Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit rejt a WC-kagyló? Ciki a téma, de életmentő lehet!

Érdekességek2023. május 09.

Sokat megtudhatsz egészségi állapotodról, ha miután elvégezted a dolgodat, beletekintesz a WC-kagylóba. Kényes a téma, sokak szerint kifejezetten ciki is, de semmiképpen nem elhanyagolható!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amikor az egészséges életre és az egészség megőrzésére kerül sor, sokan nem is gondolnak a napi vécéhasználat fontosságára. Gasztroenterológusok szerint azonban az egészséges bélmozgás az egyik legfontosabb tényező az egészség megőrzésében.
Van egy régebbi könyv, a Mit árul el a székletünk (szerzők: dr. Anish Sheth és Josh Richman), amiben egyszerre vicces és tudományos oldalról, nyíltan írnak a gyomor-bél traktus egészségének kérdéséről.

"Természetesen az egész kérdéskörnek van egy vicces oldala - nyilatkozta egyszer dr. Sheth, a Yale Egyetem gasztroenterológusa - Fontos azonban tudni, hogy sokat megtudhatunk egészségi állapotunkról, ha időnként megvizsgáljuk a vécékagyló tartalmát."

A napi székletvizsgálat a vastagbélrák megelőzésének egyik kulcsfontosságú lépése. Ez a rákfajta az egyik leggyakoribb a halált okozó rákok közül az Egyesült Államokban, és Magyarországon szintúgy.

Nézzük, mit olvashatunk ki a széklet állapotából!


A széklet színében bekövetkező hirtelen változás is utalhat egészségügyi problémákra: 

Dr. Sheth szerint "Nincsen olyan, hogy tökéletes bélműködés. Az egészséges bélműködés valakinek napi három, valakinek heti három vécélátogatást jelent."

A napi széklet átlagos mennyisége 450 gramm körül van, ez étrendi és egyéb tényezők miatt változhat.

"A jó bélműködés a kedélyállapotunkra is hatással van. Hiszen senki nem szereti a székrekedést."

A legjobb mód, hogy elkerüljük a székrekedést, ha elegendő rostot fogyasztunk. Ezzel nemcsak a bélműködésünket serkentjük, de a legtöbb emésztő-szervrendszeri betegséget is elkerülhetjük. Az ajánlott napi bevitel 25-35gramm, ennek ellenére az átlag amerikai rost-fogyasztása a napi 10 grammot sem éri el. A legjobb rost-forrást a nyers zöldségek, gyümölcsök valamint a teljes kiőrlésű gabonák jelentik.
Bár a vastagbélrák az egyik leghalálosabb rákfajta, sokat tehetünk ellene, hogy elkerüljük.

Az írók kiemelik a szűrővizsgálatok fontosságát is, hiszen korai stádiumban ez a rákfajta kiválóan gyógyítható. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.