Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Neked van időd élni?

Érdekességek2024. október 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis."Rengeteg dolgom van, nem érek rá, nincs több időm!" Érzelmek, kedvesség, mélyebb eszmecserék, az önismereti utak, a testmozgás, a lélekkel való törődés, meditáció, az élet értelmének, céljának keresése, ősi idők mestereire való emlékezés, az Istennel való kibékülés... ki ér erre rá manapság?  

Ki ér rá manapság mélyebben érezni? Ki az, aki ráér figyelmesnek, türelmesnek, mi több, jelenlévőnek, ébernek lenni? Nincs idő nyugalomra, egyensúlyra és nincs idő élni sem! Ráérsz? "Nem! Rohanok, nincs időm!"...

Van viszont idő zsörtölődni, veszekedni és jól odamondani. Van idő panaszkodni, van idő stresszelni és a tévé előtt ülni. Van idő a neten felesleges időt tölteni, ahogy van idő haragosnak, kellemetlennek és dühösnek, türelmetlennek lenni. Sok idő van minősíteni, bizonyítgatni az igazat, és hogy kiboruljon a tejföl. Van időnk háborúzni, bántani, füstölni, szennyezni. Van idő ivásra, drogozásra, a magunk rombolására, ablakok betörésére, rongálásra.

Aztán van idő rá, hogy állandóan elfoglaltak, fontosak legyünk. Van idő belefáradni, belerokkanni, beleszáradni hagyni, mosatlanul hagyni és van idő megcsalni, elhagyni és van idő hazudni…

…és nincs idő megállni, lefékezni, lelassulni, beleszeretni, szerelmesnek lenni, hozzáérni, simogatni, megölelni, a szemébe nézni, sétálni, a fákat nézni, mi több, a fákkal beszélni, az eget, a csillagokat kémlelni, az életet méltatni. Nincs idő magunkra és összetartani, megkeresni és megbeszélni, nincs idő kivárni, feloldani és megbocsájtani, megérintődni, megrendülni az élet szépségeitől.

Nincs idő harmóniára, légzésre, figyelemre, másokra, a kegyelemre sincs idő, ahogy nincs idő megszólítani, egy jó szót mondani, rendbe tenni és megnyugtatni, barátkozni és megelőlegezni, nagyvonalúnak és előzékenynek lenni.


Nincs idő arra, hogy legyen idő, legyen Élet, legyen béke. Nincs idő szeretni. Ez itt a világnak vége. Ez az idő vége.


Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.