Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Miért romlik el? Javítható?

Érdekességek2017. április 25.

Párkapcsolatunk az egyik legfontosabb dolog, amitől életminőségünk, boldogságunk függ. Ha nincs párunk, hiányoljuk, és ki több, ki kevesebb energiával próbál párt találni. Ha megtaláltuk, boldogok vagyunk. És azt hisszük: ha megtaláltuk az Igazit, akkor már örökre boldogok leszünk. Azután meg hagyjuk elromlani.

Tényleg örökre boldog leszel, ha megtaláltad az „igazit”?

Cili és Misi a 20-as éveik végén találkoztak egy vidéki lagziban. Azonnal egymásba szerettek. Eleinte távkapcsolatban éltek, mivel más városban laktak, de minden hét végén együtt voltak. Végül Cilinek sikerült állást találni Pesten, így végre össze is költöztek, és hamarosan megvolt az esküvő is. Minden jel arra mutatott, hogy tökéletesen összeillenek, az isten is egymásnak teremtette őket.

Nem telt el azonban egy év sem, amikor kezdték úgy érezni, mintha eltávolodtak volna egymástól. Misi vezető beosztásban sokat dolgozott, Cili unatkozott, nem voltak Pesten barátnői. Hiányolta az együtt töltött időt, a beszélgetéseket. Misi ilyenkor átölelte, de Cili sértődötten eltolta magától. Egyre kevesebb lett az intimitás, és több a veszekedés. Egyre kevesebbet beszélgettek, és egyre ritkább lett az ölelés, a szex is.


Misi magába fordult, Cili elkeseredett. Párterápiára akart menni, de a férfi azt mondta: "Nem vagyok én beteg, minek menjek pszichológushoz?" Akkor kapott észbe, amikor Cili végre barátnőket talált, és egyre kevesebbet volt otthon. Egy kolleganőjétől hallott a párkapcsolati tanácsadásról, a mediációról, ami nem párterápia, de mégis képes arra, hogy rendbe hozzon egy romba dőlt párkapcsolatot. Így talált meg minket.

Kiderült, hogy nincs más baj, csak nagyon rosszul kommunikáltak egymással. Nem beszéltek egymás szeretetnyelvén, nem tudták hogyan fejezzék ki szeretetüket egymás iránt. Cilinek leginkább arra lett volna szüksége, hogy a férje figyeljen rá, beszélgessen vele, teljes figyelmével forduljon felé. István viszont azt szerette volna, hogy a felesége kényeztesse, simogassa, ölelgesse. Sértettségükben pontosan azt vonták meg egymástól, amire a másiknak leginkább szüksége lett volna.

Mióta megtanulták egymás szeretetnyelvét, és még néhány apró kommunikációs „trükköt”, újra álompár lettek, és már a babát tervezgetik.

Sok más mellett a „kommunikáció” és a „szeretetnyelvek” témáját is feldolgozzuk Párkapcsolati Tanácsadó Képzésünkön.

A párkapcsolati tanácsadás segíthet! Miben? Miért?

Sokan általánosan elterjedt tévhitek, hamis, téves elvárások miatt nem tudják megoldani a konfliktusaikat. Az iskolában sok mindent tanultak (tanulnak), a pun háborúktól a ló fogazatán keresztül a folyadék-áramlás törvényéig, de konfliktuskezelésről soha szó sem esett. Azt keresik, hogy ki a hibás! Nem tudják, hogyan kell empátiával meghallgatni egymást. Nem tudják úgy elmondani vágyaikat, igényeiket, hogy közben maximálisan tiszteletben tartsuk a másikét is. Tudnak viszont hibáztatni, kritizálni, bántani, megsértődni. Vagyis gyilkolni a kapcsolatot!

Ezt mindig van kitől tanulni, hiszen a szülők, rokonok, barátok is hasonló problémákkal küzdenek. Gyermekek milliói nőnek fel úgy, hogy rossz mintát látnak maguk előtt. Azt hiszik, hogy a konfliktusokat kerülni kell, mert abból csak veszekedés, kiabálás, válás származik. Vagy élnek két kiürült, szeretet nélküli szülő között, ahol talán nincs veszekedés, sőt, udvariasak egymással, de nem tanulják meg a szeretet kifejezésének módozatait. 

A párkapcsolati tanácsadás hihetetlen javulást hozhat a párok családok életminőségébe. Miben segíthet? Közös célokat keresni, feléleszteni az egymás iránti szeretetet, tiszteletet, megismerni és megtanulni a másik szeretetnyelvét. Megtaníthatja a feleket arra, hogy odafigyeljenek egymásra, hogy tudjanak beszélgetni, megköszönni, illetve alkalom adtán megbocsátani. És azt is, hogy mi kerülendő: címkézés, vádaskodás, hibáztatás, a másik hibájának felhánytorgatása, a másik semmibe vétele. Meg kell tanulniuk, hogyan tudnak új módon kommunikálni, energiát befektetni a kapcsolatba, hogyan tudnak pozitív irányba elindulni. A párkapcsolati/házassági tanácsadás tehát kommunikációban, egyezkedésben, konfliktuskezelésben, összecsiszolódásban, vagy akár a válságok kezelésében, a félreértések eloszlatásában, a sebek begyógyításában, a kapcsolat megerősítésében tud segíteni. Természetesen csak akkor, ha a felek mindketten akarják, ha még pislákol bennük a szeretet lángja. Ha van tűz, amit fel lehet éleszteni.

HarmoNet tipp: itt két esetről olvashatsz, ki hogyan kezel egy párkapcsolati problémát. Szerinted melyik az előre mutató? 

Ne váljon menthetetlenné a kapcsolat

Saját terápiás, mediációs és coaching gyakorlatunk azt mutatja, hogy nő az igény a párkapcsolati tanácsadás iránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy sok éves tréneri, tanácsadói és felsőoktatásban eltöltött oktatói tapasztalatunkkal 100 órás Párkapcsolati Tanácsadó Képzést indítunk. Olyanoknak, akik többet akarnak tudni a párkapcsolatokról, hogy megelőzhessék saját kapcsolatuk hanyatlását, és ezen felül segíteni tudjanak másoknak, hogy azok boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikeresebb kapcsolatban éljék le további életüket.

Mi ketten hiszünk abban, hogy missziónk van, amit egyedül nem tudunk betölteni. Tudásunkat, élettapasztalatunkat, és a szerelmünk adta élményeket felhasználva tovább akarjuk adni mindazt, amit tudunk.

Azt szeretnénk, hogy a párok ne várják meg, amíg menthetetlenné válik, kiürül a kapcsolat, hanem idejében forduljanak szakemberhez segítségért. Ehhez tanácsadók kellenek. Hiteles, jó tanácsadók. Ha akarod, az lehetsz. Tőlünk megtanulhatod.

A szeretetnyelvekről itt tudhatsz meg többet


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Így eshet teherbe pajzsmirigy alulműködéssel

2021. október 06.A magyar lakosok igen nagy százaléka küzd különböző pajzsmirigy problémákkal. Ezek jelentős hányadánál a szerv alulműködése- köszönhetően többek között annak, hogy az ország jódszegény területnek számít. Sajnos a teherbeesés megfelelő kezelés nélkül igen nehézkes, ráadásul terápia hiányában megnő a vetélés és a magzati károsodások esélye is. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mi mindennel lehet segíteni ilyenkor a teherbeesést.

Kevés pajzsmirigy hormon-  rossz peteérés

A megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos a normál peteéréshez és ovulációhoz. Ennek oka, hogy ha túl kevés a T4 és T3 szintje, úgy kompenzáció gyanánt megnő az ún. TRH mennyisége, mely közvetetten, a TSH fokozásán keresztül próbálja több hormon termelésére bírni a pajzsmirigyet. Viszont a TRH mellett ilyenkor a prolaktin mennyisége is megnő, mely akadályozza a megfelelő peteérést és tüszőrepedést az LH/FSH szintjének befolyásolásával.  Ráadásul a túl kevés pajzsmirigy hormon miatt ösztrogéndominancia is felléphet, mely szintén gátat szabhat a normál ciklusnak és anovulációt eredményezhet.

A teherbeesés nem lehetetlen

Sokan akkor szembesülnek a pajzsmirigy alulműködéssel, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül a gyermekáldás, esetleg vetélés következik be. Szerencsére az a probléma sikeresen kezelhető és megfelelő terápiával hamar rendeződhet az állapot.

Teherbeeséshez ideálisabb az alacsonyabb TSH

A TSH referencia tartománya bár laboronként változik, ám általánosságban elmondható, hogy 4 mIU/l alatt tekinthető normálisnak (sőt, az endokrinológusok inkább a 2,5 mIU/l alattit javasolják). Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, úgy a legtöbb szakember a 2 mIU/l alatti értéket javasolja, annak ellenére, hogy ennél némileg magasabb szint még nem tekinthető pajzsmirigy alulműködésnek. 

Gyógyszeres kezeléssel a megfelelő értékért

Amennyiben pajzsmirigy alulműködés áll fenn, azt gyógyszeres hormonpótlással lehet kezelni. A tablettát minden nap, üres gyomorra, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. Fontos, hogy ezt a terhesség során is folytatni szükséges, hiszen a baba az első időkben az anyától kapja a pajzsmirigy hormonokat- éppen ezért az is előfordulhat, hogy a várandósság alatt magasabb dózis indokolt.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2021. október 06.Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

A szemüveg öltöztet! Viseld ékszerként! - Okos és szexi külső

2021. október 05.

Gyermekként gyakran félünk szemüvegessé válni, egyesek, pedig olyan kicsi kortól hordják, hogy egészen megszokják, és ruhátlanul érzik magukat nélküle. A szemüveg sokáig negatívumot jelentett, mára azonban csodásan nézhetünk ki benne. Milyen a jó szemüveg, Mitől leszel benne szexi és vonzó?  

Az igazán jó szemüveg személyre szabott, neked áll jól egyenesen. Szinte minden modell, egy-egy arcformához lett szánva. Ezer és egy féle kapható, és ha nap mint nap hordod, mert rászorulsz akkor bizony nem árt a legjobbat venned belőle. Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy drágát kell választanod, de érdemes az elérhető árkategóriában a legszebbre szavaznod.

Mitől leszel szép, mi kell a jó szemüveghez?
1. Mindenképpen fontos, hogy a szemüvegkeret harmonizáljon arcformádhoz. A kerek szódástalp szemüvegek ma már szinte senkinek sem állnak jól, ha nagyon szögletes az arcod, akkor ovális, íves formával, ha inkább kerek, akkor egy keskenyebb, szögletesebb verzióval formálhatod arcodat.

2. A forma mellett nem mindegy, mennyire illik rád a modell. Ha nagyon széles a szemüveg a te arcodhoz, vagy fordítva, keskeny a te szélesebb homlokcsontodhoz, akkor nem érdemes azt a modellt választanod.

3. Nem mindegy, alul, vagy felül, vagy milyen módon keretes. A keret ugyanis alul lehet drótos, ez főleg a rövidebb, kerekebb, vagy kis háromszög arcformájú személyeknek áll jól, mert lefelé enged a térben, vagyis optikailag megnyújt ez a szemüveg. Ha nagyon hosszú arcod van, akkor érdemesebb alul keretes modellt választanod, de nem teljesen kereket mert az túl feltűnő.

4. A keret vastagsága sem mindegy, ma már sokszor a keret felül vastagabb, gusztusosan simul az arcra. De lehet egy modell akármilyen kényelmes, ha túl széles, vagy ha túl keskeny, és ezért túlságosan egybeolvad az arcoddal, akkor lehet, nem érdemes választanod.