Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tegyünk, mit együnk, ha csepeg a vizelet?

Érdekességek2021. augusztus 28.

Fotó: 123rf.com

Mit ehetek, és mit nem?

Vigyázat! A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ezért az akaratlan vizeletcsepegés ezzel nem oldódik meg. Avizeletinkontinencia a vizelet akarattalan távozása a testből. Hazánkban több mint 600 000 ember él vizeletürítési zavarral. Többnyire a nők idősebb korosztálya veszélyeztetett ebben a sokszor a mindennapi tevékenységet is korlátozó betegségben, de szülést követően akár fiatalabb nőknél is jelentkezhetnek a tünetek.

Kutatások bizonyítják, hogy az inkontinencia hatással van a betegek tápláltsági állapotára, egészségére, mindennapi életére, életminőségére. A fiatal- vagy/és középkorúak elhízása növeli a súlyos és tartós inkontinencia kialakulásának kockázatát. Az elhízás egyik általános és gyakori szövődménye a vizelet – inkontinencia. Ennek hátterében gyakran malnutritio áll. A malnutritio olyan kóros állapotnak tekinthető, amelyben az energia vagy legalább egy lényeges tápanyag abszolút vagy relatív hiánya jelentkezik.

A malnutritio lehet alultápláltság vagy túltápláltság. Azonban a túltápláltság mögött is kimutathatók az alultápláltságot mutató felvételi értékek (pl. több energia mellett kevés vitamin felvétele). A leggyakoribb probléma az elégtelen folyadékbevitel, melyet gyakran kísér csökkent táplálékbevitel, elégtelen energiabevitel.

Élelmiszerek, melyek kerülése inkontinencia esetén előnyös lehet

Az elfogyasztott ételek és italok befolyásolhatják a vizelet – inkontinenciát, ezért érdemes átgondolni az élelmiszerválogatást. A megfelelő étrend segíthet a vizelettartásban, illetve egyes élelmiszerek (ételek, italok) kerülése javíthat az inkontinensállapoton.

ALKOHOLOS ITALOK

Elsőként nem véletlenül említendők az alkoholok. Minden alkoholtartalmú ital dehidratál, azaz vizet von el a testtől. A vizelet mennyiségének növekedése szintén dehidratál, ami több látogatást jelent a mosdóban. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleket arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Húgyúti „kényszeres inkontinenciában”szenvedőknek (hólyagtúlműködésnek is nevezik) vissza kell fogniuk vagy el kell hagyniuk az alkoholfogyasztást.


KOFFEINTARTALMÚ ITALOK

A koffein serkenti a húgyhólyagot, és vízhajtóként működik, vagyis több vizeletet termel. Ha kevesebb koffeintartalmúitalt fogyaszt valaki (kávé, tea, energiaital, kóla), vagy egyáltalán nem fogyaszt, az a hólyag (túl)működését segíti kontrollálni.

Fotó: pixabay.com

CSOKOLÁDÉ

A csokoládé a túlműködő hólyag másik előidézője, hiszen szintén tartalmaz koffeint, de csak a tej- és az étcsokoládé (a fehér csokoládé koffeinmentes). Elsősorban csökkenteni célszerű a csokoládéfogyasztást, illetve legalább a késő esti csokievést kerülni, a teljes tilalom csak elhízás esetén indokolt. A csokoládé nagy cukortartalmúételekre/italokra (édességek, üdítőitalok) cserélése azonban nem megoldás, ezek ugyanis savasítják a szervezetet.

SAVAK: CITRUSFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK

A citrusfélék (narancs, klementin, zöld citrom stb.) és a citrusosgyümölcslevek(grépfrútlé, citromlé nem éhgyomorra) savasak. A savas gyümölcsök, gyümölcs – levekirritálhatják a hólyagot, ezért érdemes csökkenteni a fogyasztásukat, és megtapasztalni azt az egyéni érzékenységet, könnyíthető-e ezzela lemondással a húgyúti kényszeresinkontinencia. Egyéntől és szintén érzékenységtől függően hasonló tüneteket produkálhat az alma, az ananász, a (túl)érett banán és a szőlő is. Az éretlen banán lúgosítóhatású.

Fotó: pixabay.com

SAVAS ZÖLDSÉGEK

A feldolgozott paradicsom szintén savas étel, amely kiválthatja a kényszeres inkontinencia tüneteit. Ez sajnálatos hír a paradicsomimádóknak, mert nemcsak termeli a vizeletet, hanemönmagában is irritáló. A paradicsomalapú ételek, mint például a ketchup, a spagettimártás, a paradicsomlé és a csili, szintén növelik a szivárgást.

Túl sok folyadék?

Ha valaki mindig szalad a fürdőszobába, azt feltételezheti, hogy az a megoldás, ha kevesebbet iszik. Tévedés! Ha kevesebbet iszik valaki, a vizelet nagyon besűrűsödik, ami irritálja a hólyagot. A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ez alól egy kivétel van: este 18 óra után érdemes megpróbálni egy kicsit visszafogni a folyadékbevitelt. Így kevésbé valószínű, hogy éjjel ki kelljen menni a mosdóba.

Áfonya és áfonyalé

Az áfonya sokaknak segíthet a húgyhólyag-és a húgyúti fertőzések megelőzésében, azonban a gyümölcs és a leve savas, néhány embernél hólyagtúlműködésiproblémát okozhatnak. Ha az áfonya gondot okoz, akkor kerülni kell a használatát. A savas ételek és italok bevitelének csökkentése vagy kerülése más előnnyel is jár – segíthet megszelídíteni a gyomorégést.

Fotó: pixabay.com

Szénsavas italok

A szénsavas italok irritálhatják az érzékeny hólyagot. Hólyag túlműködés esetén érdemes kipróbálni a szénsavas italokról való teljes lemondást (ha nem sikerül, akkor minimalizálni a fogyasztásukat). A szénsavas italok közé tartoznak az üdítő italok, a szódavíz és más „buborékos” víz, de olyan alkoholtartalmú ital is, mint például a pezsgő vagy a sör.

Fűszeres ételek

Csilismarhahús, csípős salsa, wasabi. Ezek a fűszeres ételek irritálhatják a hólyagot. A csípősség – egyénileg eltérő – mérséklése segíthet abban, hogy ritkábban kelljen a fürdőszobát látogatni. A fűszertoleranciánk határainak megtapasztalásához célszerű részletes táplálkozási naplót vezetni.

Édesítőszerek

A cukor és az édesítőszerek húgyhólyagtüneteket idézhetnek elő. Ahogy már az előzőekben részleteztük, több élelmi anyagnál a tolerancia határainak megtapasztalása vezet(het) eredményre, így van ez az édesítőszerekkel is. Egyénileg eltérő, hogy van-e különbség az édesítőszerek hatása között. Az egyes édesítőszerek használatában szünetet kell tartani, így megfigyelhető, hogy a hólyag hogyan reagál a különböző édesítőszerekre (édesítőanyagokra, kiszerelési formára).

Hagyma

Hólyagtúlműködés esetén indokolt lehet a nyers vöröshagyma fogyasztásának kerülése. Megfőzve könnyebb a hólyagnak feldolgozni, ha pedig mindenképp szeretne valaki nyersen fogyasztani, próbálja meg a mogyoróhagymát helyette, amely lágyabb. Ha időnként csak kisebb mennyiséget eszik, az is segíthet.

Tejtermékek

Egyéni toleranciától függően a tejszín, a 12%-ot meghaladó zsírtartalmú tejföl, a zsíros sajtok a túlműködő hólyag tüneteit súlyosbítják. Meg kell próbálni tejfölhelyettesítőt vagy feldolgozott, nem érlelt sajtot enni, ha a húgyhólyag nem tűri a zsírban gazdag tejterméket. (A tej és a tejtermékek savasítóhatásúak.)

Fotó: pixabay.com

Aszalt szilva

Míg az aszalt szilva a túlműködő hólyagot kísérő székrekedésen segíthet, a hólyagot éppen irritálhatja. A székrekedés kezelésének hatékony dietoterápiája a rostbevitel növelése. Célszerű hólyagműködést támogató, rostanyagban gazdag élelmiszerek beiktatása az étrendbe.

Feldolgozott élelmiszerek

Az aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, azaz az E-számmal is jelölt adalékanyagok többsége irritálhatja a húgyhólyagot. Indokolt ezeknek a vegyületeknek a kerülése, ezért a termékek címkéjét mindig el kell olvasni.

Válassza a kevésbé feldolgozott termékeket!

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
klinikai dietetikus


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)