Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nőnek lenni jó!

Érdekességek2018. március 08.

A Nőnek lenni jó kezdeményezés azt a tényt állítja a középpontba, miszerint a nők minden életkorban, minden életszakaszban boldognak érezhetik magukat – akár egy kedves, apró gesztus, nekik kijáró megkülönböztetett figyelem okán, akár az életük egy-egy markáns, a nőiséghez kötődő pillanatának megélésekor.

A női lét számos öröme közül talán nem elhanyagolható az sem, hogy létezik egy hazai gyógyszergyár, amely különös, kiemelt figyelemmel fordul a nők felé, és tevékenységének minden percében arra fókuszál, hogy a nők egészségét féltő gondoskodással megóvja. 
Már látható a Nőnek lenni jó kisfilm, amely felsorakoztatja a különböző életszakaszok nagy női pillanatait. Most indul a közösségi médiában az a kezdeményezés, mely révén bárki megoszthatja gondolatát, így inspirálva a közösséget.

Miért jó nőnek lenni?

A reprezentatív online kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a magyar nők több mint kétharmada (70%) gondolja azt, hogy nőnek lenni jó. A válaszadók szerint azért jó, mert egy nő átélheti az anyaság örömeit, életet adhat egy gyermeknek, csinos ruhákat viselhet, szép lehet, előzékenyek vele az emberek, ő pedig gondoskodhat másokról. Ezek a legtöbbek által említett okok. Mindenekelőtt azonban az anyaság öröme, a gyerekvállalással járó boldogság az első, ami erre a kérdésre beugrik a női lakosság nagy részének, hiszen 57%-uk spontán módon erre vonatkozó válaszokat adott meg arra a kérdésre, hogy miért jó nőnek lenni.


Amiért nehéz nőnek lenni

Azok akik úgy gondolják, hogy nem kimondottan jó nőnek lenni (30%) azzal indokolják ezt, hogy szerintük túl sok feladat/teher hárul a nőkre, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkaerőpiacon, nagy a felelősség, és még ráadásul el sem ismerik, nem becsülik meg őket eléggé.

Sok van, mi csodálatos, de a családnál semmi sem csodálatosabb

A nők egyöntetű véleménye, hogy az élet nagy pillanatai mellett fontos, hogy az apró dolgoknak is örülni tudjanak. Négyből hárman (73%) gondolják azt, hogy jellemzően meg is tudják élni a mindennapok örömeit. Az élet apró örömei közül a legmeghatározóbbak azok, amikor egy nő boldognak láthatja a gyermekét, amikor a gyermeke azt mondja neki, hogy szereti, amikor felszabadultan lehet nevetni valamin, és amikor látja a párja szemében azt, hogy vonzónak találja.

Ezenkívül sokak mindennapjait tudja szebbé tenni a játék a gyermekkel, az, hogy felvilágosítást tud adni gyermekének, egy jó szeretkezés, de az is, amikor érzi, hogy törődnek vele, megbecsülik, és elismerik a munkáját.

A leginkább emlékezetes pillanatok szintén a gyerekekhez kapcsolhatók; amikor egy nő először a kezében tarthatja a gyermekét, és amikor láthatja/hallhatja az első lépeseit, szavait. Ezeket követi az első saját otthon öröme és a találkozás emléke a nagy szerelemmel.

Ami igazán fontos: az a megbecsülés

A kutatás visszajelzései megerősítik, hogy a nők számára a női lét megélésének mértékét saját hatásuk és a környezet visszajelzéseinek erőssége határozza meg. A nő a környezettől kapott visszajelzésekből építkezik, számára a viszonyulások a meghatározók, ezeken keresztül határozzák meg magukat. Fontos számára, hogy hasson a környezetésre, és a környezet visszahatását érezze. A hatáshoz szükséges erőt a környezete visszajelzéseiből meríti.

Elmondható, hogy ez a hatni vágyás a mozgatórugója a gondoskodástól a megfelelési igényig sok-sok női szerepnek. Kiemelten fontos számukra az elismerés, a megbecsülés. A gondoskodás mellett a legfontosabb érték az elfogadás iránti vágy, a megfelelés igénye, a fontosság megélése. Ez megmutatkozik abban az eredményben is, hogy a párkapcsolatban a megfelelés, a tetszés fontosabb érték, mint maga a szexuális együttlét. A munka/karrier viszonylatában a szakmai és az anyagi elismerés majdnem egyenértékű, (54%-52%) a szakmai elismerés nagyobb boldogságot jelent a nők számára. A saját magukra szánt foglalatosságok közül is legmagasabb százalékban az teszi szebbé a mindennapokat, ha a belülről áradó jókedv, pozitív energia átragad másokra.

Összességében, tehát a magyar nők szeretnek nők lenni, ezt leginkább a tradicionális női szerepekben és leginkább anyaként vélik megélni. Gondoskodásukkal, megfelelési igényükkel vágynak környezetük elismerésére, a törődésre és a megbecsülésre. Tudják, hogy sok szerep és kihívás van a női létben, de ezeket nagytöbbségben pozitívan élik meg. A család és a munka mellett kissé hátrébb sorolódik a saját magukra fordított idő és tér, a kikapcsolódás. Többségében élvezik a központi irányító szerepet, a felelősséget például a saját és a család egészségéért. Meglepő módon alacsonyan értékelt a sport, a mozgás és a társasági élet szerepe a nőnek lenni jó érzés megélésében.

Richter a Nőkért program

A Richter Gedeon Nyrt. a nőgyógyászatban meghatározó cégként kiemelt figyelmet fordít olyan programok támogatására, melyek értékesek a nők számára. Magyarországi központú multinacionális cégként kivételes rálátása van a magyar nők helyzetére abból adódóan, hogy korszerű nőgyógyászati készítmények fejlesztésével és forgalmazásával a nők egészségéről gondoskodik a tinédzser kortól kezdve egészen a változó korig. Ez a gondoskodás azonban felelősségvállalással is jár. A Társaság feladatának tekinti, hogy a nők lelki, társadalmi jólétéért is tegyen társadalmi szerepvállalása részeként, és támogassa őket azon törekvéseikben, hogy elképzeléseik szerint alakíthassák életüket.

"A Richter a Nőkért Programunkkal igyekszünk a legtöbb nő számára valami igazán fontosat nyújtani: önbecsülést, saját magunk, nőiségünk értékelését, a különlegesség elismerését minden életkorban. Hisszük, hogy a pozitív értékek képviselete mellett a közösségteremtő klubokkal, a nők számára fontos témákban folytatott párbeszéddel, vagy a Richter Aranyanyu díjazottjain keresztül inspiráló példák bemutatásával értéket teremtünk, és reméljük, hogy mindezek egy lépéssel közelebb visznek minket a nők testi-lelki, és társadalmi jólétének megteremtéséhez és fenntartásához." Beke Zsuzsa kormányzati kapcsolatok és PR vezető, Richter Gedeon Nyrt.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!