Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Melyik a te életszemléleti stílusod? Teszteld magad!

Érdekességek2023. május 15.

A legtöbb ember általános tapasztalata: időről időre találkozunk olyanokkal, akiknek a reakcióit nem ismerjük, és nem értjük, mi miatt ragaszkodnak bizonyos viselkedésekhez és értékrendi mintákhoz. 

Ennek hátterében 4 szélsőséges szempontrendszer van, melyet ha tudatosítunk, annak minden részletével, képesek leszünk könnyebben megérteni önmagunka és másokat is. 
Az alapvető mintát szeretném most megmutatni, s nem konkrét értékrendek felett pálcát törni. A végén ki fog az is derülni, hogy miért nem teszem. Az lesz igazából az egész történetnek a sava-borsa.
 
Determinizmus
Az egyik általános szemléleti rendszerünk a megmásíthatatlan helyzetekben való hit. Az a vélekedés, hogy van egy olyan hatás az életünkben, amin nem, vagy csak irdatlanul nehezen tudunk változtatni.
A determináltság állapotát nevezhetjük akár predestinációnak, sorsnak, karmának, családi mintának, vagy bármi másnak. A lényeg ugyan az: egy hatás, amit nem akarunk vagy nem tudunk megváltoztatni az életünkben. Ide tartozik egyébként az a gondolat is, hogy „én ilyen vagyok, s nem is fogok megváltozni”.
A determinizmus nézete viszont időről időre megdől. A rögzült elképzeléseinket meghazudtoló tapasztalatokkal találkozhatun, melynek révén némileg meginoghatunk a hitünkben. Hogy ez ne következzen be, egy olyan páncélt vonunk magunk köré, mely megvég minket. Azon áthatolni az évek múlásával egyre nehezebb, melynek köszönhetően az életünkből nem csak az fájdalmat, hanem az örömet is kizárjuk. 
 
Szabad akarat
A második jellemző gondolkodásmód, a szabad döntésre a szabad, akaratra való hivatkozás. Amikor egy menedzserkönyvet előveszünk, akkor az esetek zömében semmi mást nem találunk benne, mint szabadság mindenhatóságának a hirdetését. Hozzá egy csokorra való gyűjteményt olyan módszerekből és gyakorlatokból, amiknek révén az akaratunkat képesek vagyunk érvényre juttatni.
Ezen módszerek van, akinél működnek, s valakinél nem. Ennek a végén még jelentősége lesz, de ne rohanjunk ennyire előre. Ezen szabad akaratot hirdető könyvek úgy állítják be, hogy a könyvben bemutatott módszerek mindenkinél hatnak, s akinél nem, az valamit nem jól csinál. Ez jól hangzik, de a valóság nem az.
 

Egzisztencializmus
Az egzisztencializmus lényege, hogy a pillanatnyi létem, mindaz amit megéltem, megtapasztaltam és elértem meghatározza azt, aki vagyok, s amit gondolok. S pont ez a fajta szemlélet meghatározza azt is, mit érhetek el.
Másészről, mindaz, ami megfogható, mérhető, kisérlettel vizsgálható és reprodukálható eredményeket ad, az igaz és valódi. S minden más, ami nem fél bele a világképembe, az hamis, értéktelen és üldözendő.
 
Idealizmus
A negyedik véglet az idealizmus. Annak a hite, hogy bármit elképzelünk, az megvalósulhat. Szó szerint bármi, jó és rossz egyaránt. Az idealisták legfőképpen az érzések és a gondolatok világában élnek, s mindent annak révén közelítenek meg. 
Egy idealista tragédiája pont az, hogy képtelen mit kezdeni a fájó és kellemetlen dolgokkal, attól menekül, annak minden porcikájától még a létet is eltagadná. S mivel nem tesz semmit érdemben a fájdalmas pontok feloldásáért, épp ezért a fájdalmai nőtön nőnek, s pont a fájdalom elkerülés miat fog irdatlan sokat szenvedni.
Szélsőségek harca, avagy kinek van igaza?
Mondjuk ki már az elején a fájdalmas igazságot: 

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.