér, méhbalzsam, indiánfű, kerti macskamenta, kúpvirág, vasfű, barátcserje, és a kis kékszárú prérifű.

Ezekből válogathatunk akkor is, ha csak pár balkonládányi helyünk van vagy egy egész kert áll a rendelkezésünkre, hogy virággal borítsuk be, és várjuk, hogy a pillangók meglátogassanak minket.