Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Mitől vagy bepörögve? Nézz utána itt!

Érdekességek2018. december 04.

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy bepörgésünk oka a stressz. Ha az ember betegségekkel fordul háziorvosához, kezelőjéhez, gyógyszerészéhez, szinte minden esetben azt mondják neki, a betegséged hátterében a sok feszültség áll.  

A stressz ma nagyon felkapott fogalom, s ezért aztán előfordulhat, hogy bajaink okán előbb kerülünk a pszichiáter kutató tekintetei elé, mint egy alapos kivizsgálásra, vagy egy önismereti tanácsadóhoz. Valóban, a stressz szinte minden betegség forrása, legfőbb tulajdonsága, hogy elsavasítja a szervezetet, s miként a savas eső is felemészti a legelőket, mezőket, úgy az ember ph egyensúlyzavara is tönkreteszi a szervezetet.

Vizsgálódj!
A stressz azonban nem maga a betegség, hanem egy válaszreakció, amely mentesíteni próbálja a szenvedő egyént. Egy felfokozott állapot, folyamatos várvédelem lelkünk, testünk körül.
 
A stressz fogalma gyakorlatilag több dolgot lefed, mint ahányat valóban okoz. Ha úgy érezzük, be vagyunk pörögve, nehéz napjaink vannak, "be vagyunk sózva", nem árt megvizsgálni érzéseinket, mert a háttérben több probléma is állhat.

1. A túlterhelődés:
A leggyakoribb stresszforma a túlterhelődésből kialakult feszültség. Ez a folytonos védelemmel, lelassult reakciókkal, viszont felfokozott idegállapottal írható le a legkönnyebben. Többnyire elég egy kiadós, több hetes, vagy hónapos pihenés ennek megszüntetésére. Legfőbb jele, hogy a kevéske szabadidőnkben, amikor épp nincs tennivalónk, nem tudunk magunkkal hirtelenjében mit kezdeni.


2. A vitaminhiányos állapot:
Gyakran táplálkozási, ásványianyag-háztartási, vitaminszint problémák állnak a stressz hátterében. Erre a stressztípusra jellemző lehet, hogy a pihenőidőszak sem tölti fel az egyént, a stressz a szervezetnek egyfajta követelőzéseként értelmezhető.
Legfontabb a C vitamin, B1 és főként B6 vitamin szint egyensúlyba hozása, de a magnézium szintet is ellenőriztetni és figyelni kell!
 
3. A tüzes, levegős embertípus és a hiperaktív tünetegyüttes:
Nagyon ritka eset, de olykor előfordul, hogy a stressz semmilyen módon nem tűnik el az adott egyénből, mert az személyes adottsága. Az ún. levegős, és tüzes egyének nagyon gyakran pörgősek, égnek, mozgékonyak nem képesek egy helyben ülni. Ilyenkor bár idegeskedőnek ítéljük őket, e mögött a viselkedés mögött valójában egy természetes mozgásigényt láthatunk, és egyetlen ellenszere, ha szabad, aktív elfoglaltságot találunk nekik, kevés kötöttséggel.
Ennek felfokozott válfaja a hiperaktív tünetegyüttes, amely gyakorlatilag nehéz életforma, de nem betegség. A hiperaktív személyek az átlagosnál több, olykor magukra is káros mennyiségű energia hatása alatt élnek, ennek legfőbb ellenszere a napi kiadós több órás testmozgás, és a könnyű, nem terhelő étkezés.

4. A betegségekre adott stresszreakció
Nem ritkán a stressz hátterében nem egyszerű kimerülés, hanem konkrét betegség áll. A leggyakrabban valamely átfogó szervrendszer betegsége, illetve betegségnek nem is minősíthető állapota. Gyakori ok a keringési nehézség, a bélproblémák, izomtónuszavarok, illetve migrénes, vagy akár agyi elváltozások kísérő tüneteként. Ha a stressz krónikusnak tűnik, nem árt mielőbb kivizsgáltatni. Sokszor a görcsös bélfolyamatok kísérőjelensége is. Ez a stressz valójában egy figyelemfelhívó jelenség, és a betegség kikezelésével, nagyon enyhe gyógyteák alkalmazásával könnyedén elmúlik.
 
5. A türelmetlenség, akadályoztatás
A türelmetlenség  az ötödik főbb csoport, ami stresszt válthat ki. Kezdetben inkább csak beindító, bemozgató érzésnek tűnik, de akadályoztatás hatására, pl. egy tinédzser gyermeknél, akinek órán kell ülnie, kialakulhat a valódi stressz, a korlátok, a beszabályozottság alakítja a negatív érzést bennünk. Ezt leginkább megelőzni lehet: neveléssel, világlátással, életmóddal- vagyis napi rendszerrel. Nagyon sok esetben a türelmetlenséget ésszel kell legyőzni, s egy idő után rutinná válik a nyugalom.

6.  Az önmegvalósítás terhe
Az utolsó kialakulási formája a stressz-jelenségnek a megvalósítási gondokból adódó feszültség.
Ilyenkor nem tisztán alapszinten vagyunk türelmetlenek, hanem átfogóan. Sokszor azt érezzük, elkéstünk, lemaradtunk valamiről, vagy nincs elég időnk élni. Ez a jelenség vezethet hiperaktivitáshoz is, de türelmetlenséghez is. Nagyon sokszor letargia kíséri, közben erős tettvágy is megjelenik a viselkedésben: összességében a mániás depresszióhoz hasonlatos állapot, de nem tükrözi a betegség minden jelenségét. Önismerettel, belső békével, a vallás és spiritualitás útjainak kiismerésével, szellemi szomj oltásával oldható.
 
A stressz tehát átfogó fogalom, kezelése viszont sok módon történhet, attól függően mi a kiváltó ok! Éppen ezért, mielőtt magunkat stresszesnek bélyegeznénk, ismerjük meg a valódi indokokat, s nevezzük azt nevén, hogy utána szelíd gyógymóddal a gyökerénél kezelhessük a problémát! Kitartást kívánok ehhez mindenkinek!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Advent...

2018. december 02.

Minden évben eljön az az időszak, amikor a nappalok rövidek lesznek, az éjszakák hosszúak, alig látunk napot és alig lehet világosban programot szervezni a családnak. A gyerekek sötétben indulnak el iskolába, és szinte sötétben is érnek haza, még akkor is, ha nem járnak különórákra.

A tél, bár idén a hideg igencsak kegyes velünk, belopózik nemcsak az időjárásba, a házunkba, a testünkbe hanem a lelkünkbe is. Eljön a befelé fordulás, a lelassulás ideje, amikor a nyári kitárulkozás beburkolózásba, hideg, megfagyott estékbe fordul át.

Nálunk van egy pár Advent körüli szokás, ami olyan mélyen megérint engem évről-évre, hogy nem tudom figyelmen kívül hagyni. És itt nem a vásárról szeretnék mesélni, bár az is nagyon izgalmas a sok-sok kézzel, szívvel készített apróság bőségében, ami felé most fordulnék, az maga az Advent üzenetének fogadása, a felkészülés a Fény befogadására. Van-e még igazi advent? Vagy megengedtük magunknak, hogy a vég nélküli bevásárlásokról és ideges rohangálásokról szóljon a Karácsony előtti pár hét...

A téli kéz- és lábápolás 7 aranyszabálya

2018. december 01.

A hideg, szeles idő és a zárt cipők nem igazán kedveznek a kéz és a láb érzékeny bőrének és körmeinknek. Bár a kozmetikában és a pedikűrösnél, manikűrösnél számos extra kezelésnek vethetjük alá kezünket-lábunkat, néhány trükkel otthon is megfelelően ápolhatjuk őket. 7 tanács, hogyan védjük bőrünk és körmeink egészségét télen.  

1. Kesztyűs kézzel
Az első és legfontosabb szabály a kézápoláshoz: mindenképp viselj kesztyűt! Aki nem hord kesztyűt, az keze érzékenyebb bőrét szinte sokkhatásnak teszi ki a téli mínuszokban, mivel a hideg idő kiszárítja, így a saját és műkörmök is töredezésnek indulhatnak (a hideget ugyanis a műköröm alapanyagok sem bírják). Ha télen törnek a műkörmeid, nyáron viszont nem, az lehet a kesztyű nélküli fagyoskodás következménye is!

2. Krém – stop!
Neked is rutinszerűen eszedbe jut indulás előtt még gyorsan bekrémezni a kezeidet? Ne tedd!
Ki az, aki vizes kézzel (bőrrel, hajjal) kilép a hidegbe? Senki, ugye? Az viszont talán eszünkbe sem jut, hogy a krémek nedvességtartalma igen magas, így hasonlóan viselkednek a bőrünk felületén, mintha az vizes lenne. Ha nincs legalább fél órád indulásig, inkább ne használj krémet! Kevés dolog szárít jobban,  mint a bekrémezést követő lehűlés a hideg levegőn.

A téli időszak tipikus betegsége a krupp

2018. december 01.

Az orvosok szerint minden évszaknak megvan a tipikus gyermek megbetegedése. A téli hideg és nyirkos időben a krupp az egyik ilyen gyermekbetegség, mellyel először találkozva minden szülő nagyon megrémül. Januárban és februárban sajnos minden évben nagyon sok kruppos beteget kezelnek a magyarországi kórházakban.

Légzőszervi gyermekbetegség

„A krupp a gége hangszalag alatti régiójában nyálkahártya-vizenyő által okozott, gyakran súlyos, belégzési nehezítettséggel, ugató köhögéssel kísért heveny felső légúti szűkület. Az akut gyulladás legtöbbször vírusfertőzés következménye. A gyermekek 15%-ánál életük során egy vagy több alkalommal előfordulhat a betegség jelentkezése. Leginkább a 6 hónapos és 6 éves közötti korosztály érintett. A legtöbb gyermek a második életévében betegszik meg. Iskoláskor után az előfordulás megritkul, a gyermekek kinövik.” – mondta el Dr. Kovács Lajos a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika Pulmonológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Enyhe rekedtség, életveszélyes fulladás

A betegség felső légúti vírusfertőzés tüneteivel kezdődik. Nátha, köhögés 38-39 °C láz jelentkezik, egy-két napon belül hirtelen rekedtség, ugató köhögés és belégzési nehezítettség lép fel változó mértékű légzési nehézséggel. A tünetek legtöbbször éjjel jelentkeznek, illetve este rosszabbodnak. A krupp okozta légúti tünetek 3-7 nap alatt gyógyulnak, kivételesen két hétig is elhúzódhatnak. Az állapot súlyosságát a gége alatti légút szűkületének a mértéke szabja meg, enyhe rekedtség és életveszélyes fulladás is előfordulhat. A légutak csecsemőkorban a legszűkebbek, ebben az életkorban nagyobb a kockázat súlyos nehézlégzés kialakulására.

Nagyobb gyermekeknél a tágasabb légutakban egyre enyhébb formában szokott fellépni.