Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Méregtelenítés egy nap alatt

Érdekességek2023. április 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt, a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak.  

Gyümölcs- vagy zöldségnapok

1. Ha egyelőre félnek a méregtelenítés ismeretlen tartományaiba merészkedni
2. Kitűnő beavatás
3. Ha túl leterhelt vagy lusta vagyok
4. Ha épp nem tudom rászánni magam egy hétvégi tisztítókúrára

Alapelv

1. Egyfajta gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztani a nap folyamán
2. Előnye a teljes böjttel szemben az, hogy semmiféle megszorítás nem köt - annyit ehetek a kiválasztott gyümölcsből ill. zöldségből, amennyit csak akarok.
3. Többségében ez mindenkit felfrissít és új erőt ad, így kedvet csinál egy teljes méregtelenítő hétvégéhez.

A gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat. Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatása valósággal kiseprűzi a szervezetben felszaporodott mérgeket. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Heti egyszeri zöldség- vagy gyümölcsnap tavasszal ugyanolyan tisztítóhatású, mint a szigorú böjt. Javasolt minden alkalommal más-más zöldséget ill. gyümölcsöt választani.

A kúra előtti estén

- Együnk valami könnyűt: nagy adag salátát, zöldséglevest, gyümölcssalátát.
- Ne együnk kenyeret vagy főzött szénhidrátféleséget (pl. tésztafélét vagy rizst)
- Pihentessük izmainkat forró fürdőben.
- Ha megtehetjük, kapcsoljuk ki a telefont és korán bújjunk ágyba egy jó könyvvel.


A kúra napja

- Reggel ne ugorjunk ki azonnal az ágyból. Ez a pihenés napja legyen.
- Reggeli előtt igyunk meg egy nagy pohár vizet - ez csökkenti a gyomor savtartalmát. Tehetünk bele egy friss citromszeletet. (A gyümölcskúra ne citrusfélékből álljon, de ez a szelet citrom még belefér.)
- A reggelit (kockákra vágott gyümölcs vagy zöldségdarabokat) lassan, jól megrágva együk meg.
- Kétóránként készítsünk kisebb fogásokat. A kiválasztott élelmiszert minél többféle formában fogyasszuk.
- Az étkezések között igyunk vizet, gyógy- vagy gyümölcsteát (koffeinmenteset), amelybe most a változatosság kedvéért ne tegyünk tejet, cukrot vagy mesterséges édesítőt. Közönséges (zöld vagy fekete) tea, kávé vagy szénsavas italok fogyasztását kerüljük és persze tartózkodjunk a dohányzástól meg az alkoholtól.
- Egész nap kényeztessük magunkat. A reggeli zuhany már idetartozik. Dörzsöljük végig a testünket előtte. Fontos, hogy legalább egyszer megfürödjünk a bőrön át távozó méreganyagok lemosása céljából.
- Felkereshetünk ilyenkor szaunát vagy gőzfürdőt. Végezzük el az erre a napra tervezett kéz és lábápolásunkat. A szépségmaszkok kipróbálása is sorra kerülhet.
- Együnk minél többet a választott gyümölcsből vagy zöldségből, készítsük el azt változatosan. Csináljunk jégbehűtött gyümölcslevet víz és jégkockák hozzáadásával, majd szórjuk meg az egészet fűszerrel.
- Ne felejtsünk el vizet inni; ezt egész nap ne hagyjuk abba. Amennyiben bolti gyümölcslé mellett döntünk, olyan legyen, amelyik kevés adalékanyagot (és hozzáadott cukrot) tartalmaz. Ekkor is csak bő vízben felhígítva fogyasszák, mert a tömény gyümölcslé inkább elvonja a folyadékot a szervezetből, mintsem pótolja.
- Nem valószínű, hogy bármi kellemetlent éreznénk egy ilyen kúra folyamán, ha mégis - ne aggódjunk. A fáradtság természetes állapot, amikor az elme pihenni kezd, a fejfájás pedig valószínűleg koffeinhiány következménye. Igyunk sok vizet, pihenjünk.
- Este kb. nyolc körül valószínűleg már elálmosodunk, mivel a szervezet igyekszik kihasználni a régóta áhított pihenés örömeit. Álljunk ellent a megszokásnak és senkit ne hívjunk fel telefonon, ne tervezzünk házon kívüli programot. Ez a nap csak a miénk. Körülbelül az utolsó étkezés után egy órával készítsünk fürdőt, majd pihentessük tagjainkat 20 percig a meleg vízben. Bújjunk ágyba bőséges olvasnivalóval. Valószínűleg nem lesz gondunk az elalvással.

A kúra másnapján

- Lassan lépjünk ki a méregtelenítő kúrából. Álljunk ellen a kísértésnek, és ne óriási villásreggelit készítsünk, az lerombolná az előző napi eredményeket. Még egynapos kúra után is valószínű azonban, hogy nem vágyunk olajos, zsíros ételekre. Csináljunk egy tál gyümölcssalátát.
- Lassan szokjunk vissza a többi ételféleséghez, és legalább néhány napig ha lehet még tovább tartózkodjunk a teától, a kávétól és az alkoholtól.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.