Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Milyen elvárásnak akarsz megfelelni?

Érdekességek2022. október 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbben olyan kimondott és/vagy kimondatlan elvárásoknak próbálunk megfelelni a mindennapok során, melyek csupán időt és energiát rabolnak el attól, hogy megtaláljuk önmagunkat. Folyton az jár a fejünkben, mit gondolhatnak rólunk mások, mit tennének a helyünkben, ahelyett, hogy felfedeznénk és felépítenénk az önmagunkkal való harmonikus kapcsolatot.  

MÁR AZ ANYATEJJEL
A közösséghez való alkalmazkodás, és normákhoz való igazodás szükséglete olyasvalami, melyet gyermekkorunktól kezdve folyamatosan tapasztalunk. Ezt látjuk a környezetünkben, ezt az elvárást tapasztaljuk a szüleink, a családunk részéről, illetve azokban az intézményekben, ahová az évek előrehaladtával belépünk.

Ahhoz, hogy képesek legyünk beilleszkedni a mindenkori közösségbe, melynek tagjai vagyunk, szükségünk van arra, hogy felismerjük, megértsük és igazodjunk az adott csoportot irányító szabályokhoz.

Ezeknek a kimondott és kimondatlan elvárásoknak az észlelése tehát hasznos. Nem szabad hagynunk ugyanakkor, hogy szerepük kizárólagossá váljon az életünkben.

AZ ARANY KÖZÉPÚT
Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a környezetünk velünk szemben támasztott követelményrendszere, illetve a saját magunkkal kapcsolatban megfogalmazott elvárások között.

Ideális esetben a gyermekként tapasztalt szabályokat beépítjük, észrevétlenül elsajátítjuk, melyek így az énünk részévé válva automatikusan irányítják a viselkedésünket.
Gond akkor van, ha ezek túl nagy befolyást gyakorolnak az életünkre.


TE MILYEN KÉPET MUTATSZ?
Társas lények vagyunk. Meg kell tanulnunk tehát, hogyan élhetünk harmóniában egymás mellett. Ennek egyik feltétele, hogy megfeleljünk mások, ill. a közösség elvárásainak.
Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk a saját autonómiánkat, szabadságunkat.
Az a személy, aki folyamatosan arra törekszik, hogy másoknak megfeleljen, elveszíti a kapcsolatot saját magával. Attól tart, hogy ha nem azt a képet mutatja, amiről azt feltételezi, a környezete elvárja tőle, akkor elutasítják őt, vagy kirekeszti magából az adott közösség.

AZ ÖNISMERET JELENTŐSÉGE
Amennyiben harmonikus az önmagunkkal kialakított kapcsolat, az önismeretünk mély, az önértékelésünk szintje pedig magas, akkor képesek leszünk önmagunkat reálisan értékelni, és tapasztalatként, nem pedig kudarcként elkönyvelni a bennünket érő visszautasítást.

Sohasem fogunk tudni társadalmunk valamennyi tagjának megfelelni. Ne törekedjünk tehát olyasvalaminek az elérésére, mely nem lehetséges.

Változtassunk azon, amin szükséges, és fejlesszük azt, amit érdemes.

A fontos az, hogy ismerjük önmagunkat, és a hibáinkkal együtt fogadjuk el azt, akik vagyunk.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.