Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Motivációs csapdák: pénz vagy elismerés?

Érdekességek2021. november 07.

A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz, vagy az elismerés? A teljesítmény a lényeg?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Motiváció: olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönöz

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet.-mondja dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

A legalapvetőbb szükséglet: a pénz

Lehet az alapbér, bónusz, vagy egyéb juttatás, de valójában ez biztosítja megélhetésünket: ezekből fizetjük a számlákat, ruházkodunk, bevásárolunk és szórakozunk. A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-piramis, vagy másnéven Maslow-szükséglet hierarchia is, melynek egyes elemeit most a munkahelyi körülmények és feltételek vonatkozásában mutatjuk be:

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek szükségletei. Megfelelő fizetés és anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

Fontos az elismerés

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Dr. Bob Nelson, a munkavállaló jutalmazásának és motiválásának szakértője szerint is a dolgozók első sorban elismerést várnak feletteseiktől. A szakértő szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a következők is szükségesek:


Az elismerés iránti igény rendszerint nemtől és egyéntől függően különböző mértékben és formában jelentkezik.-magyarázza dr. Kocsi Anikó. A munkahelyen a visszajelzés rendszerint teljesítményértékelés formájában valósul meg. Fontos, hogy a pozitív és a negatív tulajdonságokat, az erősségeket és hiányosságokat egyaránt hangsúlyozzuk, s így teremtsünk lehetőséget a változásra, a fejlődésre.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Önmotiváció

A motiváció nem tart örökké. Az új munkakörhöz kapcsolódó feladatok elvégzésekor érzett kezdeti lelkesedés az idő múlásával rendszerint alábbhagy, s csakúgy, mint életünk legtöbb területén munkánkban is folyamatosan új célokat kell kitűznünk magunk elé. Az elismerést nem csak környezetünktől kell várnunk, meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, melyekkel önmagunkat is motiválhatjuk.

  1. Munkánkat változatosabbá tehetjük, ha a különböző feladatokat felváltva végezzük
  2. Tervezzük meg előre a következő egy órában milyen feladatokat végzünk el. Az is sikerélményt okozhat, ha egy-egy részfeladatot rövidebb idő alatt fejezünk be.
  3. Növelheti önbizalmunkat, ha új célokat tűzünk ki magunk elé. Végezzünk el egy tanfolyamot, amellyel még a ranglétrán is előre léphetünk.
  4. A motiváció növeléséért sokat tehetünk önbizalmunk fejlesztésével is. Legyünk tisztában saját értékeinkkel, így az elmaradt visszajelzéseket és az elismerés hiányát is könnyebben feldolgozzuk.
  5. Az új célok kitűzését nem csak a munka, de a szabadidő terén is gyakoroljuk. Válasszunk új hobbit, kezdjünk sportolni, járjunk baráti társaságba. A munkaidőn kívül szerzett élmények nem csak kikapcsolnak, de segítségükkel nagyobb kedvvel végezzük majd kötelező feladatainkat is.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.