Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mitől függ a kávé íze?

Érdekességek2022. szeptember 01.

A fotó forrása: I love coffee / Shutterstock.comAmikor a kávét említjük, első körben legtöbben a forró fekete italra gondolunk - második körben pedig talán egy cappuccinóra, egy lattéra, egy erős presszóra, attól függően, hogy szoktuk inni. Mindenki másképp szereti a kávét, ezért nem tudjuk egy kalap alá venni az összeset. Nagyon eltérőek lehetnek az egyes kávétípusok, és az, hogy milyen az adott kávé, sok mindentől függ: a kávészemek minőségétől kezdve a pörkölésen át az ízesítésig.  

Nem egyformák a kávébabok

Tudjuk, hogy a kávé alapja a kávébab, ez azonban nem csak egyféle lehet. Kávét konkrétan kettő fajtából készítünk, az arabicából és a robustából. Emellett azonban nem mindegy az sem, hogy hol termett az adott kávé, de az is gyakori, hogy keverik a különböző típusokat a jobb íz érdekében. Már maguk a kávészemek is nagyon eltérőek lehetnek tehát, ami eltérő eredményt is jelent. Egy sokszínű kávé webáruház kínálatában többfélét is megtalálhatunk.

A pörkölés fontossága

A következő lépés, ami nagyon meghatározza a kávé által nyújtott ízélményt, az a pörkölés. Pörkölni ugyanis többféleképpen lehet abból a szempontból, hogy lehet változtatni a pörkölés idejét, hőfokát, a nyomást. Ennek megfelelően a kávé lehet végül füstösebb, citrusosabb, eltérő is hatásokat lehet elérni a folyamat változtatásával.

Te hogy szereted?

Mindemellett azt is számításba kell venni, hogy milyen módon készítjük a kávét. Nem mindegy, hogy egy klasszik kotyogósban főzzük le, esetleg a french press technikát alkalmazzuk, vagy egy profibb kávégéppel rendelkezünk. Aztán ott van az ízesítés kérdése: miből mennyit teszünk bele.


Így fordulhat elő, hogy minden kávéval más és más eredményt érünk el. A kávé ezért inkább gyűjtőfogalomnak tekinthető, ami mindenkinek egy kicsit mást jelent. Az azonban biztos, hogy a különböző alapanyagok nagymértékben befolyásolják a végső ízt, ezért érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk, melyik a számunkra abszolút legjobb kávé. Nem kizárt, hogy meglepődünk a végeredményen, és olyan kávékat kóstolhatunk, amiről nem is tudtuk, hogy léteznek!

A fotó forrása:
I love coffee / Shutterstock.com

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.