Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Milyen életmóddal előzhető meg a korai porckopás?

Érdekességek2021. december 21.

Életünk során számos olyan hatás ér minket, amelyek roncsolják az ízületeinket. Elég csak azokra gondolni, akiknek szenvedélyük az intenzív sport, vagy akik kemény fizikai munkát végeznek napi nyolc-tíz órában. Mindezek mellett a mozgásszegény, ülő életmód szintén károsíthatja az ízületeket. Nem meglepő hát, hogy a világ leggyakoribb betegségei közé tartoznak az ízületi problémák. Ugyanakkor némi odafigyeléssel megerősíthetjük a porcokat.  

Ha intenzíven sportolunk, vagy fizikai munkát végzünk – leterhelve ezzel az ízületeket –, érdemes néhány lehetőséget figyelembe venni, amelyekkel megóvhatjuk a porcokat az idő előtti porckopástól és annak súlyos következményeitől.

Fogyasszunk minél több folyadékot

A víz nemcsak a sportolók és a kétkezi munkások, hanem a földön élő összes élőlény “életelixírje”. Számos jótékony hatása mellett a víz a porcokra is kiváló hatással van, így például segít megőrizni azok rugalmasságát. Többek között ezért is fontos minél több vizet fogyasztanunk, és nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Egy szakmai állásfoglalás szerint naponta annyi liter vizet kell meginni, ahányszor 20 kg a testtömegünk – ha ez nem is feltétlenül követhető, a napi minimum 2,5-3 liter víz fogyasztása elengedhetetlen.

A porcokra nézve a túl kevés vízfogyasztás káros következménye, hogy a porc felszíne felpuhul, sérülékenyebb lesz, terhelés alatt pedig sokkal könnyebben kopik és deformálódik. Ez nemcsak az ízületre van rossz hatással, de olyan hát- és nyakfájdalmak okozója is lehet később, amelyek következtében a legkisebb mozdulatokat is hatalmas küzdelemnek élhetjük meg.

Sajnos ahogy öregszünk, a porcok úgy veszítenek a rugalmasságukból. Napi minimum 2,5-3 liter víz azonban segít megelőzni az idő előtti porckopást, valamint a porckorongsérv kialakulását is. 

A vitaminok és ásványi anyagok fontossága

A porcok is sejtekből állnak, amelyek működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok. Hiányuk súlyos porcdeformitáshoz is vezethet.

●     A C-vitamin segít, hogy a már sérült porcok ne károsodhassanak tovább, emellett elősegíti a porc anyagcsere-működését is. Jó C-vitamin forrás a paprika, a homoktövis, a szilva, a citrom vagy a csipkebogyó.

●     A D-vitamin az egyik legjobb porcerősítő. Hiánya csontritkuláshoz is vezethet. Jelentős D-vitaminforrás a lazac, a hering, a tonhal és a tojás.

●     A kalcium közvetlenül a csontok egészségéhez járul hozzá, ezen keresztül porcerősítő hatása is közismert. Emellett az izmok jó működésének pótolhatatlan összetevője. Jelentős kalciumforrás a chiamag, a sajtok, a szezámmag és a tej.


Az étrend szerepe

●     az egészségtelen táplálkozás,

●     a túlsúly,

●     a dohányzás,

nagy mértékben kihat a porcok és ízületek állapotára, aminek következtében a porc folyamatosan veszít rugalmasságából. Ahhoz, hogy elkerüljük a további szövődményeket, érdemes elgondolkodni a vegetáriánus étrenden. Ha semmiképp sem szeretnénk a húst elengedni, akkor is próbáljuk minimálisra csökkenteni a mennyiségét. A cukor-, a szénhidrát- és a lisztfogyasztást is igyekezzünk alacsony szinten tartani.

Milyen szerepe van a mozgásnak a porcok erősségében?

Ha a mozgás során ízületi fájdalmat tapasztalunk, rögtön igyekezzünk tehermentesíteni. Az ízület ugyanis nem edzhető, nem fog hozzáerősödni a tempónkhoz – szemben az ízületet tartó izmokkal és részben az ízület felszínét védő porccal. Ha az izomzat gyengül, az ízület jobban ki van téve a sérülés kockázatának. Az edzéssel nemcsak izmainkat erősítjük, hanem ízületeink védelmét is. Mozgás során ráadásul fokozódik a porcok tápanyagellátása, anyagcseréje és az ízületi felszínek kenése. Így az ízület is hamarabb épül fel egy esetleges sérülés esetén. Ugyanakkor a fájdalom számtalan kóros elváltozás jele lehet, ezért ha állandósul vagy nagyon intenzív, mielőbb forduljunk vele orvoshoz, hogy elkerüljük a maradandó károsodásokat!

Ízületi fájdalom esetén tehát nagyon körültekintőnek kell lenni: bizonyos fajta mozgatásra szükség lehet, ugyanakkor nem minden mozgás tesz jót. Az erős, intenzív sportokat mindenképp tegyük ilyenkor tiltólistára. Az úszás, a séta vagy túrázás és részben a kerékpározás azok közé a sportok közé tartozik, amelyek során nem terheljük túl az ízületet, mégis erősítjük az izmainkat. A gyógytorna szintén hozzájárul az ízület stabilitásához, tehermentesítéséhez és az ízületet mozgató izmok megerősítéséhez. A kényes pontokon azonban érdemes akár a mozgás során is viselni különféle ízületi támaszokat, hogy ízületeink még inkább tehermentesítve legyenek, erre való a speciális térdtámasz, bokatámasz és könyöktámasz.

A porckopás akár évekig, évtizedekig is eltartó folyamat lehet, így érdemes már a kezdeti szakaszban szedni porcerősítőt évente két alkalommal kúraszerűen, amellyel amellyel lelassíthatjuk ezt a folyamatot. A porcerősítők szedése 50 éves kor felett akkor is ajánlott, ha addig nem tapasztaltuk jelét a porckopásnak. A tünetek megjelenése esetén mindenképpen fontos szakorvossal konzultálni.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.