Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

Érdekességek2018. december 09.

Epehólyag anatómiai képeAz epehólyag (vesica fellea) a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, körte alakú, páratlan, üreges szerv. Ha az epefolyadék kiürülése az epehólyagból akadályozott, vagy az epe összetétele megbomlik, kőképződés és gyulladás alakulhat ki.

A máj által termelt napi 1–1,5 liter epefolyadék az étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül az epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik.

Az epe szerepe:

Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség (cholelithiasis), akut és krónikus epehólyag-gyulladás (cholecystitis), epeútgyulladás (cholangitis), illetve -elzáródás.

Epekőbetegség

Az epekő az egyik leggyakoribb gastrointestinalis betegség a nyugati populációknál. Hozzávetőlegesen a kövek 80%-át koleszterintartalmú, a fennmaradó 20%-ot pedig pigmentkövek alkotják. Az epekő képződése több tényező együttes eredményeképpen jön létre. Bizonyított, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát, mint például a koleszterin-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalom, finomított cukrok és esetlegesen a hüvelyesek.
Emellett az elhízást is kockázati tényezőként tartjuk számon a kőképződés kialakulásánál.


Miért alakul ki a kő?

Élettani szempontból a kőképződés oka, hogy a telített kolloidoldatból (epe) pangás vagy más ok miatt kristályosodási folyamat indul el, és ez vezet epehomok- vagy epekőképződéshez. Az epehólyagban a kőképződés gyakran jár együtt a gyulladással. Az epekő alapanyaga lehet koleszterin, bilirubin vagy vegyes kő. Az epekő előfordulhat egymagában, de nem ritka a több (100–120) kő sem.

Az epekő tünetei

Az epekő nem minden esetben jár tünetekkel, így sokszor több évig észrevétlen maradhat. Ha azonban elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz. A közös epevezetékbe ékelődött kő gátolni tudja az epeelfolyást, így az elfolyás akadálya miatt az epefesték bejut a vérkeringésbe és sárgaságot okoz.

Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért világos agyagszínűvé válik. Epepangáskor az erősen kitágult epehólyag esetenként perforálódhat, amely súlyos hasi katasztrófához vezethet.

Akut és krónikus epehólyaggyulladás

Az epe gyulladásos betegségeinek többsége bakteriális fertőzéses eredetű, mivel az epe kiváló táptalaj a mikroorganizmusok számára (E. coli, Staphylococcusok, Proteus, Salmonella), így ezek gyakran mutathatók ki a gyulladásos epehólyagból. Sokszor azonban a gyulladás hátterében maga az epekő áll, amelyet az epepangás és/vagy a nyálkahártya sérülése okoz.

A tünetei a tűrhetetlen görcsös fájdalom a jobb bordaív alatt, amihez baktérium által kiváltott láz, valamint hányinger, hányás is társul. A krónikus epehólyag-gyulladás hasonló tünetekkel (időnkénti vagy állandó) görcsös fájdalommal jár, amihez emésztési zavarok kapcsolódhatnak.

Az epebetegségek kezelése

Már ismert, hogy az epebetegségek kialakulásának megakadályozása az elsődleges megelőzésben rejlik, hiszen legtöbbször a mozgásszegény életmód és/vagy a táplálkozás (mértéktelen evés, szigorú fogyókúra, zsírban gazdag étkezés, napi egyszeri-kétszeri étkezés) következménye vezet az epebetegség kialakulásához.

Kutatások bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nagy a teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök bevitele, ritkább az epeköves megbetegedések előfordulása.

A táplálkozásnak azonban nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is jelentős szerepet tulajdonítunk. A diétával a már kialakult epebetegség tüneteit enyhíteni, illetve újabb görcs kialakulását tudjuk megakadályozni, ezzel is támogatva a beteg jobb közérzetét közvetlen műtét után vagy rohammentes időszakban.

Krónikus epehólyag-gyulladás és krónikus epekőbetegség diétája:

Hogyan érhető el a zsírszegénység?

  • Konyhatechnológiai eljárásokkal:
  • zsiradékok mennyiségét csökkenteni kell az ételkészítésnél (max. 3–5 g étolaj hozzáadása engedélyezett),
  • az ételek zsírszegény ételkészítési eljárásokkal készítendők (sütőpapír, cserépedény, teflonsütő, Zepter edény, grillező, alufólia).
  • Élelmi anyagok kiválasztásával:
  • Tej, tejtermékek: 1,5%-os zsírtartalmú tej, 12%-os zsírtartalmú tejföl vagy kefir, joghurt, zsírszegény túró, sajt (Túra, Tenkes, mozzarella).
  • Húsok, húskészítmények: zsíros húsrészek helyett a zsírszegény(ebb) húsokból készített ételek, a felvágottak közül inkább a sonkafélék vagy minőségi virslik választása célszerű. Kerülni javasolt a soproni, debreceni, kolbász, szalonnafélék fogyasztását, mint ahogy a májon kívül más belsőségekét is.
  • Zsiradékok: használjunk növényi olajokat zsírok helyett mértékletesen (olívaolaj, tökmagolaj, repceolaj hidegen sajtolt olajok), válasszunk vaj helyett margarin light termékeket.
  • Élelmiszercímke olvasással:
  • A tápanyagtartalom, és azon belül is a zsír- és szénhidráttartalom figyelése (ennek eredményeként csökkentett zsírtartalmú, szénhidráttartalmú termékek vásárlásával).

Nem javasolt ételek

Egyéni tűrőképességtől függően

Általában panaszt nem okozó ételek

Akut epehólyag-gyulladás és epeköves roham utáni étrend

A diéta az emésztőrendszer szigorú kíméletét jelenti, amíg a görcsös állapot tart szigorú diéta betartása szükséges, majd a tünetek enyhülésével fokozatosan lehet az étrendet bővíteni az egyén állapotától függően.

  • Fontos a folyadékpótlás a koplalás alatt:
  • Kortyonként fogyasztva szénsavmentes, ne túl hideg vagy meleg tejmentes italokat (világosra főzött tea, szűrt házi alma leve, sárgarépa leve, keserűtea, szénsavmentes ásványvíz) igyon a beteg.
  • Meg kell tartani a fokozatosságot, a beteg gyakran egyen keveset.
  • Zsírszegény élelmiszereket vagy ételeket válogassunk.
  • Az ételkészítéshez még nem szabad növényi zsiradékot felhasználni. Nem ajánlatos az erős fűszerek, hagyma, fokhagyma, paprika, retek, friss, meleg kenyér vagy pékáru, kelt, hajtogatott vagy omlós tészták (mélyhűtött és frissen sült pékáruk, látványpékség aprósüteményei), szárazhüvelyesek, jégbe hűtött italok, alkohol fogyasztása sem.
  • A fájdalom enyhülésével bővíteni lehet az étrendet (könnyű-vegyes étrend), zsírszegény konyhatechnológia és élelmiszerválogatás, durvarost-szegénység, kímélő fűszerezés mellett.

Epeműtét utáni étrend

A frissen műtött epebetegek diétája hasonlít az epeköves roham utáni diétához. Az emésztőrendszer kímélete bőséges folyadékbevitel meghatározó az első napokban. Noha az első héten az igen szigorú diéta lesz lényeges, az igazán nagy kihívást számunkra a betegek diétájának otthoni betartása jelenti, hiszen egy megfelelően betartott étrenddel csökkenteni lehet az újabb kő vagy gyulladás kialakulását.

Javasolt ételek és italok krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek:

Vagdalt (zsírszegény húsrészből),Húsételek:

Tészták és édességek:

Gyümölcsök, gyümölcslevek:

Folyadékkúrák

Reggelire vagy uzsonnára javasolt italok

Reggelire vagy uzsonnára javasolt ételek

Levesek

Levesbetétek

Főzelékek

Köretek

Mártások

Saláták

Mintaétrend epebetegek számára

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Reggeli Tej, céklás margarinkrém, császárzsemle, uborka (héj nélkül) Citromos tea, tojáskrém, félbarna kenyér, paradicsom héj nélkül) Mackókávé, csirkejava, light margarin, korpás zsemle,

jégcsapretek (reszelve)

Tej müzlivel, aszalt szilva Zöld tea, kapros túró, kenyér
Tízórai Almakompót, korpás keksz Pirítós, vajkrém, búzacsíra Banánturmix müzlivel Sárgarépa-barack turmix, puffasztott búzaszelet Tavaszi saláta, extrudált kenyér
Ebéd Meggyleves, natúr pulykamell, sárgarépás rizs, saláta Karalábépüré-leves, vadas mártás, sült borjú (sütőzacskóban) Marharaguleves, túrógombóc, mandarin Csontleves, sült csirkemell (sütőzacskóban), vegyes párolt zöldség, puding Zöldségleves, egybesült vagdalt, tökfőzelék, félbarna kenyér
Uzsonna Őszibarack, natúr joghurt Sütőtök, pászka Reszelt alma, háztartási keksz Pirított kalács, körtelé Csokis ital (klinikai joghurt keksz tápszerből készítve), kifli
Vacsora Zöld tea, gépsonka, light margarin, graham kenyér, zöldpaprika (héj nélkül) Sült fogasfilé, csőbensült padlizsán, kifli Gyümölcslé, házi májkrém, erzsébet kenyér, rukkola Sonkába tekert spárga, burgonyahab Narancslé, zöldséges húskrém, kenyér, reszelt retek


Dobák Zita, dietetikus
Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD táplálkozáskutató, élelmiszermérnök


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.