Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mi okozhatja a nők libidójának csökkenését?

Érdekességek2023. január 29.

A napokban megjelent hírek szerint, pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteron tartalmú készítményről Prof. Balázs Csaba endokrinológust kérdeztük.

Fotó: 123rf.comKülső és belső okok

A bevezetni kívánt termékről szóló hírek alatt felsorakozó kommentekben férfiak, nők véleményeit olvashatjuk sorban. Egyesek örömmel fogadják a tabletta érkezését, mert régóta húzódó problémájukra remélnek tőle megoldást, míg mások szerint a kapcsolatokban fellépő szexuális problémákat nem lehet pirulákkal orvosolni.

Tény, hogy a női libidó csökkenésének hátterében több ok is állhat. Jól működő kapcsolatban is problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság, ezen túl pedig egészségügyi problémák is okozhatják, ha a nő nem, vagy csak alig fogadja párja közeledését. A libidó csökkenése gyakori jelenség a menopauza időszakában lévő hölgyek esetében, de kiválthatja a depresszió elleni gyógyszerek tartós szedése, vagy a megszakítás nélkül adott hormonális fogamzásgátlás. – sorolja a lehetséges okokat Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság

A szexuális vágy csökkenését a hormonális egyensúly felborulása is kiválthatja, melynek leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködésére vezethető vissza. Az elváltozás hosszú időn át, lappangva alakul ki, így a szerteágazó tünetek miatt a betegek gyakran későn részesülnek megfelelő kezelésben.

Férfiaknál is előfordulhat

A pajzsmirigy és a libidó között összefüggésre már korábban is több vizsgálat és megfigyelés utalt. Saját klinikai élményem volt, amikor egy 30 év körüli asszony megkeresett, akit pajzsmirigy betegsége miatt kezeltem. Esetükben a férj által kezdeményezett válásig súlyosbodott a helyzet – számolt be tapasztalatairól a professzor. Az utóbbi évek kutatásai egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy mindkét nemben csökken a szexuális aktivitás a pajzsmirigy alulműködése esetén.

A jelenség tehát nem csak a nőket veszélyezteti, a hormonális egyensúly felborulása mindkét nem esetében a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A libidó csökkenés mellett érdemes orvoshoz fordulni, ha szokatlan fáradtságot, levertséget tapasztalunk. Ha a korábbi étkezési szokásaink és megszokott fizikai aktivitás mellett látszólag ok nélküli hízást tapasztalunk, de a szabálytalan menstruációs ciklus és az elhúzódó hajhullás is intő jel lehet.


Pajzsmirigy és libidó összefüggései

Mint minden szokatlan tünet, vagy fájdalom esetében, ne az legyen az első megoldás, hogy egy pirulával akarjuk megszüntetni a panaszokat. Így sokszor csak a tünetet fedjük el, de a valódi probléma kezeletlen marad. A libidó kedvezőtlen alakulása gondos endokrin kivizsgálást igényel, amelynek része a tünetek, előzmények megbeszélése, a hormonok meghatározása és a kezelés elindítása, ellenőrzése. A fizikális vizsgálat mellett a legfontosabb hormonális és immunológiai tesztek elvégzése, emellett a pajzsmirigy izotópos, illetve ultrahangos vizsgálata lehet indokolt.

Fotó: 123rf.com

Megfelelő kezeléssel a nemi vágy is visszatér

A kezelés a hiányzó hormonok bevitelében áll, a hatás jellemzően néhány héten belül érezhető. Amerikai kutatók a libidó teljes visszatérését észlelték azokban a betegekben, akiknél a tünetek hátterében a pajzsmirigy csökkent működése állt. Szükséges azonban megjegyeznünk, hogy a libidó rendkívül összetett biológiai folyamat, amelynek csak egyes típusai vezethetők vissza a pajzsmirigy megbetegedéseire.

Érdekes és fontos, hogy a nők libidójának létrejöttében a férfi hormonnak (tesztoszteron), a mellékvese hormonjának (dehidroepiandoszteron) meghatározó szerepük van. Jól tudjuk, hogy a tesztoszteron szint férfiakban magasabb, ez a hormon felel többek közt a férfias jelleg – izomzat, fokozott szőrösödés – kialakulásáért. A tesztoszteron szint nők esetében lényegesen alacsonyabb, külső forrásból, ellenőrizetlenül történő bevitele ezért előre nem látható következményekkel járhat.

Fotó: 123rf.com

Átfogó szűrőprogram és önvizsgálat

A pajzsmirigybetegségek – különösen nők körében – népbetegségnek számítanak. A helyzet súlyosságát felismerve az új nemzeti szűrőprogram a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente javasolja elvégeztetni. A betegség korai felismerésére alkalmas a rendszeresen végzett önvizsgálat is, melyet otthon is végrehajthatunk:

1. Álljunk szemben egy tükör elé!
2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét!
3. Igyunk egy korty vizet!
4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)!
5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

www.endokrinkozpont.hu


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.