Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nem csak vírusok és baktériumok okozhatnak orrdugulást

Érdekességek2023. április 18.

Fotó: 123rf.com

Télen leggyakrabban vírusos és bakteriális fertőzések, míg a tavaszi és nyári szezonban az allergének a leggyakoribb okai az orrdugulásnak. A vírusokon, baktériumokon és allergizáló anyagokon kívül azonban egyéb okai is lehetnek az orrdugulásnak.

Veleszületett okok, tumor és hormonhatás is kiválthat orrdugulást

Gondolni kell arra, hogy az orrüreg anatómiai rendellenességei (pl. orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula) is okozhatnak orrdugulást. Lehetséges, hogy az orrüregbe „nem illő” kóros képletek (pl. orrpolip vagy orrüregi daganatos elváltozások) megjelenése vezet – akár tartósan fennálló – orrduguláshoz.

Hormonális és anyagcserével összefüggő okai is lehetnek annak, hogy nehezen átjárható az orrüreg. Ezzel magyarázható, hogy terhességük alatt a kismamák közül többen szembesülnek orrdugulással, de az orrdugulásos panasz megjelenhet akár a pubertáskori
ingadozó hormonszintek hatására is. Előfordulhat, hogy pajzsmirigy-alulműködés okozza a kellemetlen orrpanaszokat.

Gyógyszermellékhatás is lehet az orrdugulás

Tudni kell, hogy több gyógyszer alkalmazása is vezethet dugult orrhoz. A betegek nagy része tisztában van
azzal, hogy az érösszehúzó hatóanyagú orrcseppeket és orrsprayket (fenilefrin, oximetazolin, tramazolin, tuaminoheptán, xilometazolin hatóanyagokkal) jellemzően maximum 7 napon át szabad egyhuzamban használni, különben mellékhatásként orrdugulás alakulhat ki.

Azonban nem csak közvetlenül az orrban alkalmazott patikaszerek (orrcseppekre és orrspraykre gondolva) mellékhatása lehet orrdugulás

A szájon át szedett gyógyszerek közül említhetők a fogamzásgátlók vagy a vérnyomás csökkentésére használt béta-blokkolók, amik mellékhatásként orrdugulást válthatnak ki. Figyelmet érdemelnek továbbá a merevedési zavarok kezelésében használt foszfodiészterázgátlók (azaz a szildenafil és rokonvegyületei: avanafil, tadalafil, vardenafil), amelyek orrdugulás és szipogás révén okozhatnak kellemetlenséget a férfiaknak. A vény nélkül kapható készítmények között is vannak olyanok, amik „az orra mehetnek”; így pl. egyes, a fájdalom csillapításában alkalmazott nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID).


Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.