Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Most érdemes kivizsgáltatni a pollenallergiát!

Érdekességek2025. február 28.

Most érdemes kivizsgáltatni a pollenallergiát! - Fotó: rawpixel © 123RF.com

Akár már februárban is jelentkezhetnek a szezonális pollenallergia tünetei, de még nem késő, hogy kivizsgáltassuk magunkat. A szezont a mogyoró virágzása nyitja, majd azt követi az éger, a kőris, a nyír, a nyár és a tölgy. A bőrön végzett úgynevezett prick-tesztet érdemes a tünetmentes időszakban és az antihisztamin készítmények szedése előtt elvégeztetni – mondja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Annak érdekében, hogy az érintettek időben elkezdhessék a terápiát, már a kellemetlen panaszok megjelenése előtt ajánlott allergiavizsgálatra menni, így időben kiderül, pontosan mi áll az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetek hátterében. A szezonális allergiás nátha tünetei akár már februárban jelentkezhetnek, hiszen a korai allergiaszezon a mogyoró virágzásával veszi kezdetét Magyarországon.

Az állandó vizes orrfolyást, tüsszögést, szem- és orrviszketést, valamint az orrdugulást allergia is okozhatja, így két-három hétig tartó panaszok esetén ajánlott mielőbb fül-orr-gégészeti vizsgálatra menni különösen abban az esetben, ha a tünetek már az előző év hasonló időszakában is előfordultak. Ilyenkor elsőként a baktérium- és vírusfertőzés lehetőségét zárják ki, majd sor kerül a bőrön végzett prick-tesztre.
„Ennek során gyárilag tisztított allergéneket viszünk fel az alkar bőrére és azokat egy apró tűvel megkarcoljuk. Amennyiben 15-20 perccel később a bőrkarcolás helyén csalángöb jellegű kiütés jelenik meg piros udvarral körülvéve, az pozitív reakciót jelent az adott allergénre.  Ezt a klinikai tünetekkel összevetve állapítható meg az allergia ténye” – mondja dr. Kraxner Helga.


dr. Kraxner Helga.A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa kiemeli: bizonyos állapotok esetében – erős tünetek, asztmatikus panaszok, egyes gyógyszerek szedése, várandósság – a bőrtesztet nem szabad elvégezni, vagy nem lesz az eredmény értékelhető. Ilyenkor vérvétel útján tudják meghatározni az allergéneket.

Az allergiás betegek gyógyszeres kezelését a várható szezon előtt egy-két héttel már el kell kezdeni. A tüneti szerek folyamatos használatával tompíthatók leghatékonyabban a panaszok, melyek a fentieken kívül kiegészülhetnek még fül- vagy torokviszketéssel, valamint az arcüreggyulladástól eltérően nem járnak fájdalommal, szaglásvesztéssel, arcduzzanattal. A terápia alapját az antihisztaminok (tabletták, orrspray-k és szemcseppek) és a lokális szteroid orrsprayk jelentik, utóbbiak helyileg gátolják a gyulladást.  Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról az irritáns anyagokat és a polleneket – javasolja a szakember.

Az allergia oki kezelésében az allergénspecifikus immunterápia nyújthat segítséget, amely azonban csak az orvos és a beteg együttműködésében, szoros kontroll mellett alkalmazható, minimum három szezonon keresztül, a javulás pedig fokozatosan alakul ki – mondja a szakértő.

 

A hatékony terápia kialakítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiás betegek élete: gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, légtisztító, pollenszűrős szúnyogháló is segíthet a tünetek enyhítésében.

 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: semmelweis.hu 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.