Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nassolj egészségesen!

Érdekességek2023. október 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és több időt töltünk otthonunkban, szívesebben kényeztetjük magunkat nassolnivalókkal. A hideg hónapokban szervezetünk több tápanyagot is raktároz zsírpárnák formájában. Amíg egészségesek vagyunk, és figyelünk a megfelelő mennyiségű testmozgás és pihenés egyensúlyára, illetve a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag táplálkozásra, addig nem kell rosszabbul éreznünk magunkat a bőrünkben, ha tavaszra nehezebbek is leszünk egy-két kilóval. Ugyanis mi is követjük az évszakok változásait, tavasszal jóval kevesebb erőfeszítésünkbe fog majd kerülni a felesleget leadni, hiszen akkor testünk is a megújulásra, megtisztulásra fordítja majd energiáinkat.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül tömhetjük magunkba tv előtt a csokit és a csipszet egész télen, de ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha valami finomra támad kedvünk egy hosszú téli napon. Inkább vegyük elő a hagyományos őszi-téli édességek, nassolnivalók receptjeit, és hívjuk meg a barátainkat is.
Az alábbi ételek tápanyagban gazdagok és feltölthetik szervezetünket, egy forró tea vagy forralt bor mellett elfogyasztva pedig igazi zsúrhangulatot teremthetünk.

Sült tök mézzel, fahéjjal

A karotinoidokban, C- és B-vitaminokban igen gazdag sütőtököt már lehet kapni - egész télen óvhatja immunrendszerünket, hiszen változatosan elkészíthető. Tálalhatjuk püré formájában köretként, zsemlekockával és magokkal tartalmas krémlevesként, salátákba tehetjük, levét kicentrifugázva ihatjuk gyümölcslevekkel vagy magában, sőt, sütemények alkotórésze lehet, de páratlan ízéért legtöbben mégis magában megsütve szeretik. Ezt a fogást bármikor beiktathatjuk a sült tök értékes beltartalma és alacsony kalóriaértéke miatt. Ha olyan sütőtököt vettél, ami mégsem bizonyult elég édesnek, nyugodtan bolondítsd meg egy kis mézzel, így finomabb és táplálóbb is lesz a desszert. Arra viszont figyelj, hogy inkább sütés után használd a mézet, mert sütés közben tápanyagtartalmának nagy része elveszik! A hatást fokozhatod fahéjjal is, sőt, ha a tök már félig megsült, almaszeletekkel tovább sütve, fahéjjal megszórva igazi afrodiziákumot tálalhatsz.

Nyers tipp: A reggelit még az őszi-téli időszakban is ki lehet váltani egy vitamindús nyers turmixszal, amelynek egyik legértékesebb összetevője lehet a sütőtök. Egy öklömnyi sütőtökdarabot turmixolj össze egy-két almával, körtével, egy citrommal, naranccsal vagy préseld ki a levét gyümölcspréssel, gyümölcscentrifugával. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, amitől garantáltan jól indul a napod! A nyers gyömbér vagy fahéj remekül passzol ezeknek a gyümölcsöknek az ízéhez és ráadásul ezek melegítő fűszerek, amelyek a nyers, hideg fogás fogyasztása esetén is segítenek megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet.


Sült alma

Legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma azonban nemcsak tökkel, anélkül is megállja a helyét a nassolnivalók sorában. A legfinomabb a dióval, mazsolával sült alma.

Ehhez személyenként számolhatunk 2-4 szép almát, ha vegyszerektől, fényezőanyagoktól „viaszosnak” érezzük a héját, feltétlenül hámozzuk meg, egyébként nem szükséges. (Biotermesztésből származó almával kiküszöbölhetjük ezt a problémát, sokszor egyáltalán nem drágább, mint a hagyományosan nevelt!) A magházakat vájjuk ki, sorakoztassuk kicsit kiolajozott vagy alufóliával kibélelt tepsibe, töltsük meg tört dióval és picit beáztatott mazsolával, szórjuk meg fahéjjal, szegfűszeggel vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel és csorgassuk meg egy kis mézzel (a fentiek miatt ezt utólag is lehet).

10-20 perc alatt puhára sül a sütőben a rendkívül egészséges édességünk, amely természetesen a gyerekek egyik kedvence is.

Sült gesztenye

A sült gesztenyét sem kell senkinek bemutatni, bár azt kevesen tudják, hogy olyan értékes táplálékunk, hogy a gabonafélék táperejével vetekszik, ezért egyes vidékeinken még kenyeret is sütöttek belőle. Így kiváló táplálékunk lehet a vitaminszegény téli időszakban.

A gesztenye vásárlásakor is elsődleges szempont a frissesség, lévén dióféle, igen hamar penészessé válik, ezért nem jól tűri a hosszas tárolást sem.

Gyorsabban megsül a gesztenye, ha kereszt alakban bevagdosod, és néhány órára vízbe áztatod. Sütés előtt nem árt még egyszer átmosni, majd alacsony hőfokon sütni, míg a keresztek a hőtől kinyílnak és a gesztenyék belseje teljesen meg nem puhul.

Olajos magvak

Az olajos magvak és diófélék szintén az egészség őrei a téli hidegben, ráadásul magas tápértékük révén belülről melegítenek, fűtenek. Ezért inkább a hideg hónapokban indokolt nagyobb mennyiségben fogyasztani diót, mogyoróféléket, mandulát, tökmagot, napraforgómagot. A piacon elérhető egzotikus fajták, termések a mi éghajlatunkon élő ember számára kevésbé értékesek, ráadásul a hosszas tárolás és szállítás miatt gyakran már avas, penészes, ártalmas tartósítószerekkel vagy egyéb anyagokkal (pl. aflatoxin) szennyezett formában kerülnek hozzánk. Ezért ezekből keveset vagy egyáltalán ne fogyasszunk, esetleg válasszunk kifejezetten ökológiai gazdálkodásból származót, és elégedjünk meg a hazánkban is megtermő magvakkal, hiszen ezek biztosítják számunkra az optimális tápanyag-összetételt!

A fentieken kívül fontos ügyelni a diófélék vásárlásánál arra, hogy lehetőleg kerüljük a cukrozatlan, kevert, előre csomagolt, és így valószínűleg tartósítószerrel kezelt árukat, igyekezzünk friss és kimért formában, fajtánként megvásárolni ezeket. Otthon aztán kedvünkre mixelhetjük, teflonserpenyőben sóval átpiríthatjuk, de mindig ügyeljünk arra, hogy hűvös, sötét, száraz és penészmentes helyen tároljuk a magokat.

Nyers tipp: A legjobban viszont akkor járunk, ha 12-24 órára beáztatjuk és úgy fogyasztjuk a magvakat magában (leszárítás után), vagy magtejként elkészítve (összeturmixolva némi vízzel, esetleg mézzel, fahéjjal). Így ugyanis egy enzimekben gazdag táplálékhoz jutunk, ráadásul sokkal könnyebben meg is emésztjük a dióféléket.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)