Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?

Érdekességek2022. július 24.

Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatuk, ahogy a paleolit, vagy ketós ételeket is kiválogathatjuk a húsos ételek közül. A legtöbb étteremben van grillserpenyő, tehát ha vegánként zöldségre vágyunk, grill zöldséget tudunk rendelni magunknak, viszonylag hamar el is tudják készíteni. 

A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok.

Ha az ember egy magára valamit is adó étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, de ma már vannak olyan étternek, amelyek kifejezetten az igényeinkre szabottan főznek. (Paleós, ketós, vegán, nyers, stb..) 
.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből.

Extra tippek:

 Fussuk át a menüt. Válasszunk előételt, főmenüt és salátát, de nézzük meg, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalmú legyen, vagy ha nem a kalóriát számláljuk, akkor azt, hogy az összetevőin kell-e változtatni. Ha ebben biztosak vagyunk, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy ez az egy vacsora nem fogja felborítani a diétát.


Indiai étterem

Az étkezést kezdje valamilyen fűszeres zöldséggel vagy sült sajttal, és akkor nem fog elcsábítani a fehér rizs vagy a naan kenyér. Helyettük inkább a zöldséghez kérjünk még egy extra salátát. Ha az étlapon fel van sorolva, hogy miből készül az étel, azért a biztonság kedvéért faggassa ki erről a pincért is, mert elképzelhető, hogy olyan összetevői is vannak, amelyeket már nem írtak oda. Vegánként az indiai éttermekben általában jól tudunk lakni.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Kínai étterem

Főleg a sült, gőzölt vagy grillezett ételek közül válasszunk, de itt a rizstésztából, vagy a rizsből is lehet egy kevés a tányéron. Kerüljük el az édes desszerteket. Ajánlott pl. a tofu, a tojásleves, a sertéshús fokhagymás szósszal, a marhahús kínai gombafejekkel vagy a gőzölt tengeri hal. A cukor nélküli ételeket kereshetjük itt is, még a kínai büfés is segíthet benne, miben van kevés.

Japán étterem

A legjobb a tengeri moszat saláta, egy kevésbé fűszeres körettel, de óvatosan a teriyaki szósszal, mert sziruppal és cukorral is lehet édesítve. Inkább szójaszószt válasszunk és igyunk antioxidánsokban gazdag zöld teát az étkezéshez.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Pizzéria

A rossz hír az, hogy a pizza egyáltalán nem szénhidrát mentes étel. A jó hír viszont az, hogy a legtöbb pizzériában kiváló salátabár működik, ahol a tésztás saláták kivételével bármelyiket fogyaszthatjuk. De ha mégsem tudunk ellenállni a pizzának, akkor is csak az igazi olasz jellegűt együk meg, amelynek nagyon vékony a tésztája és sok hús vagy zöldség van rajta és hagyjuk meg a szélét!

Kentucky Fried Chicken

Azokat az ételeket kerülje itt, amelyek barbecue-sak, vagy tésztába vannak csavarva. Ha kétségei támadnak, távolítsa el a bőrt, a tésztát. A legjobbak a natúran sült ételek, rengeteg salátával.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

McDonald’s

Itt sajnos nem kerülhetjük el a kalóriákat, mert a legtöbb ételben bizony sok a szénhidrát. A hamburgereket, mivel a pogácsa adalékanyagos, cukros és lisztes, kemény kalóriabomba, tehát felejtsük el, de a salátákat, az édesburgonyát választhatjuk és a különféle tekercsekben is elég jó a tartalom, a diéta szigorúságától függ, hogy ehetünk-e a tésztájából, vagy sem. 

Már a kisebb településeken is vannak kifejezetten egészséges éttermek, melyekben bátran válogathatunk az étlapról, de a magukra valamit is adó szakácsok ma már úgy rakják össze az étlapot, hogy találni fogunk az ízésünknek megfelelő ételt. 

Amikor az italok közül válogatunk, általában vizet választunk, de ha kérünk bele pár karika citrusfélét, cukor nélkül, vagy esetleg este egy pohárka vörösbort választunk, az élmény sokkal teljesebbé válhat. Ahol kínálnak smoothie-t zárhatjuk desszertként azzal az étkezésünket, így nem kényszerülünk arra, hogy mindig csak vizet igyunk, még az étteremben is. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

2025. június 30.

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
Az ökológiai lábnyom az az érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez, feldolgozásához. A használt föld és halászati terület alapján az ökológiai lábnyom hat tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő és halászati lábnyom, szántó és beépített területek lábnyoma.
Az ökológiai lábnyom-érték kiszámítható a legkülönfélébb dolgokra vetítve, például: országok, csoportok, egyének, vállalatok stb.
A táplálkozásra vonatkoztatva a következőképpen számolhatjuk ki az ökológiai lábnyomot:
ökológiai lábnyom (gha) = élelmiszer-mennyiség (kg) x ökológialábnyom-intenzitás (gha/kg) (1)

Az OKOSTÁNYÉR és az ökológiai lábnyom

Vetőné Mózner Zsófia és Szűcs Zsuzsanna kutatásukban összehasonlították a hazai táplálkozás ökológiai lábnyomát az OKOSTÁNYÉR®-ban ajánlott étrendi mintázat ökológiai lábnyomával. Látható, hogy a húsok, húskészítmények, a zsiradékok és a tejtermékek adják a „lábnyom” legnagyobb részét, közel 71%-t (1. ábra).

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.