Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mi ez az egész anyagcsere-tipizálás?

Érdekességek2019. november 27.

Mindannyian egyediek vagyunk. Különböznek az arcvonásaink, a bőrünk színe, stb. Ezért van az, hogy arcról megismerjük egymást, de az ujjlenyomataink is különböznek, mint ahogy a szerveink sem egyformák. Erről szól Roger Williams Biochemical Individuality (1956) című könyve, amelyik részletesen bemutatja, mennyire különbözőek vagyunk nem csak a testfelépítésünk, hanem szerveink alakja és enzimműködéseink különbözősége alapján is. Ha elkezdünk "befelé" ásni szervezetünkbe, kiderül, hogy a sejtjeink is mások.  

Az enzimeink és hormonjaink aránya eltérő, ennek megfelelően az anyagcseréje is mindenkinek egy kicsit más. Ezért nem lehet sablont ráhúzni senkire sem, ebből következően nem létezik univerzális fogyókúra vagy étrend sem. Lucretius mondása: ,,az egyik ember étke, a másik ember mérge” tökéletesen tükrözi ezt, de tudjuk, hogy a kínai orvoslás — amely az ember energetikai felépítése alapján tipizál –, sem csak azt kutatja, hol és mi fáj, hanem azt is, hogyan fáj, mi csillapítja jobban a fájdalmat, a meleg vagy a hideg, és vajon milyen érzelmi hatás okozta magát a betegséget. Az indiai ajurvéda szintén tipizál. Kijelenthető talán, hogy minden tipizálás jobb, mint a semmilyen tipizálás.

Léteznek alap irányelvek, de hosszú távon nem létezik olyan táplálkozás, amelyik bárkinek megfelel. Szerintem ehhez nem kell különösebb szakembernek lenni sem, hogy felismerjük. Mindenkinél másképp működik ugyanaz az étrend - ami az egyikünknél hatásos, az a másikunknál nem válik be. Lehet, hogy valaki mondjuk Atkins (ketogén) diéta segítségével – ami a szénhidrátokat vonja meg, és a zsírokat maximalizálja – sikeresen lefogy. De ez nála is csak átmenetileg hatásos, mert egy ilyen extrém diéta kiegyensúlyozatlan és előbb-utóbb valamilyen problémát okoz.

Ha viszont a saját anyagcsere-típusunknak megfelelően étkezünk, az energiánk magától értetődő módon helyreáll, anélkül, hogy nagyon erőlködnénk, mert egyértelműen természetes a szervezetünk számára ennek megfelelően táplálkozni.

Tehát ha a testünk megkapja, amire szüksége van, akkor a sóvárgásaink is megszűnnek. Ehhez persze egészséges ételekből kell összeállítanunk az étkezésünket, amelyek tartalmazzák azt a mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét, illetve mikrotápanyagokat, amelyek SZÁMUNKRA optimálisak. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy azokat milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe.


Az anyagcseretípusok
Ha megnézzük, hogy az emberek hogyan reagálnak a különböző mértékű fehérje, zsír és szénhidrát bevitelre, azonnal láthatjuk a különbözőségeket, ugyanis vannak, akik magas szénhidrát és alacsonyabb fehérje-, illetve zsírigényűek, ők a szénhidrát típusúak csoportját alkotják. Másoknak magasabb a fehérje- és zsírigényük, ők a fehérje/zsír-típusúak, a kettő közti átmenet kategóriájába pedig az (kevert) típusúak tartoznak.

Persze nem lehet éles határvonalat húzni az egyes típusok között, inkább úgy érdemes elképzelni, mint egy skálát, amelyen mindenki elfoglalja a saját helyét. Hozzá kell tennem, hogy még ez is bármikor megváltozhat, az éppen aktuális pszichés állapottól, és bizonyos mértékig a külső körülményektől függően. Az anyagcsere típusokat a táplálékok égetésének sebessége és idegrendszeri működéseink eltérő volta határozza meg.

Hogyan jellemezhetjük a szénhidrát-típust?
Ha visszamegyünk az időben egy-két millió évet Afrika környékére, az őserdőbe, ahol az első ember megjelent, ahol hozzájutott a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, magvakhoz, apróbb rovarokhoz, a vízparton a halakhoz, akkor azt látjuk, hogy az ő tápláléka állandóan rendelkezésre állt. A trópusi éghajlaton élő emberek táplálkozására a mai napig jellemző a magas szénhidrát tartalmú étkezés, ami olyanoknak előnyös, akik meleg környezetben, aktív életmódot folytatnak, és nincs szükségük fokozott raktározásra.

Az ilyen embereknek lassú az emésztésük és anyagcseréjük, emiatt nem tudnak nagy mennyiségű állati fehérjét feldolgozni, ami túlságosan megterheli a szervezetüket. A zöldségek, gyümölcsök, szénhidrátok ellenben gyorsan lebomlanak, ezért akár három-négyóránként megéheznek, emiatt újra étkeznek. Az őseiknek sem kellett sokat enniük, bármikor hozzáférhettek a táplálékhoz, akár óránként letéphették a fáról a gyümölcsöt, kifoghatták a halat a tengerből, és megehették.

Hogyan jellemezhetjük a fehérje/zsír típust?
A fehérje/zsír típust kisarkítva leginkább az eszkimókhoz hasonlíthatjuk, mivel gyors az anyagcseréjük, képesek feldolgozni a hihetetlen mennyiségű fókazsírt, vagy bálnát, jegesmedvét, amit találtak, de lehet, hogy utána két napig nem esznek. Mivel gyorsan feldolgozzák az elfogyasztott táplálékot, kirobbanó energiát nyernek belőle, sőt elraktározzák, és bármikor hasznosíthatják, amikor szükségük van rá. Az elmondottakból következik, hogy más-más a 2 típus enzimrendszere.

A fejünkben lévő káosz okának egyik díszes példája: bizonyos, Egyenlítő közelében élő népcsoportokról tudjuk, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, „ebből következően” igen ritka köztük a szív-, és érrendszeri megbetegedés. Amikor erre felfigyeltek a kutatók, elkezdték hirdetni, hogy ez a megoldás: zsírszegényen kell táplálkozni.

És ugyanezt tudják elmondani az eszkimókról is, akiknek viszont nagyon magas a zsírbevitelük. Mi történne, ha a trópusi típus olyan táplálékot fogyaszt, mint az eszkimó? Ilyenkor a szénhidrát-típus feltehetően két napig fel sem tudna kelni, míg az eszkimót a vegetáriánus diéta nem elégítené ki, éhes maradna tőle.

Értitek már, hogy a világ egyik részén egészségesnek tartott étrend miért nem egészséges a másik részén? Ha akarod tudni a te típusodat, és hogy neked mi való, rendeld meg a saját, online, személyre szabott táplálkozási ajánlásodat.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Méregtermelő tengeri élőlények: A medúzák

2025. szeptember 06.

Ez a puhatestű csalánozó a világ minden vizében honos (édesvízi példányai még a Dunában is felbukkantak). A harang alakú, kocsonyás testből (az állat testének 97%-át víz alkotja) csápok, karok nyúlnak ki. A testen elszórva, de a csápokon is (fajtától függően) kis tokok helyezkednek el, melyek érintésre kipattanó kis szigonyvégű fonalakat tartalmaznak. A kis fonalak méregtartalma allergiás, súlyos túlérzékenységi reakciót okoz. A kipattanás/kilövés mechanizmusa a természet egyik legcsodálatosabb jelensége: ez a kilövellés a biológiában ismert leggyorsabb akció, 600 nanoszekundum alatt lezajlik. A fonalakra ható gyorsulás eléri a 40 000 G-t! Ez a nagy préselőnyomás szakítja át az áldozat bőrét.

A kék palack medúza gyűszűnyi méretű, valóban kék borospalackot formázó testéről kapta nevét. A világ meleg vizű tengereiben él, a szél és a víz mozgása sodorja a partok közelébe. Az általános felmelegedés, a víz sótartalmának növekedése, valamint természetes ellenségei, a teknősök és delfinek pusztulása egyre több medúza megjelenését eredményezi a tengerpartokon (pl. 2005-ben Spanyolországban a havi 800 esetet is meghaladta a medúzasérülések száma).

A kisebb medúzacsípések allergiás reakciót okoznak, a bőr kivörösödik, viszkető, égő fájdalmat okoz. A méreg nem a vérárammal, hanem a nyirokrendszeren át terjed, és az egész testet érintő allergiás sokkot okoz. A kezelés a fonalak eltávolításából (nem csupasz kézzel!) és az érintett terület kezeléséből áll. A közszájon forgó tanácsokra (ecetes borogatás, homokkal való ledörzsölés, paradicsommal való borogatás, hűtés, sós meleg vízben való áztatás), nem szabad hallgatni!

5 okos tipp a látás javítására

2025. szeptember 05.

A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket. Képernyők, UV-sugárzás, stressz és helytelen táplálkozás mind közreműködnek abban, hogy látásunk fokozatosan romolhat. A jó hír az, hogy egyszerű, mindennapi szokások kialakításával sokat lehet tenni a szem egészségéért és látás megőrzéséért. Az alábbiakban az Alensa javasol 5 tippet, mire érdemes figyelni.

1. Tudatos étkezés – a szem támogatása belülről

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Kutatások bebizonyítják, hogy bizonyos tápanyagok közvetlenül befolyásolják látásunk minőségét és a szemmel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az Amerikai National Eye Institute által végzett AREDS és AREDS2 tanulmányok kimutatták, hogy a lutein, zeaxantin és omega-3 zsírsavak pótlása jelentősen csökkentheti az időskori makuladegeneráció előrehaladását. A napi étrend kiegészítése 10 mg luteinnel és 2 mg zeaxantinnal jótékony hatással van a szem sárgafoltjának egészségére. Ezek a természetes antioxidánsok főként zöld levelű zöldségekben, tojásban és kukoricában találhatók meg nagy mennyiségben. Az omega-3 zsírsavak hiánya szorosan összefügg a száraz szem szindrómával, ami nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem elhomályosíthatja a látást is. A halak, diófélék és lenmagok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ezt a problémát. Az A-vitamin gazdag ételek, mint a répa, édesburgonya és spenót szintén elengedhetetlenek a jó látáshoz, mivel közvetlenül részt vesznek a látási folyamatokban.

2. A 20-20-20 szabály alkalmazása a digitális szemfáradtság ellen

A digitális korszak egyik legnagyobb veszélye a szemek számára a folyamatos képernyőhasználat. Az American Optometric Association jelentése szerint a napi több mint 2 órányi képernyőhasználat már jelentős szemfáradtságot okozhat, és a felnőttek közel 60%-át érinti a Computer Vision Syndrome (CVS). A 20-20-20 szabály egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer a digitális szemfáradtság megelőzésére. A szabály lényege: minden 20 perc képernyőnézés után 20 másodpercig egy 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságra lévő pontra kell nézni. Ez a gyakorlat segít relaxálni a szemizmokat és csökkenti a fókuszálási fáradtságot. A kutatások azt is kimutatták, hogy képernyőt néző emberek 66%-kal kevesebbet pislognak, ami száraz szemhez és homályos látáshoz vezet. Tudatos pislogással és rendszeres szünetek tartásával jelentősen javítható a szemek komfortérzete. Érdemes továbbá beállítani a képernyő fényerejét és kontrasztját a környezeti fényhez, valamint kékfény-szűrő szemüveget vagy szoftvert használni, különösen este.

A kezeletlen magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

2025. szeptember 04.

Szív

Amikor a szív kisebb erei elmeszesednek, majd be is szűkülnek, a szív vér- és tápanyagellátása nyilván romlani fog. Erre a folyamatnak számos tünet lehet a következménye, amelyek eleinte meglehetősen általánosak, mint például a fáradékonyság, a nehézlégzés. Idővel azonban, kezeletlen szívelégtelenség esetén a szív teljesítőképessége tovább romlik, és erősebb tünetek jelentkeznek. Már kisebb terhelést is nehezebben visel a beteg, álmatlanság, lábdagadás, gyakori éjszakai vizelés jelentkezik. Súlyos problémára utalhat, ha az ajkak és a körmök lilás színűek lesznek – ezt a stádiumot nem szabad megvárni, már az első, kisebb tünetekkel orvoshoz kell fordulni, hogy minél korábban kezelhető legyen a betegség.
A szív koszorúereinek elmeszesedése miatt a beszűkült erek kevesebb oxigént képesek átereszteni, így időről-időre szorító mellkasi fájdalom léphet fel, amit angina pectorisnak neveznek. Mindenképpen azonnali orvosi ellátást igényel, már csak azért is, hogy kiderüljön, nem szívinfarktus áll-e a háttérben. Ez utóbbi ugyanis szintén kialakulhat a magas vérnyomás talaján, ha a szívben elzáródik egy koszorúér. A szívinfarktus ijesztő tünetekkel jelentkezik, mint mellkasi fájdalom, nehézlégzés, verejtékezés, félelemérzés. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni!

Agy

Ha az agyban egy nagyobb ütőeret vérrög zár el, az érintett terület működésképtelenné válik, ezt hívják agyi infarktusnak. A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek és az adott terület funkciójától függenek. Felléphet többek közt beszédzavar, látászavar, végtagbénulás, a száj félrehúzódása. Az agyvérzés, vagy szélütés tünetei – a magas vérnyomással szemben – szintén nagyon feltűnőek. Erős, hirtelen megjelenő fejgörcs, hányinger, hányás, eszméletvesztés és féloldali bénulás, amely érintheti a végtagokat és az arcizmokat is. Az agyvérzés bizonyítottan a magas vérnyomás talaján alakul ki.
Nem ennyire látványos és akut az agyi érelmeszesedés folyamata, ami kezdetben nem okoz tünetet. Később is csak kisebb feledékenység hívhatja fel a figyelmet az agy kis ereinek meszesedésére. Ezen erek falán plakk rakódik le, ami miatt egyre csökken az átmérőjük, vagyis egyre kevesebb vért és tápanyagot tudnak az agy szöveteibe juttatni. Emiatt lassan elhalnak a szövetek, és emiatt egyre feltűnőbb a memóriaromlás. A folyamat előrehaladottabb stádiumaiban már komoly koncentrációcsökkenés, szellemi hanyatlás következik be, végső soron az egész személyiség megváltozhat – visszafordíthatatlanul. Ezen jelenség maga az ún. vaszkuláris – vagyis szív-érrendszeri eredetű – demencia.