Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tegyünk, mit együnk, ha csepeg a vizelet?

Érdekességek2021. augusztus 28.

Fotó: 123rf.com

Mit ehetek, és mit nem?

Vigyázat! A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ezért az akaratlan vizeletcsepegés ezzel nem oldódik meg. Avizeletinkontinencia a vizelet akarattalan távozása a testből. Hazánkban több mint 600 000 ember él vizeletürítési zavarral. Többnyire a nők idősebb korosztálya veszélyeztetett ebben a sokszor a mindennapi tevékenységet is korlátozó betegségben, de szülést követően akár fiatalabb nőknél is jelentkezhetnek a tünetek.

Kutatások bizonyítják, hogy az inkontinencia hatással van a betegek tápláltsági állapotára, egészségére, mindennapi életére, életminőségére. A fiatal- vagy/és középkorúak elhízása növeli a súlyos és tartós inkontinencia kialakulásának kockázatát. Az elhízás egyik általános és gyakori szövődménye a vizelet – inkontinencia. Ennek hátterében gyakran malnutritio áll. A malnutritio olyan kóros állapotnak tekinthető, amelyben az energia vagy legalább egy lényeges tápanyag abszolút vagy relatív hiánya jelentkezik.

A malnutritio lehet alultápláltság vagy túltápláltság. Azonban a túltápláltság mögött is kimutathatók az alultápláltságot mutató felvételi értékek (pl. több energia mellett kevés vitamin felvétele). A leggyakoribb probléma az elégtelen folyadékbevitel, melyet gyakran kísér csökkent táplálékbevitel, elégtelen energiabevitel.

Élelmiszerek, melyek kerülése inkontinencia esetén előnyös lehet

Az elfogyasztott ételek és italok befolyásolhatják a vizelet – inkontinenciát, ezért érdemes átgondolni az élelmiszerválogatást. A megfelelő étrend segíthet a vizelettartásban, illetve egyes élelmiszerek (ételek, italok) kerülése javíthat az inkontinensállapoton.

ALKOHOLOS ITALOK

Elsőként nem véletlenül említendők az alkoholok. Minden alkoholtartalmú ital dehidratál, azaz vizet von el a testtől. A vizelet mennyiségének növekedése szintén dehidratál, ami több látogatást jelent a mosdóban. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleket arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Húgyúti „kényszeres inkontinenciában”szenvedőknek (hólyagtúlműködésnek is nevezik) vissza kell fogniuk vagy el kell hagyniuk az alkoholfogyasztást.


KOFFEINTARTALMÚ ITALOK

A koffein serkenti a húgyhólyagot, és vízhajtóként működik, vagyis több vizeletet termel. Ha kevesebb koffeintartalmúitalt fogyaszt valaki (kávé, tea, energiaital, kóla), vagy egyáltalán nem fogyaszt, az a hólyag (túl)működését segíti kontrollálni.

Fotó: pixabay.com

CSOKOLÁDÉ

A csokoládé a túlműködő hólyag másik előidézője, hiszen szintén tartalmaz koffeint, de csak a tej- és az étcsokoládé (a fehér csokoládé koffeinmentes). Elsősorban csökkenteni célszerű a csokoládéfogyasztást, illetve legalább a késő esti csokievést kerülni, a teljes tilalom csak elhízás esetén indokolt. A csokoládé nagy cukortartalmúételekre/italokra (édességek, üdítőitalok) cserélése azonban nem megoldás, ezek ugyanis savasítják a szervezetet.

SAVAK: CITRUSFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK

A citrusfélék (narancs, klementin, zöld citrom stb.) és a citrusosgyümölcslevek(grépfrútlé, citromlé nem éhgyomorra) savasak. A savas gyümölcsök, gyümölcs – levekirritálhatják a hólyagot, ezért érdemes csökkenteni a fogyasztásukat, és megtapasztalni azt az egyéni érzékenységet, könnyíthető-e ezzela lemondással a húgyúti kényszeresinkontinencia. Egyéntől és szintén érzékenységtől függően hasonló tüneteket produkálhat az alma, az ananász, a (túl)érett banán és a szőlő is. Az éretlen banán lúgosítóhatású.

Fotó: pixabay.com

SAVAS ZÖLDSÉGEK

A feldolgozott paradicsom szintén savas étel, amely kiválthatja a kényszeres inkontinencia tüneteit. Ez sajnálatos hír a paradicsomimádóknak, mert nemcsak termeli a vizeletet, hanemönmagában is irritáló. A paradicsomalapú ételek, mint például a ketchup, a spagettimártás, a paradicsomlé és a csili, szintén növelik a szivárgást.

Túl sok folyadék?

Ha valaki mindig szalad a fürdőszobába, azt feltételezheti, hogy az a megoldás, ha kevesebbet iszik. Tévedés! Ha kevesebbet iszik valaki, a vizelet nagyon besűrűsödik, ami irritálja a hólyagot. A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ez alól egy kivétel van: este 18 óra után érdemes megpróbálni egy kicsit visszafogni a folyadékbevitelt. Így kevésbé valószínű, hogy éjjel ki kelljen menni a mosdóba.

Áfonya és áfonyalé

Az áfonya sokaknak segíthet a húgyhólyag-és a húgyúti fertőzések megelőzésében, azonban a gyümölcs és a leve savas, néhány embernél hólyagtúlműködésiproblémát okozhatnak. Ha az áfonya gondot okoz, akkor kerülni kell a használatát. A savas ételek és italok bevitelének csökkentése vagy kerülése más előnnyel is jár – segíthet megszelídíteni a gyomorégést.

Fotó: pixabay.com

Szénsavas italok

A szénsavas italok irritálhatják az érzékeny hólyagot. Hólyag túlműködés esetén érdemes kipróbálni a szénsavas italokról való teljes lemondást (ha nem sikerül, akkor minimalizálni a fogyasztásukat). A szénsavas italok közé tartoznak az üdítő italok, a szódavíz és más „buborékos” víz, de olyan alkoholtartalmú ital is, mint például a pezsgő vagy a sör.

Fűszeres ételek

Csilismarhahús, csípős salsa, wasabi. Ezek a fűszeres ételek irritálhatják a hólyagot. A csípősség – egyénileg eltérő – mérséklése segíthet abban, hogy ritkábban kelljen a fürdőszobát látogatni. A fűszertoleranciánk határainak megtapasztalásához célszerű részletes táplálkozási naplót vezetni.

Édesítőszerek

A cukor és az édesítőszerek húgyhólyagtüneteket idézhetnek elő. Ahogy már az előzőekben részleteztük, több élelmi anyagnál a tolerancia határainak megtapasztalása vezet(het) eredményre, így van ez az édesítőszerekkel is. Egyénileg eltérő, hogy van-e különbség az édesítőszerek hatása között. Az egyes édesítőszerek használatában szünetet kell tartani, így megfigyelhető, hogy a hólyag hogyan reagál a különböző édesítőszerekre (édesítőanyagokra, kiszerelési formára).

Hagyma

Hólyagtúlműködés esetén indokolt lehet a nyers vöröshagyma fogyasztásának kerülése. Megfőzve könnyebb a hólyagnak feldolgozni, ha pedig mindenképp szeretne valaki nyersen fogyasztani, próbálja meg a mogyoróhagymát helyette, amely lágyabb. Ha időnként csak kisebb mennyiséget eszik, az is segíthet.

Tejtermékek

Egyéni toleranciától függően a tejszín, a 12%-ot meghaladó zsírtartalmú tejföl, a zsíros sajtok a túlműködő hólyag tüneteit súlyosbítják. Meg kell próbálni tejfölhelyettesítőt vagy feldolgozott, nem érlelt sajtot enni, ha a húgyhólyag nem tűri a zsírban gazdag tejterméket. (A tej és a tejtermékek savasítóhatásúak.)

Fotó: pixabay.com

Aszalt szilva

Míg az aszalt szilva a túlműködő hólyagot kísérő székrekedésen segíthet, a hólyagot éppen irritálhatja. A székrekedés kezelésének hatékony dietoterápiája a rostbevitel növelése. Célszerű hólyagműködést támogató, rostanyagban gazdag élelmiszerek beiktatása az étrendbe.

Feldolgozott élelmiszerek

Az aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, azaz az E-számmal is jelölt adalékanyagok többsége irritálhatja a húgyhólyagot. Indokolt ezeknek a vegyületeknek a kerülése, ezért a termékek címkéjét mindig el kell olvasni.

Válassza a kevésbé feldolgozott termékeket!

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
klinikai dietetikus


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.