Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Mi a coaching, mit csinál egy coach?

Érdekességek2019. augusztus 02.

Érezte már úgy, hogy elakadt, hogy nem tudja, merre tovább, valami nem úgy működik, ahogy szeretné, és hogy önmaga az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és a pszichiáter jut az eszébe, pedig egy coach segítségével saját maga is megoldhatja ezeket a problémákat.

Fotó: 123rf.comKülföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent ez pontosan.

A coaching jelentése

Ha definiálni akarjuk a coaching fogalmát, akkor a coaching a coach és a kliens (coachee) között zajló strukturált beszélgetésen (főleg a coach által feltett nyitott kérdéseken) és módszertani eszközökön (pl. önismereti gyakorlatok) alapuló, a coach által irányított, általában 6-8 találkozóra épített folyamat, amelyben a coach segítségével a kliens saját maga találja meg a számára megfelelő megoldási alternatívákat, majd a számára legjobb megoldást. A coach segít neki abban, hogy ezen az úton végigmenjen, a változásokat elfogadja, beépítse és sikeresen alkalmazza.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sportból származik, a coaching edzést, a coach edzőt jelent szó szerinti fordításban.

A coaching története

Tim Gallway fogalmazta meg 1975-ben először a tenisz területén a coaching lényegét. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló másik oldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek a természetes képességek, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni. Ahogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.


Mit csinál egy coach?

Igyekszünk mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak nevezik. Fontos leszögezni, hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot, nem mondja meg a tutit, hogy az ügyfélnek mit kell tennie, hanem irányított kérdéseivel csak segíti az ügyfelét, hogy különböző megoldási javaslatok jussanak eszébe, ezáltal könnyebb legyen a változás. A munka oroszlánrésze és a változás felelőssége a kliensé, a coach csak támogatja, hogy végigmenjen ezen az úton.

A coaching lényegét két példán keresztül szemléltetem, a rendrakással és az utazással.

Rendrakás

Képzelje el, hogy nagy rendetlenség van a lakásában, érzi, hogy ki kéne takarítani, de azt sem tudja, hol kezdje el, és sokszor inkább nem is csinál semmit. Ugyanez megy végbe a fejében is, amikor nem érzi jól magát a bőrében, nem tudja, mihez kezdjen, váltson-e munkahelyet, vagy sem, kiszálljon-e egy rossz párkapcsolatból, vagy sem. A coach segít a takarításban. Nem végzi el ön helyett a munkát, csak támogatja abban. Ha végre kitakarít, megszűnik a káosz, a tiszta, rendes lakásban könnyebben megtalálja, amit keres. Ugyanúgy, ha a fejében is rend lesz, jobban átlátja az életét, és könnyebben hoz meg fontos döntéseket.

Utazás

A másik példában pedig képzeljen el egy utazást. El akar jutni A pontból B pontba. Megnézi a térképet, kiválasztja az utat. Elindul, de útközben valamilyen forgalmi akadályba ütközik, elmegy a kedve az egésztől, és inkább visszafordul. Nem is jut eszébe, hogy B pontba máshogy, C és D ponton keresztül is eljuthat. A coach abban tud segíteni, hogy az alternatív C és D pontokat hogyan találja meg. Ha valamilyen elakadása, nehézsége van, gyakran beleragad egyfajta megoldási formába. Egy konfliktus során is a saját szemszögéből látja a dolgokat, hajlamos a másik felet nem észrevenni, beleragadni a saját világába. A coach ebben az esetben tükröt tart ön elé. Eszközeivel, kérdezéstechnikájával megmutatja, hogy hogyan látta eddig a dolgait, előhozza az ön kreativitását, és segíti, hogy több szemszögből is megvizsgálja ugyanazt a problémát.

Gyakran látjuk feketének és fehérnek a dolgokat. Ha két dolog között kell választani, az nem választás, hanem kényszer, ami szorongással tölt el bennünket. Coaching során keresünk az A és B opció mellé még C és D opciót is, így ön már nem kényszerhelyzetben van, hanem valóban tud választani.

A fotó illusztráció: pixabay.comNagyon nehéz nem szubjektívnek lenni saját magunkkal. Teljesen mindegy, hogy érzelmi vagy racionális kérdésről van szó. Az ember saját magával a legszubjektívebb.

Gondoljunk csak arra, hogy sokszor mások dolgát mennyire tisztán látjuk, de a saját magunk gondjában már teljes a zűrzavar, annak ellenére, hogy ugyanarról a témáról van szó.

Egy külső szem (coach) tiszta, objektív képet tud adni a valós helyzetről, lehetőségről. Olyan dolgokra tud rávilágítani az ön életében, ami felett lehet, hogy elsiklana. Coaching folyamán gyakran tapasztalom az „aha” élményt, amikor más oldalról világítjuk meg a problémát, és az ügyfél erre a szemszögre korábban nem is gondolt.

A coaching legismertebb irányzatai

A coaching számos fajtája közül két nagy csoportot emelnék ki.

Business coaching

Célja, hogy a vállalat tulajdonosait, illetve menedzsereit abban támogassa, hogy a napi feladatokon túl lássák a „nagy képet”, fejlesszék beosztottaikat, magasabb szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Lényege azonban nem csupán a siker elérése, hanem például a magánélet és a karrier összehangolása, a kiégés, a motiválás, a döntések elősegítése, a konfliktuskezelés, az önbizalom növelése, a stressz kezelése, a kapcsolatok építése vagy az idő helyes kezelése. Mindezen területek együttesen segítenek abban, hogy az egyén élvezni tudja a sikerét, és kellőképpen kiegyensúlyozott életet élhessen.

Life coaching

A coachingnak ez a fajtája az értékek és a jövőkép tisztázásáról és a célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen. Az életvezetési coaching során a coach segít a kliensének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamat során. Az életvezetési coaching – a tartalma alapján – tehát például karriercélokkal, pályaválasztással, munkahelyi váltással, beilleszkedéssel összefüggő megoldásokra, feladatokra összpontosít.

Saját problámáin mindenki úrrá tud lenni, meg tudja őket oldani. Azonban nem mindegy, hogy ez mennyi időbe és energiába kerül. Megfelelő coach szakember ezt a folyamatot lerövidíti, és lényegesen egyszerűbbé teszi. Ne habozzunk, kezdjünk el dolgozni magunkon.

Fotó: pixabay.comMit csinál a coach?
• Figyel
• Csendben van, meghallgat
• Kérdez
• Konkrét cél mentén mederben tart
• Visszajelez, tükröz
• Energetizál
• Motivál
• Megerősít
• Tudatossá tesz
• Összefoglal
• Színes, változatos, játékos eszköztárat használ
• Célra fókuszáltat

Mit nem csinál a coach?

• Nem mondja meg a tutit
• Nem mondja el, hogy mit tenne helyettünk
• Nem mondja azt, hogy ő előre megmondta
• Nem szörnyűlködik, nem bírál
• Nem mondja el cserében a saját élettörténetét
• Nem büntet meg azért, amit bevallunk
• Nem kéri számon azt, amit megígértünk önmagunknak, de soha nem tettük meg
• Nem használ olyan rávezető kérdéseket, hogy végül azt mondjuk, amit hallani akar

dr. Baksa Balázs
(70) 772-1584
www.baksabalazs.hu
balazs.baksa85@gmail.com


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

A világosbőrűeknek különösen oda kell figyelni!

2019. augusztus 14.

Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a különböző színű, felszínű és formájú jóindulatú elváltozások, az anyajegyek.

Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki. Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV sugárzás befolyásolja.

Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőttkorban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk.

A veleszületett anyajegyek már születésünkkor megtalálhatók rajtunk, de legkésőbb egyéves korunkig kialakulnak. Ezek az elváltozások lehetnek kisméretűek, de egész nagyra, akár 20 cm nagyságúra is megnőhetnek.

A szerzett anyajegyek világos bőrszíntől kezdve egész sötétbarna színűek is lehetnek, általában kisméretűek, szabályosak és alakjuk jól körülhatárolható.

5 kérdés az antihisztaminok szedéséről

2019. augusztus 14.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi. Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Melyik antihisztamin jó a légúti allergiák kezelésére?
Az antihisztaminok lehetnek első, vagy második generációs készítmények. Légúti allergiák kezelésében a második generációs készítmények, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeinket. Szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző az első generációsoknál  gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik.

Milyen készítmények léteznek?
Az antihisztamin tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba. Azt azonban, hogy kinek melyik a jó választás, nem ez, hanem a hatóanyag tartalmuk és a tünetek döntik el. Tabletták, cseppek, szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak.

Ha jobban vagyok, abbahagyhatom a szedését?

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt – alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Édes üdítők – felesleges kilók

2019. augusztus 13.


Az elmúlt két évtizedben a gyermekek között megduplázódott, míg a serdülők között megháromszorozódott a túlsúlyosak száma.


Két évvel ezelőtt végzett kiterjedt amerikai felmérés szerint a 12–19 éves serdülők között 15,9 százalék volt a kövérek aránya. Azaz minden hatodik serdülő elhízott, annak minden veszélyes következményével.

Jól tudjuk, hogy a kövér gyerekekből kövér felnőttek lesznek, akik között gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri, mozgásszervi, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), máj- és vesekárosodás stb. És akkor még nem szóltam az elhízással járó lelki problémákról (gondoljunk csak azokra, akik egy életen át intenzíven fogyókúráznak, miközben egyre nő a testsúlyuk).

A kövérség betegség, és úgy tartják, hogy kialakulásában nagyon fontos szerepe van az örökletes tényezőknek. Azonban az ember génállománya (örökítőanyaga) nem változott meg néhány évtized alatt, mégis egyre gyakoribbá válik a kövérség. Ez is azt bizonyítja, hogy a környezeti tényezőknek (életmód, diéta) legalább akkora szerepe van az elhízásban, mint az örökleteseknek.

Mely változások miatt vált a kövérség népbetegséggé? A válasz nagyjából ismert. A testsúly akkor növekszik, ha megbomlik az energiafelvétel és -leadás közötti egyensúly, méghozzá az energiafelvétel javára. A fiatalok kevesebbet mozognak (kevesebb foci – több tévénézés, számítógépes játék); magas kalóriatartalmú ételeket, italokat fogyasztanak (zöldség-gyümölcs helyett sült krumplit, csipszet, hamburgert).

Az üdítők veszélye

A fiatalok táplálkozási szokásaiban az elmúlt évek egyik legjelentősebb változása az üdítőitalok hatalmas térhódítása. A különböző gyümölcsízű, szénsavas vagy szénsav nélküli üdítők, energiaitalok fogyasztása a fiatalok között egy évtized alatt megduplázódott. Az Egyesült Államokban a fiúk 74, a lányok 65 százaléka naponta rendszeresen iszik valamilyen üdítőt.

A tinédzser fiúk egyharmada több mint hat deci üdítőt fogyaszt naponta, s ez rengeteg felesleges cukrot és kalóriát jelent. A különböző gyors éttermekben, büfékben, mozikban is egyre gyakoribb a nagyobb, „extra” méretű üdítő, ami szintén a nagyobb fogyasztásra buzdít. Az üdítőt iszogató kamaszok egyébként sem spórolnak a lenyelt kalóriákkal, sőt inkább az a tapasztalat, hogy a kalóriadús, zsíros, cukros ételeket választják. Így nem csoda a súlygyarapodás.