Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nem csak álom a tökéletes bikinialak

Érdekességek2019. augusztus 12.

Fotó: scitecBékefi Brigitta Team Scitec, IFBB Elite Pro bikini fitness versenyző szerint a tavasz az egyik legideálisabb időszak az életmódváltásra és arra, hogy megvalósítsuk céljainkat. Az pedig, hogy egyre közeledik a bikiniszezon, kiváló motiváció tud lenni azoknak, akik el szeretnék érni az álomalakjukat, hiszen mindenki szeretne jól mutatni a fürdőruhájában. Íme, Brigitta tuti tippjei ahhoz, hogy nyárra a legjobb formába hozzuk magunkat.

Türelem és türelem…

Ne azt várjuk, hogy két-három hét alatt meg fog történni a csoda, és azonnal elérjük a megálmodott bikini alakunkat. Hosszú távra köteleződjünk el, ez ugyanis a tartós siker alapja. Még pont időben vagyunk ahhoz, hogy belevágjunk, és aktív életmódra váltsunk. Kicsi célokat tűzzünk ki, és hétről-hétre haladjunk, hiszen a testünknek idő kell ahhoz, hogy átalakuljon.

Éhezés helyett, többször kevesebbet együnk

Kerüljük a divat diétákat, az éhezést és az éheztetést. A koplalással elérhetünk ugyan minimális változást, ám hosszú távon ennek az egészségünk látja kárát! Emellett életbe lép a jojó effektus is, ami azt jelenti, hogy akár a dupláját is visszahízhatjuk annak, amit leadtunk. Étkezzünk napi 4-5 alkalommal, tehát többször, kisebb adagokat fogyasszunk és kövessünk egy kiegyensúlyozott, tiszta, egészséges tápanyagokból álló étrendet.

Este hat után? Nyugodtan ehetünk!

Lehetőség szerint mi magunk készítsük el azokat az ételeket, amiket a nap folyamán megeszünk. Gondolkodjunk előre, ne arra alapozzunk, hogy majd valahol útközben bekapunk valamit, mert itt jönnek elő a hibák. Tévhit, hogy este hat után nem szabad már enni. Vacsorázhatunk, csak arra figyeljünk oda, hogy az utolsó étkezésnél ne a szénhidrát bevitel domináljon. Azt szoktam javasolni és én is ehhez tartom magam, hogy egy jó adag salátával, hozzá hallal vagy sovány húsokkal nem lehet mellélőni.


Mozgás nélkül nincs eredmény

A heti mennyiség és a mozgásforma az egyéni adottságok és a célkitűzések szerint változhat. Ha valaki korábban egyáltalán nem járt konditerembe, annak azt tudom tanácsolni, hogy heti három tréning tökéletes lehet. Amikor már ez is kellemes érzést okoz, felemelhetjük ezt a számot négyre. Nagyon fontos itt is a fokozatosság. Iktassunk be súlyzós és kardióedzést, és mindenképpen mozgassuk át minden izomcsoportunkat.

Fotó: scitec

A táplálék-kiegészítőksokat segíthetnek

A rendszeres, aktív testmozgás igényli a megfelelő fehérje – és vitaminpótlást. A fehérje, vagyis a protein az izmok regenerálódásában játszik nagy szerepet. Azt szoktam javasolni, hogy tréning után hörpintsünk fel egy finom protein turmixot, hiszen ezzel az edzést és a szervezetünket is támogathatjuk. A táplálékkiegészítő paletta hatalmas segítség lehet számunkra akkor is, ha például időhiányban szenvedünk. Hogy mi kell hozzá? Egy shaker, egy adag a kedvenc fehérje turmixszunkból és egy kis víz. Rázzuk össze az összetevőket, igyuk meg és ezzel már ki is váltottunk egy étkezést.

Ne felejtsük el a folyadék-pótlást

Az egyik leglényegesebb dolog, hogy ne felejtsük el a megfelelő folyadék bevitelt, mert amíg ezt nem tesszük meg, lényegében nem is beszélhetünk semmiféle diétáról vagy edzésről. Sokan nem szeretik a vizet, azt mondják azért, mert nincs íze. Ilyenkor nyugodtan keverjünk az üvegünkbe BCAA-t, és máris jobban esik, hiszen egy jóízű italt ihatunk, emellett fontos aminosavakhoz juttatjuk a szervezetünket.

Ha egy kis édessége vágyunk…

Ha valakinek édességrohama van, nagyon jó alternatíva lehet számára ilyenkor a Scitec Nutrition Protein Pancake. Én személy szerint a fehér csokis ízesítésért élek-halok és egy kis gyümölccsel szoktam megbolondítani. De pillanatok alatt elkészíthetjük a Scitec Nutrition Protein Muffinját is, ami nem csak, hogy mennyei ízű, hanem nagyon jó az összetétele is, remekül beilleszthető az egészséges életmódba.

+1 motivációs tipp

Nekem bevált és másoknak is azt szoktam javasolni, hogy tegyünk ki egy képet a hűtőnkre, ami ösztönöz bennünket. Ha ugyanis kivennénk onnan valamit, amit egyébként nem szabadna, ez a fotó lesz az első, amit megpillantunk. A fénykép tehát egyfajta „stop” jelzés, hogy ezt nem lehet, mert el szeretnék érni valamit.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.