Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Milyen életmóddal előzhető meg a korai porckopás?

Érdekességek2021. december 21.

Életünk során számos olyan hatás ér minket, amelyek roncsolják az ízületeinket. Elég csak azokra gondolni, akiknek szenvedélyük az intenzív sport, vagy akik kemény fizikai munkát végeznek napi nyolc-tíz órában. Mindezek mellett a mozgásszegény, ülő életmód szintén károsíthatja az ízületeket. Nem meglepő hát, hogy a világ leggyakoribb betegségei közé tartoznak az ízületi problémák. Ugyanakkor némi odafigyeléssel megerősíthetjük a porcokat.  

Ha intenzíven sportolunk, vagy fizikai munkát végzünk – leterhelve ezzel az ízületeket –, érdemes néhány lehetőséget figyelembe venni, amelyekkel megóvhatjuk a porcokat az idő előtti porckopástól és annak súlyos következményeitől.

Fogyasszunk minél több folyadékot

A víz nemcsak a sportolók és a kétkezi munkások, hanem a földön élő összes élőlény “életelixírje”. Számos jótékony hatása mellett a víz a porcokra is kiváló hatással van, így például segít megőrizni azok rugalmasságát. Többek között ezért is fontos minél több vizet fogyasztanunk, és nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Egy szakmai állásfoglalás szerint naponta annyi liter vizet kell meginni, ahányszor 20 kg a testtömegünk – ha ez nem is feltétlenül követhető, a napi minimum 2,5-3 liter víz fogyasztása elengedhetetlen.

A porcokra nézve a túl kevés vízfogyasztás káros következménye, hogy a porc felszíne felpuhul, sérülékenyebb lesz, terhelés alatt pedig sokkal könnyebben kopik és deformálódik. Ez nemcsak az ízületre van rossz hatással, de olyan hát- és nyakfájdalmak okozója is lehet később, amelyek következtében a legkisebb mozdulatokat is hatalmas küzdelemnek élhetjük meg.

Sajnos ahogy öregszünk, a porcok úgy veszítenek a rugalmasságukból. Napi minimum 2,5-3 liter víz azonban segít megelőzni az idő előtti porckopást, valamint a porckorongsérv kialakulását is. 

A vitaminok és ásványi anyagok fontossága

A porcok is sejtekből állnak, amelyek működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok. Hiányuk súlyos porcdeformitáshoz is vezethet.

●     A C-vitamin segít, hogy a már sérült porcok ne károsodhassanak tovább, emellett elősegíti a porc anyagcsere-működését is. Jó C-vitamin forrás a paprika, a homoktövis, a szilva, a citrom vagy a csipkebogyó.

●     A D-vitamin az egyik legjobb porcerősítő. Hiánya csontritkuláshoz is vezethet. Jelentős D-vitaminforrás a lazac, a hering, a tonhal és a tojás.

●     A kalcium közvetlenül a csontok egészségéhez járul hozzá, ezen keresztül porcerősítő hatása is közismert. Emellett az izmok jó működésének pótolhatatlan összetevője. Jelentős kalciumforrás a chiamag, a sajtok, a szezámmag és a tej.


Az étrend szerepe

●     az egészségtelen táplálkozás,

●     a túlsúly,

●     a dohányzás,

nagy mértékben kihat a porcok és ízületek állapotára, aminek következtében a porc folyamatosan veszít rugalmasságából. Ahhoz, hogy elkerüljük a további szövődményeket, érdemes elgondolkodni a vegetáriánus étrenden. Ha semmiképp sem szeretnénk a húst elengedni, akkor is próbáljuk minimálisra csökkenteni a mennyiségét. A cukor-, a szénhidrát- és a lisztfogyasztást is igyekezzünk alacsony szinten tartani.

Milyen szerepe van a mozgásnak a porcok erősségében?

Ha a mozgás során ízületi fájdalmat tapasztalunk, rögtön igyekezzünk tehermentesíteni. Az ízület ugyanis nem edzhető, nem fog hozzáerősödni a tempónkhoz – szemben az ízületet tartó izmokkal és részben az ízület felszínét védő porccal. Ha az izomzat gyengül, az ízület jobban ki van téve a sérülés kockázatának. Az edzéssel nemcsak izmainkat erősítjük, hanem ízületeink védelmét is. Mozgás során ráadásul fokozódik a porcok tápanyagellátása, anyagcseréje és az ízületi felszínek kenése. Így az ízület is hamarabb épül fel egy esetleges sérülés esetén. Ugyanakkor a fájdalom számtalan kóros elváltozás jele lehet, ezért ha állandósul vagy nagyon intenzív, mielőbb forduljunk vele orvoshoz, hogy elkerüljük a maradandó károsodásokat!

Ízületi fájdalom esetén tehát nagyon körültekintőnek kell lenni: bizonyos fajta mozgatásra szükség lehet, ugyanakkor nem minden mozgás tesz jót. Az erős, intenzív sportokat mindenképp tegyük ilyenkor tiltólistára. Az úszás, a séta vagy túrázás és részben a kerékpározás azok közé a sportok közé tartozik, amelyek során nem terheljük túl az ízületet, mégis erősítjük az izmainkat. A gyógytorna szintén hozzájárul az ízület stabilitásához, tehermentesítéséhez és az ízületet mozgató izmok megerősítéséhez. A kényes pontokon azonban érdemes akár a mozgás során is viselni különféle ízületi támaszokat, hogy ízületeink még inkább tehermentesítve legyenek, erre való a speciális térdtámasz, bokatámasz és könyöktámasz.

A porckopás akár évekig, évtizedekig is eltartó folyamat lehet, így érdemes már a kezdeti szakaszban szedni porcerősítőt évente két alkalommal kúraszerűen, amellyel amellyel lelassíthatjuk ezt a folyamatot. A porcerősítők szedése 50 éves kor felett akkor is ajánlott, ha addig nem tapasztaltuk jelét a porckopásnak. A tünetek megjelenése esetén mindenképpen fontos szakorvossal konzultálni.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

4+1 kevéssé ismert tanács: hogyan szabadulj meg a stressztől

2024. szeptember 21.

Hivatásom célja egyre időszerűbbé válik. Tudom, hogy az általam használt módszerek csupán eszközök arra, hogy kibontsák a gyermekekből és felnőttekből egyaránt azt az erőt, melytől ellenállóbbá, és egészségesebbé válnak, és egyre többre lesznek képesek. A hozzám érkezőknek olyan megoldásokat szeretnék adni, melyekkel életük újra kiegyensúlyozottabb lesz.  

Elszomorít, mikor okos, értelmes gyerekeket látok tanulási nehézségekkel küzdeni, és szülő is, a tanár is tanácstalan. Szeretném megmutatni Neked, milyen csoda vagy, és azt, hogyan ismerd el magad, hogyan vedd birtokba saját képességeidet, hogy legyen erőd a változáshoz!

Szívszorító, amikor már iskolás gyermekeken is megjelennek a túlterheltségből, számonkérésből fakadó stressz tünetek. Sajnos ezzel már saját gyermekeimnél is találkoztam, mikor az okos, felkészült gyermekem egyszerűen „lefagyott” az iskolában, és mindaz, ami azelőtt jól ismert volt, a nyomás hatására egyszerűen köddé vált.

Mivel az agy olyan emlékek után kezd kutatni, amivel a stresszes élethelyzetet megoldhatja, így előtérbe helyezi a túlélést. Minden más funkciót kizár, és az egyéb területek akár 75%-át is blokkolhatja. Az érintett képtelenné válik a beszédre, képtelen mozgósítani meglévő tartalékait.

Sokszor jönnek hozzám olyan emberek, akik életmódjukból adódóan túlzott megterhelésnek vannak kitéve. Társadalmi szerepeiknek való megfelelésük olyan préselő szorításba helyezi őket, melyre testük, idegrendszerük kisebb-nagyobb zavarokkal válaszol. Az anyagi gyarapodáshoz való erős, feszült ragaszkodás, a túlzott terhelés és a magas követelmények túlfeszítettséghez, és kudarcérzéshez vezetnek. Gyakran érzik úgy, már nem bírják tovább!
Amikor stresszes helyzetbe kerülünk, a fizikai testünkben biokémiai folyamatok egész sora játszódik le a másodperc tört része alatt, melyek intenzitása a helyzettől függően változó. Még ha a stresszes történetet már rég el is felejtettük, a testünk minden kicsit is hasonló helyzetben azonnal emlékszik rá. Tehát végeredményül a stressz már nemcsak a létező, hanem a vélt ingerekre is fellép, állandósítva így a stressz-spirált.

Tünetként jelentkezhetnek:
- evési, alvási zavarok,
- fáradékonyság, feledékenység,
- fejfájás,
- fülzúgás,
- hátfájdalom,
- gyomorprobléma,
- bélrendszeri zavar, vastagbélgyulladás,
- szívritmuszavar,
- az immunrendszer alulműködése,
- súlyosabb formájában esetleg a rákos betegségekre való hajlam
- hölgyek esetében ciklus-zavar, esetleg meddőség,
- férfiaknál merevedési probléma.

Bőrkiütéseim vannak, mi okozhatja?

2024. szeptember 21.

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Szerencsére ma már rendelkezésre áll egy olyan komplex vizsgálat, melynek segítségével rövid időn belül meghatározható a tüneteket kiváltó ok.

Nyáron a klór miatt is sokan szenvednek

Nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről – ún. irritatív ekcéma – van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat formájában.

Tusfürdők, krémek és fűszerek

Akár elfogyasztva, akár a bőrrel érintkezve bizonyos gyógy- és fűszernövények allergiás tüneteket is okozhatnak. Elfogyasztva, leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika gyomor-és bélrendszeri tüneteket okoz, de bőrkiütés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél. A kozmetikumokban illatanyagként alkalmazott gyógy- és fűszernövények csalánkiütést, ekcémát is előidézhetnek.

Lisztérzékenységet is jelezhetnek a bőrtünetek!

A DHD (dermatitisherpetiformis) nevű betegség jele is lehet, ha az erősen viszkető, apró hólyagos kiütések elsősorban a végtagokon, könyök, térdek és a fenék területén jelennek meg csoportosan,  eltűnnek, majd időről-időre visszatérnek. A DHD mellett a betegeknél sokszor tünetmentesen zajlik a bélbolyhok pusztulását okozó lisztérzékenység (másnéven cöliákia). Amennyiben ezt vizsgálatok is igazolják, a bőrtünetek kezeléséhez gluténmentes étrend betartása szükséges.

Mosópor, öblítő is okozhatja

A mosószerek, öblítők is okozhatnak allergiás tüneteket. Egyes készítmények 10-15 féle összetevőből is állhatnak, – a foltok eltávolítását enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért a szerves peroxid vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők közt szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is, a poralakú mosószerek pedig nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak – ezek közt könnyen akadhat olyan, amire érzékenyebben reagálunk, ha naphosszat érintkeznek a bőrünkkel.

Gyümölcsök és adalékanyagok
Mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák is előidézhetnek csalánkiütéseket. Az érzékenység bármilyen életkorban kialakulhat, ezért olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer-színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket.

Az energia-gyógyítás etikájáról

2024. szeptember 20.

Ez a kérdés legtöbbször fel sem merül, pedig nagyon fontos. Mert bizony senkinek sem lehet "lenyomni a torkán" a gyógyítást - illetve lehet, de abban nincs sok köszönet. Mielőtt bármilyen energiaküldésbe vagy távgyógyításba kezdenénk, érdemes feltenni a legfontosabb kérdést : miért?  

Azaz:

- Miért akarsz (miért akarok) meggyógyulni?
- Én miért segítek neked? (Miért kérem mások segítségét?)

A változásra való hajlandóság

Látszólag felesleges kérdések, valójában a lényegük a tudatosítás. A mélyebb döntéseket nem a külső tudatosság szintjén hozzuk. A miért? kérdés segít átemelni a mélyebb tudat által meghozott döntést a felszínre. Ha ezt a kérdést őszintén megvizsgáljuk - kulcsszó az őszinteség - kiderülhet, hogy az illető - bár szavaival kinyilvánította a gyógyulás iránti vágyát, valójában valamilyen okból még nem látta elérkezettnek az időt a változásra.
A gyógyulás: változás. Belülről kiinduló változás. Erre pedig nem mindenki hajlandó.

Ragaszkodunk-e a betegséghez? 

Lehetséges továbbá, hogy az illető azért "ragaszkodik" a betegségéhez, mert ez az állapot számára több előnnyel, mint hátránnyal jár - az is igaz, hogy az ilyen ember valószínűleg mélyen felháborodva utasítaná vissza ezt az állítást.

Ne blokkoljuk a tudatos önvizsgálatot!

Az is lehetséges, hogy a betegség állapota olyan tanulási lehetőség az ember számára, amilyen tanulásra az "egészséges" állapot nem ad lehetőséget, és ilyenkor bár a tudatos én mindent megtesz a gyógyítás érdekében, a mélyebb tudatosság rendre keresztülhúzza szándékait. Ezt az állítást is nehéz elfogadni, mert a mélyebb tudatosságban lezajló folyamatok nem látványosak, maga a folyamat alig-alig tettenérhető, így célszerűbb a következmények megvizsgálásából kiindulni. Így tehát ha valaki minden orvoshoz elmegy, minden gyógyító technikát és eljárást, minden gyógyszert kipróbál, állapota mégsem javul, ez azt jelzi, hogy a mélyebb tudatosság állított fel egy tiltó kaput. Ez a blokkolás alapos, őszinte, tudatos önvizsgálattal oldható fel.