Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit gondolsz magadról?

Érdekességek2018. október 06.

Mi nők gyakran elfelejtünk nőnek lenni. Férfi módon próbálunk helytállni, karriert építünk, határozottak, erősek vagyunk, még véletlenül se merjük magunkat elengedni. Azt tanultuk, hogy mindig meg kell felelni, olyannak lenni - vagy legalábbis olyannak látszani - mint amit elvárnak tőlünk.  

Azt hisszük ettől leszünk sikeresek a munkában és a magánéletben. És ha nem tudunk mindenkinek megfelelni, gyakran szidjuk, ostorozzuk magunkat, pedig ettől semmi sem lesz jobb. Sikerünket az élet különböző területein alapvetően az befolyásolja, amit önmagunkról gondolunk.

Hogyan gondolkodsz magadról?

Lehet hogy azt gondolod magadról: "Sikeres nő vagyok. Persze lehet, hogy kudarc ér, de akkor tanulok belőle, túllépek rajta, és könnyen talpra állok." Ha ezt gondolod, akkor mersz kezdeményezni, vállalod a kockázatot, és így nagyobb esélyed lesz a sikerre.

De lehet, hogy az a véleményed magadról: "Peches nő vagyok. Az életem tele van kudarcokkal. Persze előfordul, hogy sikerül valami, de az csak a véletlen műve lehet." Ha ezt gondolod, akkor nem kockáztatsz (hiszen úgyis hiába), és nem tudsz örülni a sikernek sem, hiszen a véletlen nem a Te érdemed. Ha "véletlenül" sikerül valami, rögtön szorongani kezdesz, szinte elvárod, hogy dugába dőljön az egész. Kudarcaidon ellenben hosszasan tudsz rágódni, egész beállítódásoddal szinte programozod a sikertelenséget. Arról nem is beszélve, hogy mennyi stresszt tudsz így előállítani magadnak.

Ha gyenge, bátortalan, elesett nőnek tartod magad, aki önmagában semmit sem ér, állandó támogatásra szorul, akkor csapdában vagy, és nem tudsz kitörni a körülmények fogságából. De rajtad múlik: ha hiszel abban, hogy Te irányítod az életed, akkor kis tanulással tréninggel valóban képes is leszel rá.


Az önismeretről egy kicsit másképp

"Ismerd meg önmagadat" – ez a felirat állt a az ókorban delfoi jósda bejáratán. Ami azt sugallja: jövőnk, sikereink, boldogságunk saját magunkon múlik. Persze csak akkor, ha tisztában vagyunk önmagunkkal. Értékeinkkel és hibáinkkal, lehetőségeinkkel és korlátainkkal együtt.

De tudnod kell: az önismeret nemcsak azt tartalmazza, "amilyen vagy", hanem azt is, "amilyen lenni akarsz". Az önismeret nem azt jelenti, hogy "ilyen vagyok és kész! Nem tudok (és nem is akarok) változni!" A férfiak – és a kevés önismerettel bíró nők is – gyakran ezt gondolják. Azt, hogy készen vannak, egyszer s mindenkorra. Pedig az élet állandó változás és tanulás. Változol – akár akarod, akár nem. Az élet új és új helyzeteket teremt, a busz halad. Akkor már nem az a legjobb, ha Te vezeted a buszt?

Fedezd fel értékeidet

Fedezd fel értékeidet, a benned rejlő lehetőségekkel együtt. Azt keresd, ami értékes benned, fedezd fel, miben vagy tehetséges, mik az erősségeid, mi az, amit szívesen és jól csinálsz, mihez lenne kedved! Ne a gyengéidet ostorozd! Akkor se, ha gyerekkorodban mást se tettek a szüleid. (Biztosan jót akartak. Azt hitték, így majd "megjavulsz", tökéletesedsz". Tévedtek.)

Ne hasonlítgasd össze magadat másokkal. Akár pozitív, akár negatívaz az összehasonlítás eredménye, mindenképpen ártalmas. Ha negatív: önbecsülésed látja kárát. Ha pozitív: hajlamos lehetsz lenézni, lekezelni másokat, és csökken motivációd az önfejlesztésre, önmegvalósításra. Éppen ezért ne is rivalizálj. Csak tegnapi önmagaddal állj versenyben, Önmagad legjobb formáját akard hozni. De légy kedves és elnéző magadhoz! Fejlődni csak akkor tudsz, ha elfogadod a gyengéidet is.

Fogadd el magad

Hiszen nemcsak arra van szükség, hogy ismerd, hanem arra is, hogy elfogadd, vállald önmagad! Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy! Törődj bele, hogy nem vagy tökéletes. Maugham ezt úgy fogalmazta: "A tökéletesség csodálatos dolog, de egy idő után unalmassá válik". Nos legalább nem leszel unalmas. Minél sikeresebb vagy az önelfogadásban, minél inkább harmóniában élsz önmagaddal, annál sikeresebb leszel az életben is, annál közelebb kerülsz lehetőségeid megvalósításához. Ha elfogadod a gyengéidet, ha mersz néha gyenge és esendő is lenni – anélkül, hogy szidnád magad emiatt, és ezzel rombolnád az énképedet, annál jobban ki tudod emelni az értékeidet, ki tudod bontakoztatni női energiáidat. Így leszel igazán boldog a párkapcsolatodban is.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)