Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit NE tartalmazzanak a babaápoló szerek?

Érdekességek2017. július 12.

Az újszülöttek és csecsemők bőre sok tekintetben eltér a felnőttek bőrétől. Sérülékeny és érzékeny a bababőr; így a náluk használt tisztító- és ápolószerek kiválasztásánál különös gonddal kell eljárni.

Alapszabály: azokat az alap- vagy segédanyagokat, amik bőrön történő alkalmazás során potenciálisan agresszívak vagy károsak lehetnek, nem szabad alkalmazni! Ez valamennyi kozmetikai termékre vonatkozik, de különösképpen igaz az újszülöttek és csecsemők részére készült termékek esetén.

Miért szükséges az óvatosság?

Amennyiben nem jutnak át a toxikus anyagok a bőrön, nem kerülnek be annak a mélyebb rétegeibe, a bőrfelületen akkor is előidézhetnek helyi reakciókat (pirosodás, hólyagosodás stb.).

Azonban a bőrön keresztül való átjutásra is van esély, mivel az újszülöttek és csecsemők bőrének a hatóanyagok átjutásával, felszívódásával szembeni ellenálló képessége jóval kisebb, mint felnőtteké; másként kifejezve, a csecsemők vékony bőre viszonylag „áteresztő”.

Emellett, míg egy átlagos tömegű, 3 kg-os újszülötteknél 1 kg testtömegre kb. 700 cm2 bőrfelület jut, addig felnőtteknél csak kb. 250 cm2. A bőrön alkalmazott ápoló vagy gyógyszeres készítményekkel koraszülötteknél és újszülötteknél óvatosan kell bánni, – hiszen a magas bőrfelület/testtömeg arány miatt – egy adott bőrfelület bekenése esetén magas lehet az egy testtömeg-kilogrammra jutó hatóanyag-mennyiség.

Továbbá, az újszülöttek és csecsemők éretlen gyógyszer-metabolizáló (azaz a hatóanyagokat átalakító és vizelettel, széklettel stb. történő kiürülésre alkalmassá tevő) rendszere tovább fokozza a veszélyt, mivel a szervezetbe – akár a bőrön keresztül is – bejutott anyagoktól nehezebben tud az újszülött és a csecsemő megszabadulni.

Számos, a gyermekek számára formulált készítmény tartalmaz olyan anyagokat, amik az újszülött bőr számára ártalmasak lehetnek. Sok esetben a „bőrgyógyászatilag tesztelt”, illetve a „kiegyensúlyozott pH” és egyéb hangzatos kifejezések sem jelentenek garanciát a tökéletes ártalmatlanságra.


Amikkel vigyázni kell

Az alábbi anyagokkal, különösen óvatosnak kell lenni, illetve ajánlatos őket kerülni az újszülötteknél és csecsemőknél:

Az előbbi felsorolás nem teljes, az említettek mellett az újszülöttek és csecsemők higiéniai termékeiben a parfümök és színezékek alkalmazását is kerülni kell. A gyümölcsök és édességek illatát idéző készítményeket a csecsemők előszeretettel nyalogathatják, megehetik, azok használatát célszerű kerülni.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.