Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tehet a kismama, ha tetves?

Érdekességek2019. augusztus 23.

Előfordulhat, hogy miközben az anyukák az egyik gyermeküktől „elkapják” a tetvességet, éppen a másik gyermekükkel várandósak. Felmerül a kérdés, hogy milyen gyógyszereket és módszereket vethet be a kismama, amivel a tetveket hatékonyan elpusztíthatja, ugyanakkor a megszületendő gyermeke egészségét nem veszélyezteti.

Fotó: 123rf.comMit tehetsz, ha tetves vagy?

Kismamáknál és szoptató anyáknál lehetőleg kerülni kell a vegyi anyagokkal (d-fenotrin, permetrin hatóanyagok) való tetűirtást. Egyrészt, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat azokról a kismamákról, akik a szintetikus hatóanyagú tetűirtókat használták, így azok biztonságossága nem bizonyított; másrészt, mert szerencsére léteznek olyan egyéb megoldások, amik a várandós nőknél is biztonságos alternatívát jelentenek a tetűirtásban.


Mit használhatnak a kismamák és a szoptató anyák, ha meg akarnak  szabadulni a tetvektől?

Az általuk használható szerek a magzatra vagy a szoptatott csecsemőre nézve nem lehetnek károsak, ugyanakkor hatékonyan el kell pusztítaniuk a tetveket. Ezeknek a kritériumoknak felelnek meg bizonyos olajok és a dimetikon hatóanyagot tartalmazó készítmények, amik esetükben is alkalmazhatók.

  1. Az olajos tetűirtó patikaszerek közül a gyógyszertárakban általában a kókuszolajos-ánizsolajos és/vagy repceolajos-kókuszolajos kapható. Az olajok hatásmechanizmusa egyszerű: bevonják a tetveket, befolynak a tetvek légzőnyílásaiba és ezeket a nyílásokat elzárva ölik meg őket. A petékre, a serkékre nem hatnak így az olajok, azokat nem pusztítják el. Mintegy egy hetet vesz igénybe, míg a serkéből tetű lesz, emiatt az olajjal való kezelést 7-8 nap után ismételni kell, hogy a serkékből időközben kifejlődött tetvek is elpusztuljanak. Visszafertőződés ellen az olajos szerek nem biztosítanak védelmet, megelőzésre nem használhatók. A szintetikus hatóanyagú tetűirtókkal szemben az olajok előnye, hogy hatásmechanizmusuknál fogva velük szemben rezisztencia nem alakulhat ki.
  2. A dimetikont tartalmazó készítmények – az olajokhoz hasonlóan – fizikai módon fejtik ki a hatásukat: bevonják, és ez által megfojtják a tetveket. Sajnos a serkéket nem ölik meg, így egy hét elteltével szükség van a kezelés megismétlésére. A dimetikonos patikaszerek alkalmazása terhesség és szoptatás alatt is biztonságos.

(Érdekesség, hogy a dimetikont egyéb területen is alkalmazza a gyógyszeres terápia: puffadás esetén a bélben jelenlévő gázbuborékok roncsolására, a puffadás okozta hasi feszítő érzés megszüntetésére szolgál. A tetűirtásra kifejlesztett dimetikonos szerek azonban csak az alkalmazási előiratban rögzítetteknek megfelelően, a hajas fejbőrön használhatók, azonat szájon át alkalmazni nem szabad,- még puffadás esetén sem!)

 Kérdezze meg gyógyszerészét!

Tetvesség esetén lényeges az, hogy a patikába betérő közölje a gyógyszerésszel, hogy kinek veszi a tetűirtószert. Amennyiben kismama vagy szoptató anya lesz a készítmény használója, speciális szempontokat kell figyelembe venni: esetükben az olajos vagy a dimetikonos termékek választandók.

A tetűirtás sikerének alapja, hogy mindig követni kell a betegtájékoztatóban leírtakat. Fontos az, hogy minden esetben a szükséges ideig legyen a készítmény a hajon, a fejbőrön; illetve lényeges, hogy a serkék elpusztítása miatt előírt ismétlő kezelések is a kellő időben megtörténjenek,- egyébként a várt hatás elmarad, nem pusztulnak el a tetvek.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.