Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nehezen viselik házi kedvenceink a tikkasztó hőséget

Érdekességek2021. augusztus 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Van, aki jobban bírja, van, aki kevésbé, de a legtöbb állat nehezen viseli a nagy meleget. Az állattartónak, ha gondos gazdaként akar eljárni, oda kell figyelnie állatai megóvására.  

A hőségtől állataink is szenvednek, gondatlan tartásuk következtében a nagy melegben az állatok el is pusztulhatnak. Ezek a melegben alkalmazható javaslatok segítenek a problémák elkerülésében.

Nyáron a hűvös levegő fontosabb lehet négylábú barátaink számára, mint egy védelmet nyújtó kuckó.

Gondoskodni kell arról, hogy állatunk napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba. Udvaron ez lehet egy füves talajon lévő fa árnyéka vagy egy zöld sövény, lakásban tartott állat számára árnyékot adhat egy sötétítő függöny is.

Télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron meg arra, hogy az sose fogyjon ki, mindig legyen benne friss víz. Az életet adó nedvesség hamar elpárolog, ezért kell a nagy itató, és annak rendszeres töltése.


A sétáltatás fontos a házi kedvencek számára. Ezt érdemes kora reggel és késő este elvégezni. A hűvösebb időpontra beütemezett séták a gazdák számára is jobban elviselhetőek. A legtöbb kutya szeret úszni. Érdemes egy-egy nagyobb séta alkalmával felkeresni a kijelölt kutyaúsztatókat, hogy négylábú barátaink is élvezhessék a nyarat.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

A tűző napon tartózkodó kutya, macska is leéghet! A leégés elsősorban a fület, orrot, a talaj miatt a tappancsokat érintheti. Nagyobb séták előtt használhatunk fényvédőt, leégés elleni krémeket. A séta lehetőleg ne a felforrósodott aszfalton, hanem füves talajon történjen.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.