Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Másokat boldoggá tudjak tenni! – Beszélgetés Boggie-val

Érdekességek2017. szeptember 19.

 

Nyílt, határozott, rendkívül összeszedett és kedves. Csemer Boglárka-Boggie három nyelven énekel, Franciaországban is legalább olyan ismert, mint nálunk. És pár hónapos kislánya valóban tudja, hogyan segítheti leginkább édesanyját. Csak az interjú végére ébredt fel.

Elég céltudatos kislány voltam, engem nem nagyon kellett noszogatni, úgyhogy hagyták is a szüleim, hogy csináljam, amit szeretnék, mert látták, hogy úgyis tudom, mit akarok. Azt tudtam, hogy énekesnő akarok lenni, de nem tudtam, hogy mindezt hogyan kell csinálni. Hogyan kell zenekart vezetni vagy dalt szerezni. Elég hamar beirattam magam zeneiskolákba, és onnantól nem volt megállás.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a harmadik lemeznek mi lesz az útja. Az biztos, hogy még egy albumomnál sem éreztem az alkotófolyamat során, hogy mennyire jók a dalok. Ennél a lemeznél minden egyes percnél éreztem a porcikámban, hogy nagyon jók. Ez nagyon jó érzés. Nagyon várom már, hogy a közönség is hallhassa!

Az első bemutatkozó lemezem pedig gyakorlatilag egy modernkori mecénásnak köszönhető, aki kifizetett nekünk 100 órát egy remek stúdióban a lemezfelvételre. Ez egy nagyon nagy felelősség volt, hogy úristen, megérdemlem-e, miért kapom, mit kezdjek vele, de éppen ezért egy nagyon erős motivációs késztetés is volt.

Ezen a lemezen szerepelt a Parfüm, és igazából emiatt kaptam lemezszerződést a Tom Tom Recordstól, mert ez a dal nagyon megtetszett a kiadó vezetőjének. Az ő javaslatára készült magyar verzió a dalhoz. Egyértelmű volt, hogy ehhez fogunk videoklipet forgatni. Olyan sikeresen találkozott a dal a klipalkotóval, és valami olyan pluszmélységét emelték ki a dalnak vizuálisan, ami a mai napig is működik és aktuális. A második nagylemezem pedig Fonogram-díjat kapott, és rengeteg útjuk volt a daloknak, többek között a Dal 2015 győztes dala, a Wars for Nothing is ezen az albumon szerepel.


A harmadik albumnál több verzió volt, több oldalról is megközelítettem a dalokat. Van olyan dal, amelyet zongorán szereztem. Van olyan dal, ahol a basszusmenetet írtam meg előbb, valami zakatolt a fejemben, arra született egy énektéma, és utána ültem a zongorához. Van olyan dal, ami teljesen az utcán született, egy dudorászás eredménye. Illetve most elkezdtem használni egy zeneszerkesztő programot is, amivel eddig nem dolgoztam. Ez sokat segített a hangszerelésekben. Még sosem szereztem ennyiféleképpen dalt.

Abszolút. Most nagyon kiegyensúlyozott életem van, és az, hogy kislányom lett, nagyon feltölt. De persze nekem is vannak rosszabb napjaim. A dalokon most leginkább az elengedés mint fő érzelmi motívum vonul végig mindenféle formában.

Előtte is az voltam, mert viszonylag harmonikus ember vagyok, de így, Lenkével még jobban beosztom az időmet, és sokkal hatékonyabb vagyok, mint előtte. És azt is érzem, hogy sokkal jobban átlátok helyzeteket, szituációkat. Míg az anyaság előtt kis szeletekben gondolkodtam, most sokkal jobban látom az egészt. Átfogóbban tudok gondolkodni, mondjuk egy lemezről is. Régebben nem voltam ennyire koncepciózus, sokkal inkább voltam ösztönös. Most egyszerre vagyok tudatos és ösztönös is. Lenke nélkül biztosan nem született volna meg ez az album.

Ez a legnehezebb. Ezekről a szerepekről sokat gondolkodtam már a várandósság alatt is. 
Van a művésznői léte egy énekesnőnek, van a háziasszony, a feleség, és most bekapcsolódott az édesanya szerepkör. Ezen próbálok nem annyit filozofálni, hanem lazán venni. Azt gondolom, hogy itt, Európában meg a jóléti társadalmakban kis bélyegeket próbálunk ráakasztani a különböző női szerepeinkre. Szerintem a nőknek évezredek óta rengeteg szerepük van. Nem hiszem, hogy mondjuk Afrikában egy földműves anyuka, akinek van három gyereke, ezen így gondolkodik, hogy ma este anyuka vagyok, de reggel még földműves, hanem szerintem egybe minden. Persze ezeken jó filozofálgatni, meg megerősíteni bizonyos szerepeinkben az önbizalmunkat meg a lényünket, de én ezt nem bonyolítom túl. Nagyon könnyen tudok váltani, és mindegyik szituációban mindegyikből van belőlem egy darab. Ha például Lenkével játszom, akkor nyilván az édesanyalétem dominál jobban. Próbálom nem túldimenzionálni, hanem a maga természetes valójában látni a nőiséget.

Természetesen amikor lejövök a színpadról, akkor kell egy kis idő, mire vissza tudok helyezkedni például az anyai szerepbe. Ilyenek vannak, de ezt sem gondolom túl. Illetve nem okoz nekem gyötrelmet, hogy úristen, most akkor a művésznői létemmel mi lesz. Meg kell találni egy természetes egyensúlyt. Tudom, hogy ez nem olyan könnyű, és azt is értem, hogy ez sok nőnek miért okoz nehézséget, de nem szabad szerintem túlbonyolítani a dolgot. Bár nekem annyiban is nagy szerencsém van, hogy Lenke rendkívüli mód alkalmazkodó, szinte semmilyen körülmények között nem lehet kimozdítani a lelki békéjéből. Legyünk akár zenekari próbán, egy hosszabb utazáson vagy egy orvosi vizsgálaton a Czeizel Intézetben.

Nekem nagyon fontos, hogy miről akarok énekelni, miért akarok arról énekelni, mi a célom azzal a dallal, mit akarok okozni ezzel az embereknek. Ezen nagyon sokat filozofálok. De már egész fiatalon megfogalmaztam magamnak, hogy mi a célom ezzel.

Nagyon szeretem az embereket, és nagyon szeretem őket boldoggá tenni. Ha nem ezzel foglalkoznék, akkor biztos, hogy egy karitatív szervezetnél lennék, vagy gyerekekkel foglalkoznék, vagy valami olyannal, ami társadalomjobbító és az embereknek segít.

Az, ha én másoknak tudok segíteni, másokat boldoggá tudok tenni. Akkor az engem is boldoggá tesz, mert ilyenkor azt érzem, hogy hasznos vagyok, volt értelme fölkelnem. Nagyon-nagyon boldoggá tesz az, ha ezt nemcsak a körülöttem élőkre, családomra, barátaimra vonatkoztatom, hanem ki tudom terjeszteni a közönségre. Az nagyon-nagyon jó érzés. Egy jó koncert után úgy megyek haza, hogy fel vagyok töltődve, és azt érzem, hogy tényleg azt csinálom, amiért ezen a földön vagyok, és amiért megteremtett a jóisten. A feladatomat csinálom. Ez a szép igazából.

Biztos, hogy érzi. Szerintem ebben vagyok igazán erős. A koncerteken is nagyon közvetlen vagyok, sokat beszélek, sztorizgatok, hogy kialakuljon egy kapcsolat az emberekkel. Én nem vagyok az a fajta, aki lejön a színpadról, és elszalad és senkire rá sem néz, és már ott sincs. Ezeket a pillanatokat nagyon megélem, nagyon jelen vagyok az emberekkel.

Nyilván a művészlétnek sok hulláma is van, meg nagyon érzékeny vagyok, így én is sokszor érzem magam hullámvölgyben. De általában mindig az a gondolat segít, amit megfogalmaztam magamnak, még kiskoromban: azért énekelek, hogy adjak az embereknek, és ha ebbe a gondolatba bele tudok állni, át tudom magamon folyatni ezt az érzést, akkor az segít. Még a legrosszabb napokon is. Sorra veszem, hogy eddig milyen koncertek voltak, eddig milyen emberekkel találkoztam, nekik milyen élményt okoztam, és ezekbe kapaszkodom. Ha erre egyszer képes voltam, akkor legközelebb is az leszek.

De ehhez kell egy nagyon jó társ, barátok, család. A férjem masszívan ott van mellettem, minden gödrömnél.

Van, persze! Azt érzem, hogy nem tudtam úgy kinyílni, zárkózottabb maradtam, vagy tudom, hogy még maradt bennem csomó minden. De hát ez ilyen, szóval szerintem ez a festőnél is így van, hogy valamelyik nap árad belőle minden, másnap meg legszívesebben bebújna a vackába. 
Viszont érdekes, hogy az a téthelyzet, amikor tudod, hogy koncert van, meg énekelni kell, akkor valahogy minden bajodat elfelejted. Akkor hirtelen minden működik. Előtte vagy utána előfordul, hogy letört vagyok, de a fellépés alatt soha. Ez jól ki van találva.

A lemez idén ősszel fog megjelenni, ez az első teljesen önálló szerzői albumom. A hangszerelés közös zenekari műhelymunkának, nagyon sok ötletnek, sok energia találkozásának az eredménye. Nagyon várom már a lemezbemutatót, ami szeptember 23-án lesz az Akváriumban. Szeretnék ősszel országos lemezbemutató turnéra menni, van egy meghívásom Brazíliába és egy igen intim hangvételű akusztikus karácsonyi koncertre is készülök még az idén.

Dr. Szarvasházi Judit
gyógyszerész-főszerkesztő


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.

A vádlifájdalom 10 lehetséges oka

2024. szeptember 08.

A vádlifájdalom olyan súlyossá válhat, hogy akár a járást is akadályozhatja. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az orvosi diagnózis azért is fontos, mert az izomhúzódástól az érproblémáig számos ok állhat a háttérben.  

A leggyakoribb okok


Izomgörcs
Ez a probléma a jellemzően átmeneti, bár jelentős fájdalmat okozhat. Kialakulhat a túlzott fizikai igénybevétel, a gyenge izomzat, a dehidratáció, a nyújtás elmaradása és az izzadás miatt kialakuló elektrolit-hiány miatt. 
Izomhúzódás
Az izomhúzódás az izmok túlerőltetéséből, túlnyújtásából származó sérülés, ami igen gyakran sportolás, fizikai aktivitás közben jelentkezik, bár egy-egy rossz mozdulat következménye is lehet. Jellemzően éles, erős fájdalommal jár.
Artériás klaudikáció (érszűkület)
Vádlifájdalom kialakulhat amiatt is, hogy beszűkülnek vagy elzáródnak azok az erek, amelyek a lábakba szállítják a vért. Végtagfáradásnak vagy intermittáló sántításnak is nevezik, amely már kis megterhelés után is jelentkezik. Egészen görcsös fájdalomig fejlődhet, ám a láb megterhelése után megszűnik. Jellemzően 50-60 év kor felett jelentkezik, tipikus tünete a gyorsan vagy fokozatosan beálló izomfájdalom, aminek következtében a beteg csak rövid távú gyaloglásra képes.
Neurogénspinálisklaudikáció (gerinc eredetű sántítás)
Ez a probléma leginkább az ágyéki gerinccsatorna-szűkület tüneteként jelentkezhet. A szűkület a gerinccsatornában húzódó cauda-rostok és/vagy az ideggyökök nyomását okozza. A csökkent vérellátás és a vénás rendszer kompressziója okozta keringési elégtelenség a fájdalom előidézője. A vádligörcsön túl tünetként jelentkezhet még a reggeli alsó végtagi zsibbadás, a járás közben jelentkező végtaggyengülés, a járástávolság beszűkülése, előrehaladott esetben pedig a súlyos járászavar. Jellemző még, hogy az előrehajlás csökkenti a panaszokat.
Achilles-ín gyulladás
Íngyulladás esetén reggelente, ébredés után érződik merevnek a vádli, és maga az Achilles-ín is érzékeny lehet. Edzés után az enyhe, helyi fájdalomérzet szintén problémát jelezhet, főként, ha idővel egyre erősebbé válik. Különösen a mozgást frissen elkezdőknél, illetve repetitív mozgást végzőknél gyakori az Achilles-ín gyulladás, amire duzzanat, megvastagodás is utalhat.
Compartment szindróma (rekesz szindróma)
Acompartment-szindrómaegy fájdalmas és súlyos állapot, amely vérzést vagy duzzanatot idéz elő egy izmok által zárt téren belül. A magas szövetnyomás csökkenti a keringést és a szövetek funkcióját – kialakul tehát a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés. Az állapot lehet akut, például egy komoly sérülés következtében, és lehet krónikus is, ami sokszor a sportterhelés talaján alakul ki. Az érintett végtagot feltétlenül pihentetni kell és az orvosi kezelés is elkerülhetetlen.
Diabéteszes neuropátia
A (poli)neuropátia a perifériás idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez kapcsolódóan. Ez azonban nem csak cukorbetegség lehet, de vesebetegség, pajzsmirigybetegség, vitaminhiány vagy alkoholizmus is.  Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek, a zsibbadás elsősorban a lábat, a vádlit érinti, bár a karon is előfordul. A zsibbadást követően kialakulhat egy égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen.
Talpi bőnye gyulladás
A saroksarkantyú és az ún. plantalisfasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál. A fájdalom a talpon, elsősorban a saroknál a talp belső oldalán jelentkezik, de kiterjedhet a vádlira is. Különösen reggel, pihentetés után, vagy terhelés kapcsán fokozódnak a tünetek.
Visszér
A visszér-tágulat egy genetikai alapon kialakuló állapot, amelynek számos hajlamosító tényezője ismert, a terhességtől a hormonális változásokig, vagy éppen az elhízásig. Az esetek egy részében a probléma vádlifájdalmat is okoz.
Mélyvénás trombózis
Komoly fájdalmat okoz, ha egy vérrög képződik a vénában – ez természetesen azonnali ellátást igénylő probléma.

Ha nincs eszed, legyen noteszed! 6 hatékony memóriajavító tipp

2024. szeptember 07.

Mindegy hány éves vagy, a memóriád egész biztos, hogy frissítésre szorul! Érezted már, hogy a hitelkártyáid, telefonod kapubeléptetőd, biztonsági rendszered és más kütyüid PIN kódjait, a különféle számítógépes és egyéb jelszavakat egyszerűen képtelen vagy megjegyezni? Ne csüggedj, itt a segítség!  

Korral jár? – Nem igaz! Tegyük magunkat próbára!

A korral az égadta világon semmiféle memóriavesztés nem jár, csupán azt tanuljuk meg, hogyan lehet sémákat gyártani, és a sémákon egyre nehezebben változtatunk. A memóriagyakorlatok a gondolkodási sémák javítását szolgálják.
Az agyunk szerencsére képes arra, hogy egy csomó kiesett idegsejtet pótoljon, illetve egyes agyi területek működését más területek vegyék át.

Nézzük, mit tehetünk, hogy javítsuk memóriánkat!

1. Együnk – hogy okosabbak legyünk! A memória fejlesztésének alappillére a megfelelő étkezés. Ebből a típusú étrendből viszont nem hiányozhatnak az édes étkek, bár ez nem jogosít senkit a mérték nélkül való csokoládé zabálásra. Kifejezetten szuper agyműködést javító ételek:


Brokkoli;
Kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, pagoda,
Céklafélék
Fokhagyma
Avokádó, 
Dió 
Búzacsíra
Halolaj


Ezek az ételek általában antioxidánsokat, vitaminokat, folsavat, esszenciális zsírsavakat, lecitint, koalint és egyéb fontos tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak nagy számban. Ezek magukban is javítják az agyműködést és az agy vérellátását.