Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Melyik a te életszemléleti stílusod? Teszteld magad!

Érdekességek2023. május 15.

A legtöbb ember általános tapasztalata: időről időre találkozunk olyanokkal, akiknek a reakcióit nem ismerjük, és nem értjük, mi miatt ragaszkodnak bizonyos viselkedésekhez és értékrendi mintákhoz. 

Ennek hátterében 4 szélsőséges szempontrendszer van, melyet ha tudatosítunk, annak minden részletével, képesek leszünk könnyebben megérteni önmagunka és másokat is. 
Az alapvető mintát szeretném most megmutatni, s nem konkrét értékrendek felett pálcát törni. A végén ki fog az is derülni, hogy miért nem teszem. Az lesz igazából az egész történetnek a sava-borsa.
 
Determinizmus
Az egyik általános szemléleti rendszerünk a megmásíthatatlan helyzetekben való hit. Az a vélekedés, hogy van egy olyan hatás az életünkben, amin nem, vagy csak irdatlanul nehezen tudunk változtatni.
A determináltság állapotát nevezhetjük akár predestinációnak, sorsnak, karmának, családi mintának, vagy bármi másnak. A lényeg ugyan az: egy hatás, amit nem akarunk vagy nem tudunk megváltoztatni az életünkben. Ide tartozik egyébként az a gondolat is, hogy „én ilyen vagyok, s nem is fogok megváltozni”.
A determinizmus nézete viszont időről időre megdől. A rögzült elképzeléseinket meghazudtoló tapasztalatokkal találkozhatun, melynek révén némileg meginoghatunk a hitünkben. Hogy ez ne következzen be, egy olyan páncélt vonunk magunk köré, mely megvég minket. Azon áthatolni az évek múlásával egyre nehezebb, melynek köszönhetően az életünkből nem csak az fájdalmat, hanem az örömet is kizárjuk. 
 
Szabad akarat
A második jellemző gondolkodásmód, a szabad döntésre a szabad, akaratra való hivatkozás. Amikor egy menedzserkönyvet előveszünk, akkor az esetek zömében semmi mást nem találunk benne, mint szabadság mindenhatóságának a hirdetését. Hozzá egy csokorra való gyűjteményt olyan módszerekből és gyakorlatokból, amiknek révén az akaratunkat képesek vagyunk érvényre juttatni.
Ezen módszerek van, akinél működnek, s valakinél nem. Ennek a végén még jelentősége lesz, de ne rohanjunk ennyire előre. Ezen szabad akaratot hirdető könyvek úgy állítják be, hogy a könyvben bemutatott módszerek mindenkinél hatnak, s akinél nem, az valamit nem jól csinál. Ez jól hangzik, de a valóság nem az.
 

Egzisztencializmus
Az egzisztencializmus lényege, hogy a pillanatnyi létem, mindaz amit megéltem, megtapasztaltam és elértem meghatározza azt, aki vagyok, s amit gondolok. S pont ez a fajta szemlélet meghatározza azt is, mit érhetek el.
Másészről, mindaz, ami megfogható, mérhető, kisérlettel vizsgálható és reprodukálható eredményeket ad, az igaz és valódi. S minden más, ami nem fél bele a világképembe, az hamis, értéktelen és üldözendő.
 
Idealizmus
A negyedik véglet az idealizmus. Annak a hite, hogy bármit elképzelünk, az megvalósulhat. Szó szerint bármi, jó és rossz egyaránt. Az idealisták legfőképpen az érzések és a gondolatok világában élnek, s mindent annak révén közelítenek meg. 
Egy idealista tragédiája pont az, hogy képtelen mit kezdeni a fájó és kellemetlen dolgokkal, attól menekül, annak minden porcikájától még a létet is eltagadná. S mivel nem tesz semmit érdemben a fájdalmas pontok feloldásáért, épp ezért a fájdalmai nőtön nőnek, s pont a fájdalom elkerülés miat fog irdatlan sokat szenvedni.
Szélsőségek harca, avagy kinek van igaza?
Mondjuk ki már az elején a fájdalmas igazságot: 

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Rozmaringos csirkemell sajttal sütve

2023. május 24.

A Dél-Európában honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer, a rozmaring főleg mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére használatos, de illatszerek is készülnek belőle. Az ókorban, akinek nem tellett a drága tömjénre, rozmaringgal áldozott az isteneknek. Jöjjön most egy isteni csirkerecept! 

Hozzávalók:
csirkemell 1,2 kg
olaj 8 cl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 3 dl
liszt 5 dkg
gomba 12 dkg
sajt 15 dkg
babérlevél
rozmaring
őrölt bors, só

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk.
Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk. Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk.
Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük, majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A visszamaradt olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát, és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Sajtos spagettivel vagy makarónival tálaljuk.

Az agyalapi mirigy zavarai szinte bárhol panaszokat okozhatnak

2023. május 23.

Az agyalapi mirigy a legfontosabb endokrin szervünk, nem hiába hívják a hormonrendszer karmesterének. Éppen ezért zavarai igen szerteágazó gondokat okozhatnak, attól függően, mely másik belső elválasztású mirigy működésére vannak hatással. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy szerepéről és problémáiról beszélt.

Röviden az agyalapi mirigyről

A borsónyi méretű agyalapi mirigy bár igazán apró, ellenben az egész hormonrendszer mozgatórugója, hiszen olyan hormonokat szabadít fel, melyek szabályozzák a többi endokrin szerv működését. Érzékeli a szervezet szükségleteit, ezért jeleket küld a test különböző szerveinek, mirigyeinek. Ehhez hormonokat választ ki a véráramba, amelyek egyfajta hírvivőként működnek, információt továbbítanak. Az agyalapi mirigy két lebenyre osztható (elülső és hátsó lebeny), melyek más-más hormonokat termelnek. Magát az agyalapi mirigyet nagyrészt a felette fekvő hipotalamusz szabályozza.

Az agyalapi mirigy egyik fő feladata a menstruáció szabályozása, valamint komoly befolyást gyakorol a termékenységre, a teherbeesésre, főleg annak megtartására. Manapság a legnagyobb kihívások közé tartoznak a teherbeesési nehézségek, a párok nagy számának terméketlensége. (Éppen emiatt nagyon fontos vizsgálni az agyalapi mirigy működését!)

“A köztudatban az agyalapi mirigyről csupán annyi él, hogy ez egy szabályozó szerv- viszont ennél sokkal több, hiszen ez a kis mirigy a fő irányító, összefogja az egész szerv működését. Jelentősége, szerepe a mai felgyorsult világban óriási. A korábbi időszakokhoz képest sokkal leterheltebben, fokozott üzemmódban élünk, emiatt pedig állandó „készenlétben „áll szervezetünk. Ehhez próbál energiát, hormont, ritmust, tápanyagot biztosítani az agyalapi mirigy, ráadásul azonnal. Ez az a szerv, amire azt mondjuk, ” hogy az agyban dőlnek el a dolgok”. Valójában ennek a mirigynek szólunk, tőle kérjük, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. Itt van nagy szerepe a stressznek: ha ugyanis állandó feszültségben, idegességben, túlterheltségben élünk, ezt a „kérést” szolgálja ki a rendszer”- magyarázza dr. Skurdenka Beatrix, aki hozzátette, hogy ebben az egyik legfontosabb hormon a prolaktin, mely bizonyítottan nem csak a tejelválasztásért felel, hanem stressz esetén is megnő a mennyisége válaszreakcióként.

Az agyalapi mirigy zavarainak oka, kezelésük

Látható tehát, hogy az agyalapi mirigy számos szervre komoly hatást gyakorol, így, ha valamilyen zavar van, annak tünetei, megnyilvánulási formái attól függenek, hogy mely célszervre hat az adott hormon. Ennek fényében befolyásolhatják például a nemi ciklust, termékenységet, a pajzsmirigy működését, a növekedést, a bőr pigmentációját, valamint a mellékvese működését is. Mivel tünetei igen szerteágazók lehetnek, ezért diagnosztizálásuk nagy kihívást jelenthet.

Az agyalapi mirigy rendellenességei akkor fordulnak elő, amikor a mirigy egy hormonból túl sokat vagy túl keveset termel. Előfordulhat, hogy a zavart itt kialakuló daganat (általában jóindulatú) okozza.

Párkapcsolat: tükör-e a másik?

2023. május 23.

Előfordult már veled, hogy összekaptál a pároddal hasonló - vagy éppen egyforma - gondolat, viselkedés vagy esemény kapcsán? Volt olyan, hogy ez megismétlődött? Akár rendszeresen megjelenik?  

Ha képes vagy felismerni, melyek azok a szokások, viselkedésminták, érzelmek benned és benne, amelyekkel újra s újra elkezditek ugyanazokat a játszmákat, s amelyekben nem igazán érzitek jól magatokat, akkor hatalmas ugrást tehetsz az önismeretben.

Ha igazi önismeretre vágysz, akkor nézd az emberi kapcsolataid egyfajta tükörként. Különös tekintettel vedd szemügyre és vizsgáld meg a párkapcsolatod, annak is elsősorban az érzelmi oldalát. Itt most nem csak a szerelemre gondolok, hanem arra, hogy milyen érzések vannak benned a párodhoz kapcsolódva. Nem csak az idealizált helyzetekben, hanem a hétköznapi apró-cseprő kis dolgokban.

Ha néha azt hiszed, hogy azért szenvedsz a partnered mellett, mert ő ilyen vagy olyan, vagy ő a hibás bizonyos dolgokért, akkor végy egy mély lélegzetet, s ne engedj az automatikusan megjelenő magyarázatoknak. Vedd szemügyre, hogy tisztán látod –e a helyzetet és a párodat, vagy az érzelmeid szűrőjén át? Amikor például pillanatnyilag nem érzed jól magad a párkapcsolatban, s azt hiszed, hogy neki kell megváltoznia, tedd fel a kérdést: Ő talán ugyanígy gondolkodik rólam? S ha igen, van –e rá alapja? Helyezd bele magad az ő szerepébe s próbáld magad meglátni a párod szemszögéből. Csodában lesz részed. Rádöbbensz, hogy nem ő a hibás. S nem is te. Csupán az, hogy az otthonról hozott programok játszanak veletek. 

A párkapcsolat megtanít felismerni, hogy hogyan irányítanak az öntudatlan szokások, meggyőződések, és elvárások, és az azokhoz fűződő érzelmeid, amelyek alakítják az emberi kapcsolataid alapjait. Az önfejlesztésnek – önismeretnek az egyik legerőteljesebb módja a párkapcsolataidban megjelenő érzelmeid megismerése. Ha lemondasz a párkapcsolatod önismeretben való felhasználásáról, akkor megfosztod magad mélyebb elmeprogramod legintenzívebb ismeretének lehetősségétől. Az ellenállásaid, szokásaid, szülői kondicionálásaid megismerésére olyan terepet kínál, melyet soha nem találnál meg egy jóga ashramban, egy elvonuláson. Könnyű az ilyen „steril” helyeken harmonikusnak és szeretetteljesnek látszani, s eljátszani egy szerepet.

Azonban gondolj néha arra, hogy ha eljátszod a királylányt, az még nem tesz azzá. Attól még az vagy aki. Ugyanígy egy hamis szerep nem tesz boldoggá és hitelessé, amikor valódi vagy az viszont igen. Nem könnyű szembesülni Önmagunkkal, a partnerünkön keresztül azonban nagyon hasznos s építő. Még ha néha fájdalmas is. Mélyebb szinten minden pillanatban, amikor találkozol valakivel, tükörbe nézel, s ebben a tükörben láthatod meg viselkedésedet, szülőktől, a társadalomtól kapott kondicionáltságodat, szokásaidat, félelmeidet, reakcióidat. A párkapcsolatodban pedig ez hatványozottan igaz.