Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Méregtelenítsünk – a nap 24 órájában!

Érdekességek2020. szeptember 08.

Fotó: 123rf.com

Fogyni állandó méregtelenítés és egészségünk védelme révén… Valójában az egyik nem megy a másik nélkül. Szervezetünk „tartós méregtelenítése” adhatja az eredményesség kulcsát. De mit kell tennünk ennek érdekében?

Jó ideje már, hogy a tudósok egyértelműen megállapították az összefüggést a környezetünkben (a külső és belső levegőben), kozmetikai termékekben, tisztítószerekben, tartósítószerekben stb. található különféle szennyező anyagok (méreganyagok) és a betegségek, valamint az elhízás kockázata között. Azóta nem változott semmi – kivéve, ha tudjuk milyen helyes lépéseket kell tennünk  e kockázatok elkerülésére a hétköznapokban.

Tanulmányok sora világosan rámutat a különféle szennyező anyagok egészségünkre gyakorolt káros hatásaira, beleértve a felesleges testsúlygyarapodás veszélyét. Ellentámadásként méregteleníteni kell a szervezetünket, de felejtsük el a„csoda módszereket”, mivel ilyenek nem léteznek, illetve nem vezetnek célra… Még az egyes méregtelenítő kúránknak sincs sok értelmük, ha az év többi részében egészségtelenül táplálkozunk, nem mozgunk eleget, dohányzunk, alkoholt fogyasztunk stb. A méregtelenítés konkrét folyamat, és saját testünk irányítja a nap 24 órájában, pontosan meghatározott fázisokban. Íme az ajánlott tennivalók a sikeres méregtelenítés és fogyás érdekében.

Fogyasszunk minél több bio-élelmiszert

A káros, mesterséges anyagok elkerülésére főzzünk természetes alapanyagokból, és mellőzzük az adalékokat, pl. emulgeálószereket tartalmazó élelmiszereket. Így többek közt teljes mértékben hagyjuk ki táplálkozásunkból az iparilag feldolgozott élelmiszereket. Friss halat vegyünk a fagyasztott, panírozott helyett, nyers paradicsomból készítsünk szószt, és ne konzerv paradicsomléből; natúr joghurtot fogyasszunk gyümölcsös helyett stb. Bár a bio-termékek sem garantálnak mindent, de ha méregteleníteni és fogyni akarunk, feltétlenül törekedjünk rájuk a valamilyen módon szennyezettnek tűnő táplálékok elkerülésére.


Részesítsük előnyben az alacsony GI-jű szénhidrátokat, proteineket és a jó zsírokat

A fogyás érdekében törekednünk kell az alacsony GI-jű táplálékok fogyasztására (a  glikémiás index, rövidítve GI, az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét jelenti). Pl. a hüvelyesek, friss gyümölcsök-zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek azok, amelyek jó glucidokat tartalmaznak, és javítják a vércukorszintet. A zsíros halak, az olivaolaj, a dió, az olajos magvak stb. proteineket és jó zsírokat egyaránt tartalmaznak: hasznosak az étvágy és az anyagcsere szabályozása szempontjából. Ezzel szemben az egyéb zsírok és a cukrok elősegítik pl. a gyulladások kialakulását, de a hízást is. Ebből a szempontból is mellőzzük a szénsavas, cukros üdítőket, cukrászsüteményeket, fagylaltot, dzsemet, mézet, csokoládét…. és persze a chipseket, kész szószokat, sós és édes kekszeket.

Kényeztessük a bélflóránkat

Bélflóránk állapota befolyást gyakorol anyagcserénkre, étvágyunkra, testsúlyunk alakulására. Egészségének fenntartása, és a benne lévő „jó baktériumok” szaporítása érdekében fogyasszunk minél több, magas rosttartalmú zöldséget, továbbá friss gyümölcsöt, teljes értékű gabonaneműt, de ne feledkezzünk meg a napi, kellő mennyiségű vízbevitelről és a rendszeres fizikai aktivitásról sem. Mindezek hiányában a bél-mikrobióta (a bélben élő mikroflóra) zavarai emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, elősegítve a zsírok raktározódását. A bélflóra állapota megváltoztathatja a táplálékból származó energia felhasználását, ezért a bélflóra-egyensúly fenntartása rendkívül fontos.

Fotó: pixabay.comHasználjunk természetes tisztítószereket

Fehér ecet, citrom, szódabikarbóna, esszenciális olajok… Mind-mind hasznosak lehetnek otthonunk vegyszermentes tisztán tartásához.  Az iparilag előállított tisztítószerek, igaz, általában a határérték alatt, de méreganyagokat tartalmaznak, és agresszív hatásúak szervezetünkre nézve. Elpusztítják a rossz és a „jó” baktériumokat egyaránt, ugyanazon az elven működve, mint az antibiotikumok.

Válasszunk egészséges kozmetikumokat

A szépségápolásban használt készítmények tartósítószerei, egyes vegyi anyag összetevői (pl. parabének, kőolajszármazékok, szintetikus illatat- és színezőanyagok, szilikonok) károsak lehetnek egészségünkre nézve, megzavarhatják akár a hormonháztartásunkat is. Többek közt a testápolókban, körömlakkokban, dezodorokban, szintetikus tusfürdőkben, fogkrémekben kell figyelni rájuk. 

Jelentősen csökkentsük a műanyagok használatát

Csomagolóanyagok, konyhai eszközök, poharak, élelmiszerdobozok, palackok… Egyelőre mindenütt használatosak a műanyagok, de különösen kerülni kell azokat, amelyek a szájjal érintkeznek (pl. műanyag evőeszközök). Amellett a csomagolt élelmiszerek műanyag borításában lévő káros anyagok közül a biszfenol nevű vegyület (adalékanyag) egészségkárosító hatását a közelmúltban is bizonyították (pl. hormonális zavarokat, elhízást okozhat). Ráadásul melegítés során még nagyobb a veszélye annak, hogy a műanyagdobozokból vegyi anyagok szabadulnak fel, és kerülhetnek az ételbe

Hordjunk természetes alapanyagból készült ruhákat

Pamut, gyapjú, selyem, vászon…. A természetes anyagból készült ruhafélék hordásakor nyugodtak lehetünk, semmilyen vegyi anyag nem veszélyezteti egészségünket, a bőrünk állapotát. Amellett kellemesebb viselni őket, és mosáskor a környezetet sem károsítják. Szemben a szintetikus anyagokkal, melyek befüllesztik a bőrt, bőrirritációt okoznak. Mi több, egyes mesterséges szálak vegyi adalékanyagai alvászavart, hányingert, fejfájást vagy gombás fertőzést is kiválthatnak, de endokrin rendszerünkben is zavart okozhatnak.

„Enyhe” sütést alkalmazzunk

A magas hőmérsékleten történő sütés, grillezés, mikró-hőhatás elősegítheti olyan toxikus anyagok felszabadulását az élelmiszerekből, mint az akrilamid. Ez a káros, szerves vegyület jelen van pl. sültburgonyában, grillezett húsokban, kenyerekben, kekszekben, chipsekben, burgonyaszirmokban…. Ételkészítéskor a sütési-főzési szokások módosításával  védekezhetünk ellene, pl. ne süssük túl az ételt.

Tartózkodjunk minél többet a tiszta levegőn

Elsősorban a közlekedésből és az ipari termelésből származó légszennyezettség káros hatásait érezzük a mindennapokban. Védekezésképpen a lehető leggyakrabban „meneküljünk ki” a városokból a tiszta levegőre. Sűrű szmogban pedig minél kevesebb ideig tartózkodjunk a szabad levegőn, mert a szmog belélegzése anyagcsere-zavarokhoz és hízáshoz vezethet.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mit tehetünk egészségünk védelmében?

2025. november 14.

Az immunrendszer, vagyis a test komplex védelmi rendszere kulcsfontosságú a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. Egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok.

A rendszeres testmozgás, mint a séta, a kocogás vagy a jóga, javítja a vérkeringést, segíti az immunsejtek jobb működését. Fontos, hogy mindennapos rutinná tegyük a megfelelő hidratálást és az antioxidánsokban gazdag ételek, pl. a bogyós gyümölcsök fogyasztását, amelyek fokozzák a szervezet védekezőképességét.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan természetes eredetű elemek vagy vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A vas ezek közül olyan nyomelem, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben, hiánya súlyos vérszegénységet okozhat. A húsok, különösen a marhahús, a belsőségek és a hüvelyesek jelentős vasforrások, míg a C-vitamin bevitele segíti a vas felszívódását. Azonban a kávé és a tea csersavtartalma gátolja ezt. Így érdemes figyelembe venni, hogy ezek bevitelét időben toljuk el, ha vasban gazdag ételeket vagy más nyomelemeket (réz, cink, jód, szelén) fogyasztunk. Ezért nem szerencsés a kávé vagy a tea rögtön az étkezés után, érdemes várni egy-két órát. A kalcium, amely a makroelemek csoportjába tartozik, szintén létfontosságú a csontok és a fogak erősségéhez, hiánya csontritkuláshoz és gyakori csonttörésekhez vezethet. A makroelemek közül figyeljünk még a csontképződéshez a foszfor, az idegrendszer szabályozásához szükséges nátrium, valamint a kálium és a magnézium bevitelére is.

Vitaminok

Már kiskorunkban megtanuljuk, melyek a legfontosabb vitaminok, azonban rendszeresen megfeledkezünk arról, hogy pótoljuk a napi mennyiséget. A D-vitamin ezek közül kulcsfontosságú, hiszen a kalcium felszívódását segíti. A napfény hatására termelődő D-vitamin különösen a téli időszakban hiányos, ezért fontos, hogy olyan ételek fogyasztásával pótoljuk a szükséges mennyiséget, mint a halmájolaj, a tojás.

D-vitamin? Itt az ideje pótolni!

2025. november 14.

A nyári D-vitamin-készleteink hat hét alatt kiürülnek a szervezetünkből. A magyar lakosság mintegy kétharmada küzdhet D-vitamin-hiánnyal. Fontos tudni, hogy ennek az alapvető vitaminnak a pótlása hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, és a nyári hónapok valóban feltöltik-e D-vitamin-raktárainkat.

Itt az ősz, amely hazánkban közismerten esős évszak, a vénasszonyok nyarát leszámítva kevés napsütéssel. Ilyenkor az idős emberek hajlamosak bezárkózni otthonukba, a dolgozó lakosság is munkahelye és otthona között ingázik, többnyire romlik a bevitt tápanyagok minősége, csökken a fizikai aktivitás, és nemcsak az idő, hanem hangulatunk is gyakran borússá válik.

A magyar lakosság több mint 60%-ánál ezért nem is a D-vitamin-szint normális fenntartásáról, hanem a D-vitamin-hiány pótlásáról kell gondoskodni.

A legfrissebb hazai ajánlások szerint egy átlagos felnőtt embernek körülbelül 2000–4000 nemzetközi egység (NE) a napi D-vitamin-szükséglete, mely igényt nyáron hiányállapot nélkül egészséges táplálkozással és napi húsz-huszonöt perc szűrt napfényen való
tartózkodással biztosítani tudunk. Azonban a nyár elmúltával a D-vitamin-készletek 6 hét alatt lemerülnek, és a téli időszakokban egy egészséges szervezet sem tud elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

Ősszel és télen mindössze 80 (!) nemzetközi egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe megfelelő táplálkozás esetén, a jelenlegi ajánlás azonban ennek a többszöröse: 2000–4000 NE/nap a felnőtteknek ajánlott napi dózis.

A hűvösebb idő érkeztével nem éri annyi napfény testünket, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ráadásul az őszi-téli időszakban kevesebben figyelnek oda az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért már ősszel jelentkezhetnek a D-vitamin-hiány tünetei, tél végére pedig 10-ből 9 (!) magyar ember szenved D-vitamin-hiányban.

Laktulóz kilégzési teszttel igazolható a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)

2025. november 13.

A kontaminált vékonybél szindróma, vagyis a SIBO diagnosztizálásának egyik sarokpontja, hogy elkülöníthető legyen más betegségektől, elsősorban a hasonló tüneteket produkáló IBS-től, vagyis az irritábilis bél szindrómától. Ugyan mindkettő olyan funkcionális betegség, amely mögött nincs szervi eltérés, mégis fontos tudni, pontosan mi okozza a panaszokat.
– A SIBO diagnosztizálása az úgynevezett laktulóz kilégzési teszttel történik. Ez egy közel 3 órás vizsgálat, amelynél megfelelő előkészítés után éhgyomorra végez a páciens hidrogén kilégzési tesztet, majd egy laktulózzal elkevert pohár víz elfogyasztása után ezt 20 percenként megismétli. Ilyenkor azt elemezzük, milyen tüneteket produkál a páciens (főként hasfájásra, feszülésre, puffadásra számíthat) és mennyi idő alatt jut el az anyag a vastagbélbe. A vékonybélben kialakuló bakteriális túlnövekedést jelzi a kilélegzett levegőben körülbelül 90 percen belül megemelkedő hidrogéngáz-koncentráció.

A SIBO kezelése nem csak az antibiotikumot jelenti


A mikrobióta összetett rendszer, működése és felépítése elválaszthatatlan a bél ideg-hormon-és immunrendszerétől – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica belgyógyásza, gasztroenterológus. – Mindig figyelembe kell vennünk, hogy a bél-agy tengelyt érő stressz-hatások, étrend és életmód egyaránt befolyással vannak a bél állapotára, ezért a mikrobióta elváltozásainak kezelése sem épülhet csupán gyógyszerre.