Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nézzünk be a hűtőszekrényünkbe, kamránkba!

Érdekességek2018. január 25.

A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Így lehet ez a táplálékunk elkészítésével is. Nézzünk körül otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomó részt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.  

Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.

Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos gondolkodásunkkal. Kisgyermekeket semmiképpen sem terhelnék ilyen anyagokkal, hiszen abból tud a szervezetük, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak. Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.


Sokan a legnagyobb szeretetből vesznek a gyermekük szervezete számára nem megfelelő élelmiszereket, nassolnivalókat, cukrozott italokat. Rossz nézni, hogy a legnagyobb szeretetből mérgezzük saját gyermekeinket. Sokszor a szülői beszélgetések során derül ki, hogy a gyermekek mennyire egyhangúan táplálkoznak, zöldséget, gyümölcsöt alig esznek.

Amikor megkérdezem, hogy válogatós-e a gyermek, akkor azt mondják, hogy nem, sokféle ételt eszik. Amikor viszont felsorolják mik ezek, akkor szinte mind azonos alapanyagból, csak különbözőképpen elkészített ételekről van szó, tehát semmiképpen sem mondható változatosnak.

Szerencsére egyre több tudatos szülő van, aki elolvassa a termékek cimkéjét, és annak tudatában dönt arról, mit adjon a gyermekének, illetve az egész családnak.

Itt azért hangsúlyozom, hogy az egész családnak, hiszen ha tele van a kamra olyan élelmiszerekkel amit nem szeretnénk gyermekünknek adni, de ő azt látja, hogy a szülei ezeket eszik, akkor miért is várjuk el tőle, hogy ő másképp tegyen?

Az átállás eleinte okozhat kicsi többlet gondolkodást, több szervezést, tervezést a bevásárlás előtt, viszont hosszú távon a gyermekünk egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Miért fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás?

2025. október 15.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat kulcsszerepet játszik a gyermekek egészségében, különösen a hallás és a beszéd fejlődése szempontjából.

Számos olyan állapot létezik, amely befolyásolhatja a gyermekek fülét, orrát és torkát, és ezek közvetlen hatással lehetnek a hallásra, a beszédértésre és az általános jóllétre.

Horkolás és fülgyulladás

Ha egy gyermek gyakran horkol, az jelezheti, hogy valamilyen probléma van az orrmandulájával vagy a garat területével. A horkolás nemcsak zavaró lehet, hanem súlyosabb állapotokra is utalhat, pl. alvási apnoéra. Az alvási apnoé miatt a gyermek nem kap elegendő oxigént az alvás során, ami hosszú távon fejlődési problémákhoz vezethet.

Ezenkívül, ha a gyermek fülgyulladással küzd, az komoly következményekkel járhat. A fülgyulladás gyakori jelenség a gyermekek körében, és ha nem kezelik megfelelően, halláscsökkenéshez vezethet. A gyulladás miatt a gyermek fájdalmat érezhet, és ez befolyásolhatja a figyelmét és a tanulmányi teljesítményét is.

Nagy orrmandula

A megnagyobbodott orrmandula szintén komoly problémákat okozhat. Ha az orrmandula megnagyobbodik, elzárhatja a légutakat, ami nehézlégzést és horkolást eredményezhet. Ezenkívül a megnagyobbodott orrmandula zavarhatja a normális hallást is, mivel nyomást gyakorolhat a fülre. Ez halláscsökkenéshez vezethet, ami megnehezíti a gyermek számára a beszédértést és a társas interakciókat.

Ismét keresik az Év Gyógyszerészét és a legnépszerűbb patikát

2025. október 15.

Tizenötödik alkalommal díjazzák a gyógyszerészeket és patikákat

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányokat. A jubileumi évben a szervezők a gazdasági nehézségek és a főtámogató hiánya ellenére is elindították a programot, hangsúlyozva a gyógyszerészi hivatás társadalmi jelentőségét.

A szervezők szerint a gyógyszerészek munkájának elismerése ma talán fontosabb, mint valaha. A gyógyszerellátás akadozása, a szakemberhiány, valamint a mindennapi működéshez szükséges anyagi és infrastrukturális terhek az egészségügy minden szereplője számára, így a patikáknak és a gyógyszerészeknek is rendkívüli kihívásokat jelentenek.

A jelenlegi gazdasági helyzet és az egészségügyi szektort érintő nehézségek ellenére sem marad el a másfél évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés.

„A gyógyszerészek nap mint nap bizonyítják, hogy a közösségek egyik legmegbízhatóbb egészségügyi támaszai. Ők azok, akikhez nemcsak gyógyszerért, hanem tanácsért, biztatásért, emberi szóért is fordulhatnak a betegek” – mondja Torjai Gábor főszervező. Hozzátette, hogy a járvány, az inflációs nyomás és a folyamatos változások idején különösen felértékelődött a patikusok szerepe.

Prosztatabarát étrend

2025. október 14.

A bőséges folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkenti a prosztatagyulladás és a megnagyobbodás kockázatát.

Tudatos folyadékbevitellel lehet enyhíteni a tüneteket, de nem mindegy, hogy mit tartalmaz a bevitt folyadék. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, gyakori vizelési ingert váltanak ki, ezért ezeket célszerű kerülni. A bőséges (2,5–3l) vízfogyasztást célszerű egyenletesen elosztani a nap során. Mivel a heveny prosztatagyulladásra jellemző a magas láz, a fájdalom és az elesettség mellett, ezért a bőséges folyadék pótolja a láz miatt elveszített vizet és ásványi anyagokat.

Bizonyított étrendi prevenció

A kímélő, több apró étkezés enyhíti a tüneteket. Egy 2015-ös tanulmány több olyan kutatást elemzett, amelyek a mediterrán étrend egyes összetevőinek hatását vizsgálták a prosztataproblémák kialakulására: