Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tegyünk, ha fehérköpeny-fóbiás a gyerek?

Érdekességek2019. augusztus 05.

A cikksorozat első részében arról számoltunk be, hogy néha bizony egy pár éves gyerek nem kis fejtörést tud okozni a felnőttnek, amikor a szupermarket közepén „csokiért üvölt”. Jelen cikkben azt vennénk sorra gyakorlati szempontból, hogy mit csináljon a szülő, ha orvoshoz kell vinni a gyereket, és vajon minden gyerek fél-e az orvostól.

Fotó: 123rf.comHa a félelem fogalmát kellene meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy olyan érzés, sőt lehangoló, nyomasztó érzés, amelyet akkor élünk meg, ha fenyegetve érezzük magunkat. Tehát egy külső veszélyre vagy akár fájdalomra adott válasz.

A pszichológusok a félelmet olyan alapérzelmek közé sorolják, mint például az öröm, szomorúság és a harag. Mielőtt tovább értelmezném a félelem fogalmát és annak jelentőségét, szeretném hangsúlyozni, hogy a félelem nem egyenlő a szorongással. ezek nagyon gyakran a hétköznapi szóhasználatban összemosódnak, de ki kell mondani, hogy az elnagyolt szóhasználat még szakmai körökben is felbukkan. Részben ez annak is köszönhető, hogy nehéz meghatá- rozni az átmenetet.

Sok hasonlóság érhető tetten, de gyakran az általánosítás terméke, vagyis az emberek nem tudatosan, saját maguk egyszerűsítenek le fogalmakat az érthetőség, megfoghatóság érdekében. Ennek értelmében egy gyerek vagy egy felnőtt a legtöbb esetben fél az orvostól, tart a helyzettől, ami csak ritkábban fordul át szorongásba.

Az orvostól való félelem annyira gyakori, hogy már külön neve is van: fehérköpeny-fóbia. Már azt is kimutatták, hogy sok embernek az orvos látványától, jelenlététől is megemelkedik a vérnyomása, még akkor is, ha ő maga egyáltalán nem érzi izgatottnak, idegesnek magát.


Mindezt azért hangsúlyozom, hogy tartsuk szem előtt: a gyermek félelme az orvostól nem hiszti, és persze ne gondoljunk bele túl nagy dolgot sem, vagyis nem kell rögtön pszichológushoz futni.

Fontosnak tartom, hogy a szülő ne elvárja a gyermekétől, hogy ne féljen a doktor bácsitól, hanem hangolódjon rá, készítse fel az esetleges kellemetlenségekre. Ha mi, felnőttek félünk az orvostól, akkor természetes, hogy a gyermek is viszolyogni fog már a rendelő látványakor. És az is természetes, hogy a gyerek sírással, olykor igen hangos sírással fejezi ki azt, ami neki nem jó. Minél kisebb a gyermek, annál dominánsabb a sírás mint kommunikációs eszköz. Itt jegyzem meg, hogy a felnőttek gyakori reakciója nem a sírás, hanem az elkerülés, bagatellizálás. Másképpen fogalmazva egy gyerek sír, egy felnőtt el sem megy, nagy ívben elkerüli még a rendelő környékét is.

Amikor már szorongásról van szó
A félelem reális, a szorongás irreális. Ez annyit jelent, hogy jogosan félhetünk az orvostól vagy egy betegségtől akár, de ez ne hálózza be az egész életünket. Ha minden, ami az orvoslással kapcsolatos, heves testi, fizikai tünetet vált ki, az már nem csupán félelem, az fóbia.

A sok negatív gyerekkori tapasztalat, az elfojtás következménye, hogy felnőttkorra megszilárdul ez a szélsőséges érzelmi reakció, amelyet már egy filmben látott klinika látványa is felerősít. Ez annyit jelent, hogy alapvetően akinek orvosfóbiája van, az nem az orvostól fél igazából, és nem is a fehér köpenytől, hanem valami mástól, ami ebben testesül meg. A felszínen, a tudat szintjén evidens, hogy az orvostól fél, azonban előbb vagy utóbb kiderül, hogy emögött más, korábbi trauma áll: akár egy szerettünk hirtelen halála, aki kórházban halt meg, vagy egy baleset látványa, amely megrázó volt stb.

Fotó: 123rf.com

Gyakorlati tanácsok, tippek a gyermekkel való foglalkozáshoz:
• gyakran játsszunk vele doktor bácsisat, mérjük meg a lázát, hallgassuk meg a szívét, nézzünk bele a szájába, majd fordítva, ő is tegye ezt velünk. Egy idő után a kicsi egyáltalán nem fog félni ezektől a műveletektől, s mire az igazi orvoshoz ért, már nem lesz szokatlan a vizsgálat sem.

• Találjunk ki mesét, és azt tartsuk a repertoárunkon. A mese által fogalmazzuk meg, hogy mi szokott történni a vizsgálat során, sőt beszéljünk arról is, hogy az orvos példakép, „jó” ember, aki segít, hogy ne fájjon a poci stb.
• Ha lehet, időpontra menjünk, sokszor a többi gyerek sírása, a feszült hangulat átragad a mi gyerekünkre is, amit nehéz kivédeni. Ha van kert, akkor jobb, ha kint várjuk meg, mire sorra kerülünk.
• várakozás közben igyekezzünk különböző tárgyakkal elterelni a figyelmét. Mesekönyv, újság, kedvenc játék.
• Célszerű vinni a kedvenc plüssállatát, aki mellett biztonságban érzi magát, vagy bizalmasaként éppen bátorságot önt belé.
• Ha kicsi a gyermek, kivizsgálás közben nyugodtan ülhet az ölünkben. Ez egyáltalán nem tilos, sőt, képes a gyermek feszültségét csökkenteni az anyával való érintkezés.
• Engedjük meg neki, hogy féljen, ne próbáljunk úgy csinálni, mintha semmiség lenne egy vérvétel vagy oltás. Ne mondjuk, hogy nem fog fájni. Akár még lehet demonstrálni is az érzést. Mutassuk meg, ha megcsípjük a kezét, akkor az fáj, és valami hasonló érzésre számítson.
• Ha tudjuk már, mikor kell menni az orvoshoz, akkor lélekben készítsük fel a gyereket: egyszerűen, a gyerek nyelvén magyarázzuk el, mi fog történni. A gyereket megnyugtatja, ha fejben van egy forgatókönyv arról, hogy mi történik majd.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az MPE kandidátusa
www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com
https://www.facebook.com/makai.gabor.pszichologus

A cikk a Bébik, kicsik és nagyok magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.