Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Néhány hónap múlva kezdődhet a tömeges oltás Nagy-Britanniában

Érdekességek2020. október 16.

Fotó: pixabay.com

Rövid időn belül, akár három hónap múlva elkezdődhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában, és ez esélyt teremt arra, hogy húsvétig minden felnőtt megkaphatja az oltást – írta kormányforrásokat és a vakcina fejlesztésén dolgozó kutatókat idézve a szombati The Times.

A konzervatív brit napilap beszámolója szerint az Oxfordi Egyetem oltóanyagán dolgozó kutatók abban bíznak, hogy az általuk kifejlesztett vakcinát még az idén jóváhagyják a brit hatóságok, és egyes egészségügyi illetékesek reményei szerint hat hónapon belül minden felnőttnek be lehet adni egy dózist az oltóanyagból.

Az idézett kormányforrások egyike kijelentette, jóllehet a hatóságok hathónapnyi időtávlatban gondolkodnak, a tömeges oltási programot valószínűleg ennél is sokkal hamarabb végre lehet hajtani.

A The Times forrásai szerint már készülnek a szabályok annak lehetővé tételére, hogy az oltást az egészségügyben dolgozók nagyon széles köre jogosult legyen beadni, ennek érdekében képzésük néhány héten belül megkezdődik.

A logisztikai tervek között szerepel olyan autós oltóállomások kialakítása, amelyeknél a kocsikban ülőknek lehet beadni a vakcinát.

Nagy-Britanniában már vannak hasonlóan működő autós koronavírus-tesztelő állomások.

A hatalmas oltási program végrehajtásában valószínűleg a fegyveres erők is segédkeznek majd – áll a brit lap szombati írásában.

A szakmai körökben legígéretesebbnek tartott brit koronavírus-vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. Az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalattal a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az április óta tartó emberi tesztelés során a koronavírus-vakcina beválik.


Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot nemrégiben a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól százmillió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megbízást a tesztprogram sikere esetére.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter nem sokkal később közölte: az AstraZeneca még az oltóanyag engedélyezése előtt hozzákezd a gyártáshoz annak érdekében, hogy a vakcina klinikai jóváhagyásának esetére megfelelő mennyiséget lehessen készletezni, és az egészségügyi hatóságok készen állhassanak az alkalmazásra.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a minap televíziós beszédben ismertette a koronavírus-járvány elleni küzdelem fejleményeit, kijelentette: az orvosok és a kormány tanácsadói egyöntetűen vallják, hogy tavaszra sokkal jobb lesz a helyzet. Nemcsak arra van remény, hogy addigra lesz oltóanyag, de arra is, hogy hamarosan olyan tömeges, hatékony szűrési módszerek válnak hozzáférhetővé, amelyekkel percek alatt elvégezhető a tesztelés – mondta a brit kormányfő.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Légúti beteg ne hagyja abba az asztma gyógyszer szedését!

2024. április 06.



Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott felvilágosítást.

Antibiotikum és asztma gyógyszer

Az antibiotikum a kórokozó ellen veszi fel a harcot, segítségével a bakteriális fertőzés kezelhető. Az asztma gyógyszerek pedig a légutak asztmás eredetű gyulladását csillapítják, ezáltal pedig az asztmás tünetekre hatnak.

Légúti fertőzés és asztma 

Gyakori kérdés az asztmás betegek körében, hogy vajon szedhetik-e az antibiotikum mellett a korábbi asztma gyógyszereiket. A válasz egyértelműen igen, sőt nagyon fontos, hogy folytassák az asztma kezelését is. 

Ha az antibiotikumot a kezelőorvos valamilyen légúti fertőzés kezelésére írta fel, akkor különösen fontos, hogy nem szabad az asztma gyógyszereket csökkenteni – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A légúti betegségek ugyanis felerősíthetik az asztma tüneteit, a betegség fellángolhat, így ilyen esetben nagyon lényeges az asztma megfelelő kezelése. 

Az antibiotikumot előírás szerint szedjük

A gyógyulás érdekében az is lényeges, hogy a légúti fertőzésre felírt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje, az orvos által megadott dózisban és ideig. Nem szabad abbahagyni akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat, mert így a betegség tünetei kiújulhatnak vagy szövődmények jelentkezhetnek.

Gyenge az immunrendszere? Ezeket mindenképp nézesse meg a vérképében!

2024. április 05.

Az immunrendszerünk fontos szerepet tölt be betegségek elkerülése szempontjából, így, ha túl sokszor, illetve túl sokáig gyűr le minket valamilyen fertőzés, akkor érdemes vérvétellel ellenőriztetnünk pár paraméterünket, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz, hogy mi is okozza a problémát. A kérdésről dr. Fehér Ágnessel, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia specializációjú belgyógyászával beszéltünk.

Mikor gyanakodjunk arra, hogy baj van az immunrendszerünkkel?

Az immunrendszer szervezetünk védelmi vonala, mely felismeri a kórokozókat, majd elpusztítja. Abban az esetben, ha az immunrendszer funkciója sérül, nem lesz képes megfelelően ellátni a feladatát, ilyenkor a fertőzések száma/súlyossága megnő. Ennek számos oka lehet, egyes esetekben hiányállapot (egyoldalú táplálkozás, felszívódási zavar, stb.), de akár közvetlenül, akár közvetetten az immunrendszert érintő megbetegedés első megjelenési formája is lehet a visszatérő infekciók.

Erre példa az ismétlődő felső légúti megbetegedések, homlok- vagy orrmelléküreg-gyulladás, esetleg különböző bőrproblémák. Amennyiben túl gyakoriak a visszatérő fertőzések, vagy kifejezetten elhúzódóak, illetve a betegség lefolyása súlyosabb, mint várnánk, mindenképp javasolt orvosi segítséget kérni, mivel bizonyos vizsgálatok elvégzésére szükség lehet.

Fehérvérsejtek (leukociták)

A fehérvérsejteknek 2 fő típusuk van, a fagociták és a limfociták, melyeken belül is még több típust különböztetünk meg. Az immunrendszer vizsgálatának első lépése, a fehérvérsejtek számának, pontosabban az altípusok mennyiségének számszerű meghatározása, melyet a vérkép vizsgálatából tudunk meg. Erre azért van szükség, mert a fehérvérsejtek altípusai különböző funkcióval bírnak a fertőzések elleni védelemben. Alacsonyabb fehérvérsejt szám esetén (fontos miből van kevés) a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Oka lehet heves immunreakció akár bakteriális, akár virális kórokozóra, kemoterápia, bizonyos gyógyszerek, egyes esetekben rosszindulatú hematológiai daganat (leukémia, limfóma) is felmerül. Emiatt, ha extrém alacsony a fehérvérsejtszám, illetve ismételten is rossz értéket mérünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, aki mérlegeli az eltérés súlyosságát, szükség esetén további diagnosztikai vizsgálatokat javasol. 

Instabilitás és gyengeség is lehet a porckopás tünete a térdben

2024. április 05.

A térd a legnagyobb ízület a testben, amelyre minden lépésnél jelentős terhelés hárul, futásnál pedig a térdkalácsra ható kompressziós erő a testsúly 7-11-szerese is lehet. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus ennek a különleges struktúrának a felépítéséről és a térdben jelentkező porckopás tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A térdfájás nagyon gyakori tünet

Mint minden ízületnél, a térdnél is egy porcréteg borítja a csontokat, amely lehetővé teszi a sima, súrlódásmentes mozgást. A térd közepén két félkör alakú, gumiszerű porc, ún. meniszkusz található, amelyek fokozzák az ütéselnyelő hatást. Ezen kívül kis, folyadékkal teli tömlők, a bursák is a kipárnázást szolgálják. Azonban, mint a mechanikai struktúráknál ez előfordul, ismétlődő terhelés vagy hirtelen behatás következményeként a térdízület egyes részei elszakadhatnak, megsérülhetnek, elkophatnak. 

Az eredmény minden esetben térdfájdalom, ami lehet éles vagy tompa, járhat akár duzzanattal, instabilitással, de mindenképpen kihat az mozgásra, sőt az életminőségre. Ha pedig a térdfájás nem múlik el néhány nap alatt, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a diagnózisért, hiszen az ilyen nagy terhelésnek kitett ízületek ritkán gyógyulnak meg maguktól. Sokszor már a fizioterápiás kezelések is segítenek a problémán, ha pedig elkerülhetetlen a műtét, a korán megkezdett kezelés akkor is képes csökkenteni a későbbi állapotromlás kockázatát. 

A térdfájdalom és az instabilitás más ízületekben is gondot okozhat

Ha a csontokat „kipárnázó” ízületi réteg megsérül vagy elkopik, védelem nélkül maradnak a csontfelületek, amelyek így egymáson kezdenek súrlódni. Ez előbb-utóbb olyan tüneteket okoz, mint a térdfájás, a duzzanat, a merevség, hosszú távon pedig az állandó irritáció miatt kialakulhat a térdízületi gyulladás.

– A térdízület kopása bizonyos mértékig az idősödéssel jár, bár nem mindenkinél válik tüneteket okozó panasszá. Az ismétlődő mozdulatok – különösen a csavarás, az ugrások, a térdhajlítás – a traumával járó sérülések és a túlsúly a porckopás fő okozói. Nem csak a fő tünetnek számító fájdalom utalhat a porckopás jelenlétére, de akár az instabilitás, a gyengeség is panasz lehet, ahogyan a mozgásbeszűkülés és a merevebbé váló mozgás is. Mindezek következtében megváltozhat a járás, ami pedig megváltoztathatja a térd, a boka és a csípő helyzetét – hosszabb távon tehát más ízületben is problémát okozhat – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus.

– A diagnózis felállítása a kikérdezésen és a fizikális vizsgálaton alapul, a röntgen és a CT a csontok vizsgálatát, az MRI pedig a porcok és más szövetek állapotának ellenőrzését teszi lehetővé.