Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mandulaolaj, a bőrszépítő

Érdekességek2019. március 12.

Fotó: pixabay.comA mandulaolaj értékes bőrápoló érzékeny, kiszáradt vagy reaktív bőrre, ugyanakkor minden bőrtípus esetében ajánlott. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, hasznos zsírsavakban és antioxidánsokban – ily módon hidratálja, táplálja, lágyabbá teszi a bőrt.

Ha egy bőrápoló krém mandulaolajat tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünkről gyengéden „gondoskodik”… A mandula Közép-Ázsiából származik, és  csonthéjas termését már az ókorban is használták bőrpuhító, hidratáló hatása miatt tej, olaj vaj vagy por formájában. Napjainkban is főként hidratáló készítmények, valamint bőrtápláló és kondicionáló balzsamok, lágy, dúsító samponok tartalmazzák.  A mandulaolajat összetétele bőrregeneráló tulajdonságokkal is felruházza.

Bőrnyugtató és fiatalító hatás

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatású az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre, de használata nem korlátozódik a száraz bőrtípusra. Akár normál, akár vegyes vagy zsíros a bőr, esetleg tele tökéletlenségekkel, bőrhibákkal, nyugtató hatású bőrápolóra van szüksége.

A mandulaolaj egyik fő tulajdonsága pedig ez… Amellett fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétege megfelelő állapotának fenntartásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.


Sokoldalú felhasználás

Milyen erényei vannak még a mandulaolajnak a kozmetikai készítményekben? Mint összetételéből kitűnik, az érett mandulából préseléssel nyert mandulaolaj kivételes bőrtápláló és bőrlágyító hatású. Gyakran használják többek közt különféle krémekben, masszázsolajokban, arcpakolásokban, testtejekben, de pl. terhességi csíkok eltüntetésére vagy babaolajokban is. A tiszta olaj a cserepes ajkak kezelésére is kiválóan alkalmas: néhány cseppet ujjheggyel masszírozunk lágyan az ajkakba, míg beszívódik. Minden este ismételjük, amíg helyre nem jön a repedezett ajakbőr.

Mindezen jótékony hatások mellett a mandulaolaj a fájdalom nélküli kötszer-levételhez is ajánlott eszköz. Csak néhány cseppet kell belőle a tapasz széleire tenni, mielőtt lehúznánk azt a bőrről. Ha pedig igazán bársonyos bőrt szeretnénk, fürdőzés/zuhanyozás után a tenyerünkbe csepegtetett tiszta olajjal masszírozzuk végig a testünket (vagy használhatunk mosdókesztyűt is). A mandulaolaj tehát, bár a kozmetikai készítményekben főként bázisolajként használatos, azaz remekül vegyíthető egyéb olajokkal, magában is hasznos bőrszépítő.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.