Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Miért érdemes evezni?

Érdekességek2021. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan képzeled el egy egykori viking harcos fizimiskáját? Biztos vagyok benne, hogy egyfajta szakállas terminátorként. "Edzésprogramjuk" egyik fő eleme (a baltalóbáláson kívül) az evezés volt. Érdemes hozzátenni, hogy ők az esetek zömében azért eveztek, hogy A pontból B pontba eljussanak, békét hinteni a környező településekre. A mai kényelmes világban ez már ritkán van így.  

Vélhetően egy viking elképedve szemlélné a mai hajózást, de talán még ennél is jobban ledöbbenne a mai kor emberén, hogy evez csak evez és evez, de nem hajóban, hanem a földön ülve, és nem jut vele sehová. Nagy valószínűséggel képtelen lenne feldolgozni a látottakat. Mi viszont most megkíséreljük rávezetni, hogy miért is olyan jó ez.

Korunk vikingjei hosszabb életűek

Első körben egészségügyi okokból, azért, hogy tovább éljünk, mint egy átlagos viking. A mai átlagember több időt tölt irodában görnyedve, mint a tengereken vagy a csatatéren. Több tűzőgépet fog, mint pajzsot, kevesebb halat eszik, és több gyorséttermi kaját. Ennek az életmódnak a következményei viszonlag hamar megmutatkoznak a külsőn is, ezért tennünk kell valamit, hogy ezt ellensúlyozzuk. Az evezés magas intenzitású, aerob jellegű mozgás, ebből fakadóan rengeteg kalóriát éget, tökéletes mozgásforma például a lerakódott pizza eltüntetésére. Ha túlsúlyos vagy, érdemesebb ezzel kezdeni a futás helyett, ugyanis jobban kíméli az ízületeid, ráadásul a törzset, a karokat, az egész felsőtestet, és a hátat is alaposan megdolgoztatja. Emellett a combot, vádlit, farizmokat, is erősíti.

A helyesen kivitelezett evező gyakorlatok során sok izom-, és ízület dolgozik tökéletes összhangban és nagy mozgástartományban, ezért az izmok nem lesznek merevek.
 
Fokozza a szív működését és a légzőrendszer teljesítőképességét, segítségével elejét veheted a szív- és érrendszeri betegségeknek. Napi fél óra evezéssel már tettél az egészségedért, a „beach bodyért”, és lecsökkentettél jónéhány rizikófaktort is! Azaz, ha már sikerült kicsit lefogyni a segítségével, mindjárt nem lesz olyan megterhelő a futás, sőt, az evezés akár belépőgyakorlat is lehet a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás) világába is!

Hétköznapi sikerek

Az evezés során minimális a sérülés veszélye (a vikingkorhoz képest meg aztán pláne), ugyanakkor rendkívül gyors fejlődési lehetőséggel kecsegtet. Fokozza a mozgáskoordinációs képességünket, az egész törzset és derekat megedzi. Nem lesz gond egy doboz járólap, vagy egy zsák cement kiemelése a csomagtartóból. Bár ebben az esetben már jóval nagyobb a sérülésveszély, mint az evezésnél, szóval legyen inkább krumpli.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Pihentető élmény edzés

Ha szerencsés helyzetben vagyunk, és tudjuk vízen űzni ezt a sportot, óriási relaxációs, és stresszoldó élményben lehet részünk. Az esetek zömében azonban ez sajnos nehézkesen oldható meg. Nem kell elkeseredni, elég, ha ellátogatunk egy konditerembe, vagy akár otthonra is beszerezhetünk egy evezőpadot. Azért akad előnye is annak, ha nem a természetben vagyunk. Nem fog a mozdulat közben az orrunkra szállni egy (vagy éppen nyolcvan) szúnyog, kihasználva az evezők tartása miatti kiszolgáltatottságunkat. Illetve a vízbe borulástól sem kell félnünk.

Sajnos sokszor látni a Dunán olyan motorcsónakokat, kishajókat, akik nem igazán figyeltek a kajakosokra. Ha nagy sebességgel húznak el mellettük, az egyrészt óriási hullámokat gerjeszt, másrészt nem tesz jót a két tábor szociális kapcsolatának sem. Kiborító tud lenni, és ilyenkor bizony közelíteni kezdünk a korábbiakban említett viking harcosok moráljához. A másik előny, hogy ott „kötünk ki”, ahol akarunk. Azaz a kiindulási pontunkon.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Dönts körültekintően

Ha rászántad magad erre a fantasztikus, többféle sporttevékenységnek „megágyazó” mozgásformára, jelesül az evezésre, és szeretnéd otthon (is) űzni, érdemes néhány paramétert alaposan górcső alá venni, mielőtt egy evezőgép típus mellett leteszed a voksodat. Első körben a méreteid (magasság, testsúly, lábméret). Erre azért van szükség, hogy kényelmesen tudd használni az edzőgépet. Ha két méternél magasabb vagy, nem biztos, hogy minden típus megfelelő lesz. Ugyanígy működik a pad teherbíró képessége is, bár a mai gépek zöme bőven meghaladja az átlagember testsúlyát, érdemes figyelni erre az adatra is. A másik fontos tényező, az evezőpad fékrendszere. A mágnesfékes típusok esetében egy mágnesre bízza a gyártó az ellenállást, így a gép csendesebb, mint lég- és vízellenállással operáló társai (ez például a békés egymás mellett élés fényében egy panellakás esetében előny lehet).

Extrák tekintetében is változó a felszereltség, egyes típusok különféle edzésprogramokkal bírnak, attól függően, hogy mit célzunk meg (kalóriaégetés, kondi javítás). Létezik pulzusvezérelt program is, amely az előre beállított pulzusérték függvényében változtatja az ellenállást, így folyamatosan a számunkra legoptimálisabb tartományban maradhatunk.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A meleg fokozza a vérrögképződés kockázatát – kik a veszélyeztetettek?

2025. szeptember 11.

A kánikula és a meleghatás, ami például a termál medencékben tapasztalható, bizonyos mértékig fokozza a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik valamilyen szempontból veszélyeztetettnek számítanak trombózis tekintetében. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ – Prima Medica véralvadási specialistája osztotta meg az érintettekkel a megelőzéssel kapcsolatos ismereteket.

Kánikulában megnő a trombózis esélye

A kánikula az egészségeseket is gyakran megviseli, hát még azokat, akik átestek már trombózison, esetleg visszértágulatokkal küzdenek. A nyári hőségben ugyanis az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, ami szó szerint meleg ágya a vérrögképződésnek. Nagyon fontos a bő folyadék fogyasztás (amit a vizelések gyakoriságával ellenőrizhetünk), mert rengeteg folyadékot izzadunk ki hőségben és ezért meglassul a vénás keringés. Ezért mindenkinek ajánlott kerülnie a közvetlen napfényt (főleg a legmelegebb 11-16 óra között), és akiknek már volt trombózisok vagy más szempontból veszélyeztettek, viseljenek kompressziós harisnyát, mely a szorítása, nyomása révén szűkíti az ereket, így fokozza a vérkeringést. Nem szabad elfelejtkezni az alvadásgátló szedéséről sem!
Sokan vannak azok is, akik alig várják a strandolást, ahol a hűsítő medencék mellett meleg termálvizek és forró szaunák, gőzfürdők is elérhetők. Azonban lezajlott trombózis után általában fél évig kerülni kell a 90 fokos szaunát és a 36 foknál melegebb vizeket, csakúgy, mint a gőzfürdőket, mivel ezek kitágítják az ereket és fokozzák a vér pangását.

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.