Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Már reggel fáradt vagyok...

Érdekességek2019. április 22.

Fotó: 123rf.com

Reggelente nehezen kelünk fel, amikor is csak egy dologra gondolunk: visszabújni az ágyba!  Fáradtak vagyunk már ébredés után, majd napközben sem javul a helyzet. De mit fogyasszunk reggelire, és mit szerepeltessünk a napi étrendünkben, hogy visszanyerjük energiánkat? Íme néhány javaslat hozzá.

Vaspótlás fáradtság ellen

A vashiány a nőknél nagyobb arányban jelentkezik, mint a férfiaknál, mivel a menstruáció idején a szervezet minden hónapban veszít vastartalékából. Márpedig a vas számos, a szervezetünknek energiát adó folyamatban vesz részt: biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a dopamin-szintézist, pótolja az energiát. Amikor nehezünkre esik a reggeli felkelés, vagy folyamatosan fáradtak vagyunk, az a vashiány egyik tipikus jele.

A vasat a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálkozásunkban a vasat pótolni kell. Pl. spenót, lencse, egyéb száraz hüvelyesek, a belsőségek közül főként a máj, tojássárgája, búzakorpa, a tökmag-szezámmag-lenmag hármas, tojássárgája, belsőségek mind-mind bővelkednek benne. Így rendszeresen fogyasszunk belőlük, egy nap, beleértve a reggelit, 2-3 részre osztva.

Az energiaszintet emelő magnézium

A magnézium, hasonlóképpen a vashoz, jelentős, energiát adó nyomelem. Elősegíti a cukrokat és zsírokat energiává átalakító enzimek működését. Támogatja az idegi impulzusok transzmisszióját (közvetítését), és részt vesz.az ingerületátvivő anyagok szintézisében. Bővelkednek benne pl. a sötétzöld levelű zöldségek, olajos magvak, citrusfélék, fekete csokoládé, mandula, joghurt-kefir…


Energizáló vitaminok

A C-vitamin támogatja az immunrendszert, javítja a vas felszívódását, élénkíti az agyat, hozzájárul az energiatermeléshez, segíti a mellékvese működését. Gazdag benne pl. a paprika, petrezselyem, fekte ribizli, papaya-kivi-narancs, brokkoli, kelbimbó, grapefruit, karfiol…

A B-vitaminok, mint az ingerületátvivő anyagok kofaktorai, jelentős szerepet játszanak többek közt az agysejtek élénkítésében, az idegműködésben, az energia felszabadításában a fehérjékből, a fáradtság elűzésében.

Főbb B-vitamin források: élesztő, búzacsíra – pl. salátára rászórva, levesekben vagy joghurtban –, továbbá halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó, burgonya, banán, szója…

A jó szénhidrátok, mint energiaellátók

A szénhidrátok „üzemanyagot”, fontos tápanyagokat jelentenek a szervezet számára, ezért jól kell megválasztani őket, hogy energiát biztosítsanak szervezetünknek. Ha nagyon cukros a reggelink. pl. gabonapehely, narancs dzsúsz, édes péksütemény szerepel benne, , bizonyára energialöketet adunk a szervezetünknek. De ügyeljünk a „bumeráng” hatásra: ez az energia-bomba tartalmú reggeli csak délelőttre szól, és később „visszaüt”…. A hosszan tartó energikusság elérése érdekében alacsony glikémiás indexű ( GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) táplálékokat fogyasszunk: pl. teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zabpelyhet, quinoa magot, hajdinát… És ez a tanács egész napra szól: kerüljük a cukros ételeket, édes tésztákat, cukros italokat, fehér kenyeret, melyek miatt „ugrál” a vércukorszint, és végül lezuhan az energiaszint, miáltal elfárad, kimerül a szervezet.

A hangulatjavító és erőt adó proteinek

Tojás, sonka, netán füstölt lazac reggelire.. Még ha nem is szoktunk reggel ilyesmit enni, napi energiánk visszanyerése érdekében fontos, hogy beiktassunk proteineket a reggeli étkezésbe. A proteinek építőkövei az aminosavak, melyek részt vesznek az ingerületátvivő anyagok termelődésében. Ezek a kémiai hírvivő molekulák (neurotranszmitterek) többek közt hatnak a hangulatunkra, fáradtság-érzetünkre. Az állati eredetű proteinek aminosavai pedig elősegítik a dopamin (boldogsághormon) kiválasztódását az agyban. Jobb kedvünk lesz tőle, és energiánk is nőni fog, ami miatt kedvezően indíthatjuk a napot.

A proteinek a fogyás szempontjából is hasznosak, köszönhetően a hosszabb emésztési időnek, mivel elűzik az éhséget, és jóllakatnak. Ebből következően elkerülhetjük pl. 11 óra körül az édesség utáni vágyat, mely indíttatás a reaktív hypoglikémia (étkezés után pár órával alacsony vércukorszint) veszélyével jár. Ami pedig fáradtságot, gyengeséget, nassolást von maga után….

Az étrendünkbe ajánlottan beiktatandó: sovány hús, hal, szárnyasfélék, tojás, zsírszegény sajt, dió-mogyoró-quinoa, görög joghurt stb.

Nem csak a kávé élénkít

Egész nap a kávézástól várni az energiát – rossz elképzelés. Igaz, a kávé egy ideig élénkít a benne lévő koffeinnek köszönhetően, mely segíti a dopamin és az adrenalin hormon kiválasztását. De ez nem tart sokáig, mert nagyon hamar növelni kell a mennyiséget, hogy ugyanazt a hatást érjük el vele.

A fáradtság pedig eközben csak halmozódik… Ráadásul a kávéban lévő metilxantin nevű vegyület pl. gátolja a vas felszívódását. Egy meleg ital energizáló, frissítő hatásából profitálhatunk úgy is, hogy pl. zöld teát (erős antioxidáns hatás), élénkítő gyömbér teát vagy fáradtság ellen ható bojtorján teát iszunk kávé helyett.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.