Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tehetünk az öregedés lassítása érdekében?

Érdekességek2019. szeptember 01.

Fotó: 123rf.com

Az öregedés életünk elkerülhetetlen velejárója. De életmódbeli, táplálkozási, vagy testmozgással, alvási szokásainkkal kapcsolatos választásaink lassíthatják… illetve gyorsíthatják azt. Bármilyen életkorban határozzuk is el, hogy igyekszünk jó irányban befolyásolni ezt a folyamatot, kezdeményezésünk minden bizonnyal eredményhez vezet…

Az öregedés biológiai folyamata, mechanizmusa számos tényező következménye. Egyes kutatók eddig azonosítottak is néhányat. Így fontos szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidatív stressz, melynek során a szervezetbe (légzéssel) jutó oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, és szabad gyököket szabadítanak fel. Ezek azután káros biokémiai folyamatokat okoznak.

Egy másik ártalmas folyamat az ún. glikáció (cukor kirakódása a kollagén rostokon) Ez azt jelenti, hogy amikor a cukor fehérjéhez kötődik, azaz reakcióba lép a testünkben lévő fehérjével, felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pl. a bőr állapotának romlását, kollagén-tartalmának csökkenését, így ráncosodását, rugalmatlanságát okozza. 

Ez a reakció pedig hozzájárul pl. egy további romlási folyamat gyorsulásához, ami az ún. „csendes, krónikus gyulladás” (ami a gyulladás sokszor észrevétlen, alacsony szintjét jelenti a szervezetben). Az ilyen lassú, gyulladásos folyamatok jelentősen hozzájárulnak az öregedéshez.

Sejtmegújulás és sejtkopás

A sejtmegújulás életünk során generálja a sejtkopást. Ugyanis a sejtek genetikai információját hordozó kromoszómák végeit ún. telomerek védik, és ezek a „védőkupakok” kopnak, rövidülnek a sejtosztódás során. Majd elérkeznek egy határhoz (kritikus hosszhoz), amikor már nem tudják megvédeni a sejteket, és azok nem osztódnak tovább, meggyengülnek, végül elpusztulnak.


Ezt a folyamatot azonban lehetséges lassítani pl. antioxidánsok „bevetésével”, csakúgy, mint a stressz elleni küzdelemmel vagy a rendszeres fizikai aktivitással. Minthogy ezek többek közt segítenek megőrizni a telomerek hosszúságát. Ami a „csendes gyulladás” elleni védelmet illeti, szerepet játszik benne, legalábbis részben, ha mellőzzük a magas glikémiás indexű élelmiszereket (GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) és a zsíros ételek fogyasztását (ez utóbbi maga gyulladáskeltő lehet).

Az öregedés lassításához hozzájárulnak még olyan (pszichés) tényezők is, mint a világ dolgai iránti érdeklődés és a jó emberi kapcsolatok fenntartása – sőt, még a gyakori nevetés is. A leglényegesebb azonban az élet kellemes pillanatainak értékelése, ami nemcsak hosszabb, hanem teljes és boldog életet is eredményez…

Az alábbiakban 3 pontban összefoglaltuk, mit tehetünk kitűzött célunk érdekében…

1. A szép bőr és a rugalmas test megőrzése

A szép, feszes bőr és az izmos, hajlékony alak megőrzésére való törekvés annak is a jele, hogy nem adjuk fel az öregedés lassításáért folyó küzdelmet. Még jobb, ha bőrünk és külsőnk megfelelő egészségi állapotunk hű visszatükröződése…

A sport igazi gyógyszer

Tanulmányok sora mutat rá, hogy a sport igazi gyógyszer – többek közt hatékony krónikus betegségekre is (pl. diabétesz, asztma, depresszió stb.).

Jótéteményei

Minden fajta sporttevékenység hozzájárul az ízületek karbantartásához. Ha rendszeresen űzünk valamilyen sportot, eleget mozgunk, ízületeink kevésbé „rozsdásodnak” és „olajozottabban” mozognak. Így minél „lustábbak” vagyunk, főleg egy kor után, annál nehezebbé válik mozgásunk, izmaink pedig gyengülnek, ún. dekondicionált állapotba kerülnek. (csökken az edzettségük).

Kutatások kimutatták továbbá, hogy a fizikai aktivitás serkenti az agyműködést és enyhíti a stresszt, ill. immunerősítő is lehet. Fokozott a hatás, ha szabad levegőn sportolunk, végzünk bármilyen testmozgást. Japán pszichológusok újabb felfedezése szerint pl. az „erdőfürdőzés” (pl. erdei kirándulás, erdőben végzett testmozgás) még betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. 

Fotó: 123rf.com

Elérendő célok

Legalább 30 perc fizikai aktivitás naponta (gyors járás, séta, kerékpározás, úszás, torna…) elengedhetetlenül fontos. De ha nem akarjuk, hogy sajogjon a hátunk, térdünk, jobban tesszük, ha betartjuk a fokozatosság elvét. Fájdalom vagy izomláz esetén várjuk meg, míg azok elmúlnak, és csak utána kezdjünk újabb sporttevékenységbe, testmozgásba. A test ilyenkor „felébred”, csökken a légszomj, és még erőnléti sportokkal is próbálkozhatunk (ha bírjuk, 45 percig megszakítás nélkül), melyek javítják a légzést és a kondíciót.

Esszenciális olajok, bőrünk szövetségesei

Egyes növényi olajok, mint pl. az argán, pézsmarózsa vagy a kalabafa (Calophyllum inophyllum), számos bőrvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Közöttük szerepel az érett, megfáradt bőrre gyakorolt pozitív hatás. Néhány csepp esszenciális olaj hozzáadása még növeli is a hatékonyságot. Egyre több készítményben megtalálhatók, hogy ellensúlyozzák pl. a napsütés, a légszennyezettség vagy a dohányzás bőröregedést elősegítő hatásait, de a fürdővízbe csepegtetve is hasznosak.

Különösen ajánlott

Az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) esszenciális olaja sejtregeneráló, bőrfeszesítő, továbbá hegesedést elősegítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt csodát tehet az érett vagy érzékeny bőrrel. Lehetőleg 1-2 hónapos kúra keretében alkalmazzuk (pl. nyár végén a napsugarak agresszív hatása okozta bőrkárosodások ellensúlyozására).

Kiegészítésül

A geránium (Geranium rosat) esszenciális olaja arcmaszk formájában fokozhatja az éjszakai krém hatását érett, száraz bőr esetében; segít megőrizni a bőr rugalmasságát is.

A legjobb ránctalanító

 A tigrisfű (Centella asiatica) – vagy más néven gout kola, ázsiai gázló – esszenciális olaja serkenti a bőrfeszesítő kollagén termelődését, tisztítja, nyugtatja a bőrt. Egyúttal egyenesebbé teszi a bőrfelszínt, késlelteti a bőröregedést, mivel védi a bőrt a káros, külső hatásokkal szemben is.

Alkalmazás

Néhány csepp esszenciális olajat keverjünk össze kömény (Nigella sativa), argán és monoi növényi olajjal (kb. 1 csepp esszenciális olaj – 4 csepp növényi olaj arányban), majd naponta finom rétegben alkalmazzuk. Egy másik lehetőség, hogy egyszerűen adjunk hozzá nappali krémünkhöz 1-1 csepp esszenciális olajat.

Elővigyázatosság

Kerüljük a szemkörnyéket, vagy válasszunk koncentrátum helyett hidrolátumot.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.