Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tehet a kismama, ha tetves?

Érdekességek2019. augusztus 23.

Előfordulhat, hogy miközben az anyukák az egyik gyermeküktől „elkapják” a tetvességet, éppen a másik gyermekükkel várandósak. Felmerül a kérdés, hogy milyen gyógyszereket és módszereket vethet be a kismama, amivel a tetveket hatékonyan elpusztíthatja, ugyanakkor a megszületendő gyermeke egészségét nem veszélyezteti.

Fotó: 123rf.comMit tehetsz, ha tetves vagy?

Kismamáknál és szoptató anyáknál lehetőleg kerülni kell a vegyi anyagokkal (d-fenotrin, permetrin hatóanyagok) való tetűirtást. Egyrészt, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat azokról a kismamákról, akik a szintetikus hatóanyagú tetűirtókat használták, így azok biztonságossága nem bizonyított; másrészt, mert szerencsére léteznek olyan egyéb megoldások, amik a várandós nőknél is biztonságos alternatívát jelentenek a tetűirtásban.


Mit használhatnak a kismamák és a szoptató anyák, ha meg akarnak  szabadulni a tetvektől?

Az általuk használható szerek a magzatra vagy a szoptatott csecsemőre nézve nem lehetnek károsak, ugyanakkor hatékonyan el kell pusztítaniuk a tetveket. Ezeknek a kritériumoknak felelnek meg bizonyos olajok és a dimetikon hatóanyagot tartalmazó készítmények, amik esetükben is alkalmazhatók.

  1. Az olajos tetűirtó patikaszerek közül a gyógyszertárakban általában a kókuszolajos-ánizsolajos és/vagy repceolajos-kókuszolajos kapható. Az olajok hatásmechanizmusa egyszerű: bevonják a tetveket, befolynak a tetvek légzőnyílásaiba és ezeket a nyílásokat elzárva ölik meg őket. A petékre, a serkékre nem hatnak így az olajok, azokat nem pusztítják el. Mintegy egy hetet vesz igénybe, míg a serkéből tetű lesz, emiatt az olajjal való kezelést 7-8 nap után ismételni kell, hogy a serkékből időközben kifejlődött tetvek is elpusztuljanak. Visszafertőződés ellen az olajos szerek nem biztosítanak védelmet, megelőzésre nem használhatók. A szintetikus hatóanyagú tetűirtókkal szemben az olajok előnye, hogy hatásmechanizmusuknál fogva velük szemben rezisztencia nem alakulhat ki.
  2. A dimetikont tartalmazó készítmények – az olajokhoz hasonlóan – fizikai módon fejtik ki a hatásukat: bevonják, és ez által megfojtják a tetveket. Sajnos a serkéket nem ölik meg, így egy hét elteltével szükség van a kezelés megismétlésére. A dimetikonos patikaszerek alkalmazása terhesség és szoptatás alatt is biztonságos.

(Érdekesség, hogy a dimetikont egyéb területen is alkalmazza a gyógyszeres terápia: puffadás esetén a bélben jelenlévő gázbuborékok roncsolására, a puffadás okozta hasi feszítő érzés megszüntetésére szolgál. A tetűirtásra kifejlesztett dimetikonos szerek azonban csak az alkalmazási előiratban rögzítetteknek megfelelően, a hajas fejbőrön használhatók, azonat szájon át alkalmazni nem szabad,- még puffadás esetén sem!)

 Kérdezze meg gyógyszerészét!

Tetvesség esetén lényeges az, hogy a patikába betérő közölje a gyógyszerésszel, hogy kinek veszi a tetűirtószert. Amennyiben kismama vagy szoptató anya lesz a készítmény használója, speciális szempontokat kell figyelembe venni: esetükben az olajos vagy a dimetikonos termékek választandók.

A tetűirtás sikerének alapja, hogy mindig követni kell a betegtájékoztatóban leírtakat. Fontos az, hogy minden esetben a szükséges ideig legyen a készítmény a hajon, a fejbőrön; illetve lényeges, hogy a serkék elpusztítása miatt előírt ismétlő kezelések is a kellő időben megtörténjenek,- egyébként a várt hatás elmarad, nem pusztulnak el a tetvek.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.