Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit adjunk köhögésre? – Köptetők, köhögéscsillapítók

Érdekességek2020. február 16.

A köhögés valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzés, refluxbetegség vagy akár félrenyelés kísérőjelensége is lehet, így a megszüntetésén túl a köhögést kiváltó ok kezelése is elengedhetetlen.

Fotó: gettyimages.comA köhögés sokféle lehet. A legalapvetőbb csoportosítás szerint száraz vagy hurutos

A száraz köhögés köpetürítéssel nem jár, ugyanakkor ingerlő típusú; míg a hurutos köhögés fokozott légúti váladéktermeléssel, nyák- és köpetürítéssel jellemezhető. A száraz köhögés kezelésére köhögéscsillapítókat, a hurutos kezelésére köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni!

Alapvető szabály, hogy a hurutos köhögést visszafojtani, vagy köhögéscsillapítókkal enyhíteni nem szabad, épp ellenkezőleg: a váladék „felszakadását elő kell segíteni”, erre szolgálnak a köptetők.

A gyermekek kezelése speciális gyermekgyógyszereket igényel, így van ez a köhögéscsillapítókkal is. Amennyiben nem állnak speciális, kicsiknek formulált készítmények rendelkezésre, akkor a felnőtteknél alkalmazott hatóanyagok kerülnek megfelelő dózisban alkalmazásra.

A csecsemőjük köhögésére a gyógyszertárakban gyógyírt kereső szülőket gyakran ki kell ábrándítani: egy éves kor alatt alkalmazható, vény nélkül kapható köhögéscsillapító szer nincs a patikákban. A különféle hatóanyagú köptető vagy köhögéscsillapító készítmények betegtájékoztatóit olvasva az is kiderül, hogy két év alatt általában nem vagy csak orvosi utasításra szedhetők a szerek.

Mivel lehet a száraz köhögést csillapítani?


Milyen hatóanyagú szerekkel lehet a köpetürítést fokozni, a váladék távozását elősegíteni?

A köptetőket minden esetben étkezés után kell bevenni, bőséges mennyiségű folyadékkal, ugyanis a plusz folyadékbevitel a készítmények nyákoldó hatását elősegíti.

Fotó: 123rf.comTermészetes összetevőket tartalmazó szerek

Bár népszerűek a gyógynövényes szerek, óvatosnak kell azonban lenni a természetes, növényi hatóanyagú patikaszerekkel is! Sok esetben az elővigyázatosság oka az, hogy a készítménynél nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat a csecsemőkori vagy kisgyermekkori használattal járó esetleges mellékhatásokat illetően. Adott életkor fölött azonban biztonsággal alkalmazhatók a természetes összetevő(ke)t (is) tartalmazó szerek.

A legkorábban, már hat hónapos kortól alkalmazhatók a lándzsás útifű kivonatát tartalmazó szirupok, illetve egy éves kortól ajánlhatók az izlandi zuzmó kivonatát tartalmazó szirupok. Míg a lándzsás útifű a felköhögést könnyíti meg a letapadt nyálka oldása révén, addig a zuzmós készítmény a száraz, irritált nyálkahártya védőréteggel való bevonása révén fejti ki kedvező, köhögéscsillapító hatását.

A borostyánlevél kivonatát tartalmazó köptető szedése – terméktől függően – egy-két éves kor fölött ajánlott.

Az évtizedek óta használt klasszikus kakukkfű ízű és illatú, barna színű, patikai kanalas (Elixirium thymi compositum FoNo VII.) a kakukkfű tinktúra mellett nátrium-bromidot is tartalmaz. A bromid-tartalom miatt mellékhatásként lassultság, memóriazavar alakulhat ki. A készítmény csak három éves kor fölött alkalmazható.

Alkohol és cukor a gyermekeknek szánt készítményekben

A köhögéscsillapítóknál, köptetőknél – különösen a gyógynövény kivonatokat is tartalmazóknál – gyakran szerepel az összetevők listáján az alkohol (etanol). Az alkohol jelenléte technológiai szempontból lényeges, hiszen az etanol segíti elő a különféle gyógynövényekből a terápiásan hatékony összetevők kivonását. Egy gyermek-adagra vetítve mindössze minimális mennyiségű alkoholról van szó, ami miatt a szülőknek egyáltalán nem kell aggódni.

A gyártók törekvése az, hogy minél nagyobb számban cukormentes gyógyszerek kerüljenek a patikák polcaira. A köhögéscsillapítók, köptetők között egyaránt lehet találni szacharózt (azaz asztali cukrot) nem tartalmazó szereket. Ide sorolható a köptető hatású, vény nélkül megvásárolható, mentaízű, terpénes patikai szuszpenzió (Suspensio terpini FoNo VII.) is.

Mézet csak egy éves kor felett szabad adni

Ha a gyermekek szeretnek teázni, hörghurutos tünetek esetén jó választás lehet egy éves kor fölött a kamillás, mentás, édesköményes teakeverék itatása. A házi patikákból jól ismert, és a kínzó köhögés esetén alkalmazott mézzel csak egy éves kor fölött szabad kínálni a kicsiket, és csak az első születésnap után lehet a teájukat mézzel édesíteni. A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja. A csecsemő bélcsatornájába került és ott szaporodásnak indult Clostridium botulinum által termelt méreganyag, az ún. botulotoxin súlyos esetben légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz is vezethet.

Mikor kell orvoshoz menni?

Bár számos vény nélkül kapható köhögéscsillapító vagy köptető gyógyszer sorakozik a patikák polcain, az orvos felkeresése nem minden esetben kerülhető el. Köhögés esetén, legyen szó bármilyen típusú köhögésről is, ha a tünetek két-három nap alatt nem enyhülnek, esetleg egyéb kísérő panaszok (pl. láz) is megjelennek, mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni. Légszomjjal, elsápadással vagy elkéküléssel járó köhögési rohamok esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.