Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mi ez az egész anyagcsere-tipizálás?

Érdekességek2019. november 27.

Mindannyian egyediek vagyunk. Különböznek az arcvonásaink, a bőrünk színe, stb. Ezért van az, hogy arcról megismerjük egymást, de az ujjlenyomataink is különböznek, mint ahogy a szerveink sem egyformák. Erről szól Roger Williams Biochemical Individuality (1956) című könyve, amelyik részletesen bemutatja, mennyire különbözőek vagyunk nem csak a testfelépítésünk, hanem szerveink alakja és enzimműködéseink különbözősége alapján is. Ha elkezdünk "befelé" ásni szervezetünkbe, kiderül, hogy a sejtjeink is mások.  

Az enzimeink és hormonjaink aránya eltérő, ennek megfelelően az anyagcseréje is mindenkinek egy kicsit más. Ezért nem lehet sablont ráhúzni senkire sem, ebből következően nem létezik univerzális fogyókúra vagy étrend sem. Lucretius mondása: ,,az egyik ember étke, a másik ember mérge” tökéletesen tükrözi ezt, de tudjuk, hogy a kínai orvoslás — amely az ember energetikai felépítése alapján tipizál –, sem csak azt kutatja, hol és mi fáj, hanem azt is, hogyan fáj, mi csillapítja jobban a fájdalmat, a meleg vagy a hideg, és vajon milyen érzelmi hatás okozta magát a betegséget. Az indiai ajurvéda szintén tipizál. Kijelenthető talán, hogy minden tipizálás jobb, mint a semmilyen tipizálás.

Léteznek alap irányelvek, de hosszú távon nem létezik olyan táplálkozás, amelyik bárkinek megfelel. Szerintem ehhez nem kell különösebb szakembernek lenni sem, hogy felismerjük. Mindenkinél másképp működik ugyanaz az étrend - ami az egyikünknél hatásos, az a másikunknál nem válik be. Lehet, hogy valaki mondjuk Atkins (ketogén) diéta segítségével – ami a szénhidrátokat vonja meg, és a zsírokat maximalizálja – sikeresen lefogy. De ez nála is csak átmenetileg hatásos, mert egy ilyen extrém diéta kiegyensúlyozatlan és előbb-utóbb valamilyen problémát okoz.

Ha viszont a saját anyagcsere-típusunknak megfelelően étkezünk, az energiánk magától értetődő módon helyreáll, anélkül, hogy nagyon erőlködnénk, mert egyértelműen természetes a szervezetünk számára ennek megfelelően táplálkozni.

Tehát ha a testünk megkapja, amire szüksége van, akkor a sóvárgásaink is megszűnnek. Ehhez persze egészséges ételekből kell összeállítanunk az étkezésünket, amelyek tartalmazzák azt a mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét, illetve mikrotápanyagokat, amelyek SZÁMUNKRA optimálisak. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy azokat milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe.


Az anyagcseretípusok
Ha megnézzük, hogy az emberek hogyan reagálnak a különböző mértékű fehérje, zsír és szénhidrát bevitelre, azonnal láthatjuk a különbözőségeket, ugyanis vannak, akik magas szénhidrát és alacsonyabb fehérje-, illetve zsírigényűek, ők a szénhidrát típusúak csoportját alkotják. Másoknak magasabb a fehérje- és zsírigényük, ők a fehérje/zsír-típusúak, a kettő közti átmenet kategóriájába pedig az (kevert) típusúak tartoznak.

Persze nem lehet éles határvonalat húzni az egyes típusok között, inkább úgy érdemes elképzelni, mint egy skálát, amelyen mindenki elfoglalja a saját helyét. Hozzá kell tennem, hogy még ez is bármikor megváltozhat, az éppen aktuális pszichés állapottól, és bizonyos mértékig a külső körülményektől függően. Az anyagcsere típusokat a táplálékok égetésének sebessége és idegrendszeri működéseink eltérő volta határozza meg.

Hogyan jellemezhetjük a szénhidrát-típust?
Ha visszamegyünk az időben egy-két millió évet Afrika környékére, az őserdőbe, ahol az első ember megjelent, ahol hozzájutott a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, magvakhoz, apróbb rovarokhoz, a vízparton a halakhoz, akkor azt látjuk, hogy az ő tápláléka állandóan rendelkezésre állt. A trópusi éghajlaton élő emberek táplálkozására a mai napig jellemző a magas szénhidrát tartalmú étkezés, ami olyanoknak előnyös, akik meleg környezetben, aktív életmódot folytatnak, és nincs szükségük fokozott raktározásra.

Az ilyen embereknek lassú az emésztésük és anyagcseréjük, emiatt nem tudnak nagy mennyiségű állati fehérjét feldolgozni, ami túlságosan megterheli a szervezetüket. A zöldségek, gyümölcsök, szénhidrátok ellenben gyorsan lebomlanak, ezért akár három-négyóránként megéheznek, emiatt újra étkeznek. Az őseiknek sem kellett sokat enniük, bármikor hozzáférhettek a táplálékhoz, akár óránként letéphették a fáról a gyümölcsöt, kifoghatták a halat a tengerből, és megehették.

Hogyan jellemezhetjük a fehérje/zsír típust?
A fehérje/zsír típust kisarkítva leginkább az eszkimókhoz hasonlíthatjuk, mivel gyors az anyagcseréjük, képesek feldolgozni a hihetetlen mennyiségű fókazsírt, vagy bálnát, jegesmedvét, amit találtak, de lehet, hogy utána két napig nem esznek. Mivel gyorsan feldolgozzák az elfogyasztott táplálékot, kirobbanó energiát nyernek belőle, sőt elraktározzák, és bármikor hasznosíthatják, amikor szükségük van rá. Az elmondottakból következik, hogy más-más a 2 típus enzimrendszere.

A fejünkben lévő káosz okának egyik díszes példája: bizonyos, Egyenlítő közelében élő népcsoportokról tudjuk, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, „ebből következően” igen ritka köztük a szív-, és érrendszeri megbetegedés. Amikor erre felfigyeltek a kutatók, elkezdték hirdetni, hogy ez a megoldás: zsírszegényen kell táplálkozni.

És ugyanezt tudják elmondani az eszkimókról is, akiknek viszont nagyon magas a zsírbevitelük. Mi történne, ha a trópusi típus olyan táplálékot fogyaszt, mint az eszkimó? Ilyenkor a szénhidrát-típus feltehetően két napig fel sem tudna kelni, míg az eszkimót a vegetáriánus diéta nem elégítené ki, éhes maradna tőle.

Értitek már, hogy a világ egyik részén egészségesnek tartott étrend miért nem egészséges a másik részén? Ha akarod tudni a te típusodat, és hogy neked mi való, rendeld meg a saját, online, személyre szabott táplálkozási ajánlásodat.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.