Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?

Érdekességek2022. július 24.

Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatuk, ahogy a paleolit, vagy ketós ételeket is kiválogathatjuk a húsos ételek közül. A legtöbb étteremben van grillserpenyő, tehát ha vegánként zöldségre vágyunk, grill zöldséget tudunk rendelni magunknak, viszonylag hamar el is tudják készíteni. 

A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok.

Ha az ember egy magára valamit is adó étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, de ma már vannak olyan étternek, amelyek kifejezetten az igényeinkre szabottan főznek. (Paleós, ketós, vegán, nyers, stb..) 
.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből.

Extra tippek:

 Fussuk át a menüt. Válasszunk előételt, főmenüt és salátát, de nézzük meg, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalmú legyen, vagy ha nem a kalóriát számláljuk, akkor azt, hogy az összetevőin kell-e változtatni. Ha ebben biztosak vagyunk, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy ez az egy vacsora nem fogja felborítani a diétát.


Indiai étterem

Az étkezést kezdje valamilyen fűszeres zöldséggel vagy sült sajttal, és akkor nem fog elcsábítani a fehér rizs vagy a naan kenyér. Helyettük inkább a zöldséghez kérjünk még egy extra salátát. Ha az étlapon fel van sorolva, hogy miből készül az étel, azért a biztonság kedvéért faggassa ki erről a pincért is, mert elképzelhető, hogy olyan összetevői is vannak, amelyeket már nem írtak oda. Vegánként az indiai éttermekben általában jól tudunk lakni.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Kínai étterem

Főleg a sült, gőzölt vagy grillezett ételek közül válasszunk, de itt a rizstésztából, vagy a rizsből is lehet egy kevés a tányéron. Kerüljük el az édes desszerteket. Ajánlott pl. a tofu, a tojásleves, a sertéshús fokhagymás szósszal, a marhahús kínai gombafejekkel vagy a gőzölt tengeri hal. A cukor nélküli ételeket kereshetjük itt is, még a kínai büfés is segíthet benne, miben van kevés.

Japán étterem

A legjobb a tengeri moszat saláta, egy kevésbé fűszeres körettel, de óvatosan a teriyaki szósszal, mert sziruppal és cukorral is lehet édesítve. Inkább szójaszószt válasszunk és igyunk antioxidánsokban gazdag zöld teát az étkezéshez.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Pizzéria

A rossz hír az, hogy a pizza egyáltalán nem szénhidrát mentes étel. A jó hír viszont az, hogy a legtöbb pizzériában kiváló salátabár működik, ahol a tésztás saláták kivételével bármelyiket fogyaszthatjuk. De ha mégsem tudunk ellenállni a pizzának, akkor is csak az igazi olasz jellegűt együk meg, amelynek nagyon vékony a tésztája és sok hús vagy zöldség van rajta és hagyjuk meg a szélét!

Kentucky Fried Chicken

Azokat az ételeket kerülje itt, amelyek barbecue-sak, vagy tésztába vannak csavarva. Ha kétségei támadnak, távolítsa el a bőrt, a tésztát. A legjobbak a natúran sült ételek, rengeteg salátával.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

McDonald’s

Itt sajnos nem kerülhetjük el a kalóriákat, mert a legtöbb ételben bizony sok a szénhidrát. A hamburgereket, mivel a pogácsa adalékanyagos, cukros és lisztes, kemény kalóriabomba, tehát felejtsük el, de a salátákat, az édesburgonyát választhatjuk és a különféle tekercsekben is elég jó a tartalom, a diéta szigorúságától függ, hogy ehetünk-e a tésztájából, vagy sem. 

Már a kisebb településeken is vannak kifejezetten egészséges éttermek, melyekben bátran válogathatunk az étlapról, de a magukra valamit is adó szakácsok ma már úgy rakják össze az étlapot, hogy találni fogunk az ízésünknek megfelelő ételt. 

Amikor az italok közül válogatunk, általában vizet választunk, de ha kérünk bele pár karika citrusfélét, cukor nélkül, vagy esetleg este egy pohárka vörösbort választunk, az élmény sokkal teljesebbé válhat. Ahol kínálnak smoothie-t zárhatjuk desszertként azzal az étkezésünket, így nem kényszerülünk arra, hogy mindig csak vizet igyunk, még az étteremben is. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.