Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit tehetünk, ha fájnak az ízületek?

Érdekességek2019. június 14.

Fotó: pixabay.com

Ma még visszafordíthatatlan az ízületi porckopás folyamata, mely többnyire jelentős fájdalommal jár – de az utóbbiba nem szabad belenyugodnunk. Különféle eszközöket vehetünk igénybe, beleértve az enyhe gyógymódokat, vagy a rendszeres fizikai aktivitást, melyek lehetővé teszik a fájdalom enyhítését. És vele együtt a könnyebb mozgást, ami alapvetően fontos életminőségünk javításához.

Ízületi merevség és fájdalom, ízületek „ropogása”, deformációk… Mindezek miatt, amikor az ízületeink sérültek, az élet legszokványosabb mozdulatai is problémát jelenthetnek. A járás nehézkessé válik, fáradságos a lépcsőzés, keserves ülés után a felállás, és van úgy, hogy még egy olló használata is nehezünkre esik…

Pedig  minden esetben tehetünk ellene! Tudnunk kell, hogy az ízületi porckopás (artrózis) kezelése nem korlátozódik a fájdalomcsillapítókra vagy gyulladáscsökkentőkre. Vannak más, „enyhébb” megoldások is, melyek segítségével, főként, ha társítjuk őket, jelentősen csökkenthetjük a fájdalmat, javíthatunk a mozgásunkon.

Ez a krónikus betegség (mely a felnőtt lakosság mintegy 20%-át érinti) azt jelenti, hogy az ízületi csontvégeket borító porc elvékonyodik, felülete berepedezik, töredezetté válik, és lassan felszívódik (azaz a porc eltűnik). A csont, azután az ízületi tokot belülről bélelő ún. szinoviális membrán, majd a teljes ízület fokozatosan károsodik, fájdalmat vonva maga után, ami mozgáskorlátozottsághoz vezethet.


Minél több testmozgás

A tudomány mai állása szerint az ízületek és porcok regenerálása nem lehetséges, továbbá a betegség folyamata sem állítható meg, de az orvosok tudják, hogy jobban együtt élhetünk vele, ha rendszeresen mozgunk.  Bár a betegek ezt nem mindig tudják… Ezért fontos az oktatás a különböző terápiákról és arról, hogy miképp harcoljunk a tévhitek ellen, több információhoz jutva a betegségről.

Az eredményes küzdelem fontos feltétele, hogy nem szabad szenvednünk egyetlen mozdulattól sem. Számos megoldás létezik a fájdalom csillapítására, a könnyebb mozgás visszanyerésére, csak ki-ki találja meg a neki valót. Azaz mindazon megoldásokat, melyeket be tud iktatni a hétköznapi életmenetébe.

Fotó: 123rf.comIgaz/hamis állítások az artrózisról:

A lehető legkevesebbet kell mozogni

HAMIS
Ellenkezőleg: nem szabad takarékoskodni a fizikai aktivitással az izmok rugalmassága és a megfelelő izomtónus fenntartása érdekében. A testmozgás az artrózis megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköze. Ideális hozzá: a legtöbb vízi sport, biciklizés, evezés…Kezdőknek kineziológus segítsége gyakran hasznos lehet.

A fájdalom az első jel

IGAZ
Kezdetben inkább a nap végén jelentkezik, amikor az érintett személy napközben mozgásban volt. Később fokozott terhelésre, kisebb ütésre, nyomásra, erőltetésre nő a fájdalom, és ízületi duzzanat is felléphet.

A természetes öregedési folyamat jele

HAMIS
Az kétségkívül igaz, hogy az artrózis idős korban gyakoribb, de minden idős személy nem szenved tőle. Az ízületi porckopásos betegeknél mintegy 35%-ban már 40 éves kor előtt kezdődött a betegség. Tehát az okok nem csak a magasabb kornak tudhatók be.

A meleg enyhíti a fájdalmat

IGAZ
Egy forró vizes palack, melegítő gélpárna vagy borogatás a fájdalmas területeken alkalmazva a leggyakrabban hatásos. Mindamellett, egyes betegeknek jobbat tesz, ha hidegen tartják az adott zónát, különösen krízis esetén. Ami hatékony lehet fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre (a gyulladt ízületekben a hideg hatására a vérerek összehúzódnak).

Minél több jel mutat a betegségre a röntgenfelvételen, annál jobban fáj az ízület

HAMIS
A fájdalom nem mindig arányos az elváltozás röntgenképén mutatott károsodás mértékével. Különösen nincs ez így a csípő artrózis esetében. Lehetnek a kopás jelei a rőntgen képen, míg van úgy, hogy fájdalom nem jelentkezik.

Az artrózis a reuma egy fajtája

IGAZ
A reuma átfogó ízületi/kötőszöveti betegség-csoportot jelöl, melynek része az ízületi porckopás. A mechanikus jellegű (kopásos) sérülés, ízületi károsodás, a porcok degenerációjának gyorsulásával és megújulási kapacitásának csökkenésével függ össze.  Először a csont, azután a szinoviális membrán sérül, végül fokozatosan az egész ízület tönkremegy.

A térd a leginkább érintett

HAMIS
A 65-75 éves korosztályban a gerinc artrózis a leggyakoribb, beleértve a nyaki gerincszakaszt. Azután következik a kéz (nevezetesen az ujjak), majd a térd és a csípő ízületi porckopása.

Genetikai okokra vezethető vissza

IGAZ
De fontos megjegyezni, hogy más tényezők is társulnak hozzá. Ilyen lehet a túlsúly, sérülés (pld. rosszul kezelt, ismétlődő ficam, rándulás), túlzott igénybevétel (élsport, túl sok varrás, klaviatúra használat stb. esetén).


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.