Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Milyen karakterű a gyerekem?

Érdekességek2017. április 23.

A megoldásközpontú módszertant alkalmazó gyermekneveléssel nagyon gyorsan érhetünk el robbanásszerű és látványos eredményeket a gyermekek viselkedésében otthon, illetve csoportokban egyaránt. A pozitív megerősítéseken alapuló nevelési technika számos kreatív gyakorlati lehetőséget tartogat a felnőtt-gyermek kommunikáció és együttműködés javítására, azonban minden gyermek más és más karakterjegyekkel rendelkezik. A gyermekkarakterek vizsgálata így kiemelkedően fontos szempont a hatékony nevelési stratégia kialakításához.

A különböző személyiségjegyek elemzésekor archetípusokat különböztethetünk meg. Az archetípusok alapján a gyermekeket négy csoportba oszthatjuk:

• Tűz típusú gyermekek
Erős egyéniségek, az óvodában mindig Ők mennek elől, a többiek pedig Őket követik. Az iskolában a csoportmunkában, vagy a csapatversenyekben Ők osztják szét a feladatokat, Ők a csapatkapitányok. Talpraesettek, de sokszor fejjel mennek a falnak. Nem tudnak várni, minden azonnal kell nekik. Kifejezetten kedvelik az újdonságokat. A tűz típusú gyermekek szeretetnyelve a dicséret, a biztatás, és ha kritizálják Őket, akkor bezárnak. Általában a Kos, az Oroszlán, vagy a Nyilas csillagjegyeket viselik. 


• Víz típusú gyermekek
Nagyon fontos számukra a béke, a nyugalom, az anyaméhre emlékeztető dolgok, melyből biztonságot, bizalmat érezhetnek. Közösségbe szoktatni sokszor nehéz Őket, mivel kötődéseik igen erősek. Ők azok, akiknek éveken keresztül az ágyukban van elalváskor a kedvenc maci, zsebkendő, vagy takaró. Az óvodában játékaikat szívesen megosztják, kedvenc játékaik a papás-mamás, a női szerepek, pl: főzőcskézés, takarítás, bevásárlás. Iskolában hajlamosak arra, hogy megfelelési kényszereik alakuljanak ki. Az önkifejezést segítő, szituációs és szerepjátékokban találják meg igazán önmagukat. A Víz típusú gyermekek a Rák, a Skorpió és a Halak jegyeit viselik. 

• Levegő típusú gyermekek
Érzékenyek a szépségre, nagyon fogékonyak a művészetekre. Csecsemőként - azt érezzük, hogy - olvasnak a szemeik a gondolatainkban. Gyorsan tanulnak, korán beszélnek. A legmesszebbmenőkig társasági lények, igénylik az állandó beszélgetést, a törődést. Szeretetnyelvük a külvilág pozitív visszajelzése a megnyilvánulásaikra, valamint a beszélgetés. Óvodás korban játékaik nagyon sokfélék lehetnek, viszont mindent nagyon hamar megunnak. Belevágnak a felnőttek szavába, ha kell, kikiabálják maguknak a figyelmet. Hajlamosak színészkedni, füllenteni, szerepeket játszani. Kedvenc játékaik: a társasjáték, a bűvészkészlet, a bábozás, vagy a mesék karaktereivé változni. Ők az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő gyermekei. 

• Föld típusú gyermekek
Csecsemőkoruktól kell az életükbe a jól felépített rendszer, és az állandóság. A változásokat nehezen bírják lekezelni és követni. Nagyon intelligensek, gyors észjárásúak. Nagyobb korukban is stabilan sikeresek tudnak maradni, takarékosak, iskola mellett is dolgoznak. Őszinték, könnyen megbocsátanak, viszont soha nem felejtenek. Nem hagyják cserben a másikat, megbízhatóak. A Föld típusú gyermek mesekaraktere minden, ami a biztonságról szól. A kastély megvédése, új vár felépítése, testvértörténetek, melyekben a szülő tölti be a biztonság szerepét. Manók, törpék, koboldok, a régen nem látott testvér, vagy gyermek hazatér, kertekben játszódó történetek, a bölcs bohócról szóló történetek. Ők a Bika, a Szűz és Bak szülöttei.

Természetesen minden egyes gyermek-archetípusnak más és más a pozitív megerősítést elősegítő mesekaraktere, illetve egyénenként különbözőek azok a személyiségfejlesztő játékok, melyeket személyre szabottan tudunk kialakítani a gyermekek megoldásfókuszú nevelése során. Vannak, akiknek a mesekaraktere a hős, aki legyőzi az akadályokat és kiállja a próbákat, másoknak a varázslat, megint másoknál a bunkeres, vagy éppen a változások elfogadását segítő játékok hozzák meg a kívánt eredményt.

Előző cikkemet itt olvashatod el >>> 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Így eshet teherbe pajzsmirigy alulműködéssel

2021. október 06.A magyar lakosok igen nagy százaléka küzd különböző pajzsmirigy problémákkal. Ezek jelentős hányadánál a szerv alulműködése- köszönhetően többek között annak, hogy az ország jódszegény területnek számít. Sajnos a teherbeesés megfelelő kezelés nélkül igen nehézkes, ráadásul terápia hiányában megnő a vetélés és a magzati károsodások esélye is. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mi mindennel lehet segíteni ilyenkor a teherbeesést.

Kevés pajzsmirigy hormon-  rossz peteérés

A megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos a normál peteéréshez és ovulációhoz. Ennek oka, hogy ha túl kevés a T4 és T3 szintje, úgy kompenzáció gyanánt megnő az ún. TRH mennyisége, mely közvetetten, a TSH fokozásán keresztül próbálja több hormon termelésére bírni a pajzsmirigyet. Viszont a TRH mellett ilyenkor a prolaktin mennyisége is megnő, mely akadályozza a megfelelő peteérést és tüszőrepedést az LH/FSH szintjének befolyásolásával.  Ráadásul a túl kevés pajzsmirigy hormon miatt ösztrogéndominancia is felléphet, mely szintén gátat szabhat a normál ciklusnak és anovulációt eredményezhet.

A teherbeesés nem lehetetlen

Sokan akkor szembesülnek a pajzsmirigy alulműködéssel, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül a gyermekáldás, esetleg vetélés következik be. Szerencsére az a probléma sikeresen kezelhető és megfelelő terápiával hamar rendeződhet az állapot.

Teherbeeséshez ideálisabb az alacsonyabb TSH

A TSH referencia tartománya bár laboronként változik, ám általánosságban elmondható, hogy 4 mIU/l alatt tekinthető normálisnak (sőt, az endokrinológusok inkább a 2,5 mIU/l alattit javasolják). Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, úgy a legtöbb szakember a 2 mIU/l alatti értéket javasolja, annak ellenére, hogy ennél némileg magasabb szint még nem tekinthető pajzsmirigy alulműködésnek. 

Gyógyszeres kezeléssel a megfelelő értékért

Amennyiben pajzsmirigy alulműködés áll fenn, azt gyógyszeres hormonpótlással lehet kezelni. A tablettát minden nap, üres gyomorra, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. Fontos, hogy ezt a terhesség során is folytatni szükséges, hiszen a baba az első időkben az anyától kapja a pajzsmirigy hormonokat- éppen ezért az is előfordulhat, hogy a várandósság alatt magasabb dózis indokolt.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2021. október 06.Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

A szemüveg öltöztet! Viseld ékszerként! - Okos és szexi külső

2021. október 05.

Gyermekként gyakran félünk szemüvegessé válni, egyesek, pedig olyan kicsi kortól hordják, hogy egészen megszokják, és ruhátlanul érzik magukat nélküle. A szemüveg sokáig negatívumot jelentett, mára azonban csodásan nézhetünk ki benne. Milyen a jó szemüveg, Mitől leszel benne szexi és vonzó?  

Az igazán jó szemüveg személyre szabott, neked áll jól egyenesen. Szinte minden modell, egy-egy arcformához lett szánva. Ezer és egy féle kapható, és ha nap mint nap hordod, mert rászorulsz akkor bizony nem árt a legjobbat venned belőle. Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy drágát kell választanod, de érdemes az elérhető árkategóriában a legszebbre szavaznod.

Mitől leszel szép, mi kell a jó szemüveghez?
1. Mindenképpen fontos, hogy a szemüvegkeret harmonizáljon arcformádhoz. A kerek szódástalp szemüvegek ma már szinte senkinek sem állnak jól, ha nagyon szögletes az arcod, akkor ovális, íves formával, ha inkább kerek, akkor egy keskenyebb, szögletesebb verzióval formálhatod arcodat.

2. A forma mellett nem mindegy, mennyire illik rád a modell. Ha nagyon széles a szemüveg a te arcodhoz, vagy fordítva, keskeny a te szélesebb homlokcsontodhoz, akkor nem érdemes azt a modellt választanod.

3. Nem mindegy, alul, vagy felül, vagy milyen módon keretes. A keret ugyanis alul lehet drótos, ez főleg a rövidebb, kerekebb, vagy kis háromszög arcformájú személyeknek áll jól, mert lefelé enged a térben, vagyis optikailag megnyújt ez a szemüveg. Ha nagyon hosszú arcod van, akkor érdemesebb alul keretes modellt választanod, de nem teljesen kereket mert az túl feltűnő.

4. A keret vastagsága sem mindegy, ma már sokszor a keret felül vastagabb, gusztusosan simul az arcra. De lehet egy modell akármilyen kényelmes, ha túl széles, vagy ha túl keskeny, és ezért túlságosan egybeolvad az arcoddal, akkor lehet, nem érdemes választanod.