Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyákoldó készítmények: Mit szedjek köhögésre?

Érdekességek2019. július 03.

Fotó: 123rf.com

A hurutos köhögés kezelésében fontos szerepet töltenek be az ún. nyákoldó készítmények. Melyek ezek, és hogyan fejtik ki hatásukat? Mit érdemes tudni az alkalmazásukról? A köhögés témakörét körbejáró cikksorozatunk mostani részében ezekre a kérdésekre keresünk választ.

A nyákoldás jelentősége
A cikksorozat első részében már kiemeltük, hogy a köhögésnek alapvetően két fő formája van: a száraz és a hurutos köhögés. A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár, ez felismerésének az alapja. A hörgők váladéktermelése és a képződő nyáknak a légutakból való távozása a légzőrendszer természetes öntisztító folyamata.

Célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és idegen anyagokat. A hörgőváladék felköhögését megkönnyíthetjük, és a gyógyulás folyamatát elősegíthetjük, ha a képződő sűrű nyák viszkozitását lecsökkentjük. Erre alkalmazhatók a nyákoldó hatóanyagok (ún. mukolitikumok), amelyek a hörgőváladékot hígabban folyóvá, a légutakból köhögéssel könnyebben eltávolíthatóvá teszik.

Nyákoldó hatóanyagok
Számos olyan, gyógyszernek minősülő, hurutos köhögés kezelésére szolgáló készítmény van forgalomban, amely nyákoldó hatóanyagot tartalmaz. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó többsége vény nélkül kapható a patikákban. Alkalmazásuk elsősorban akkor javasolt, ha a hörgőkben a váladékképződés nagymértékű, és a sűrű nyákot nehezen köhögi fel a beteg.


Az acetilcisztein a cisztein nevű aminosav származéka. A hatóanyag képes a hörgőváladék viszkozitásáért felelős szénhidrátláncok közötti összeköttetéseket (diszulfidhidakat) felbontani, ezáltal a nyákot hígabban folyóvá és könnyebben felköhöghetővé tenni. Ugyanakkor az acetilcisztein – szerkezeti tulajdonságainak köszönhetően – antioxidáns és szabadgyök-fogó tulajdonsággal is rendelkezik, és alkalmazható pl. paracetamol vagy gyilkos galóca okozta mérgezés ellenszereként is.

Készítményei számos különböző gyógyszerformában kaphatók a patikákban. Javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 200 mg vagy 1-szer 600 mg; gyerekeknek pedig: napi 2-3-szor 100 mg.

Hasonló szerkezetű hatóanyag a karbocisztein, amely bizonyos enzimek működését szabályozva megváltoztatja a képződő hörgőváladék összetételét, ezáltal azt hígabban folyóvá teszi. Kemény kapszula, rágótabletta és szirup formájában van forgalomban. Felnőtteknek napi 3-szor 750 mg, gyerekeknek 3-4-szer 125-250 mg a javasolt adag. Egy indiai cserje tartalomanyagai szolgáltak modell – vegyületként a nyákoldó hatású brómhexin kifejlesztéséhez.

A brómhexin, amellett, hogy csökkenti a hörgőváladék viszkozitását, egyúttal elősegíti a hígabban folyó nyák termelődését is. Továbbá segíti a légutak nyálkahártyáját alkotó hengerhámsejtek csillószőreinek meghatározott irányú mozgását, hozzájárulva a könnyebb köpetürítéshez.

Mind tabletta, mind oldat formájában kapható a patikákban, javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 8-16 mg, gyerekeknek ennek a fele: 4-8 mg.

Talán az egyik legismertebb és legszélesebb hatásspektrummal rendelkező nyákoldó hatóanyag az ambroxol. Ez a brómhexinhez szerkezetileg hasonló vegyület, a brómhexin hatásain felül még fokozza a hörgőkben a surfactant nevű anyag képződését is. Ezáltal csökkenti a hörgőváladék felületi feszültségét és a nyálkahártyához való tapadását, elősegítve annak felköhögését. Sokféle gyógyszerformában találkozhatunk vele, készítményei népszerű köptetők, nyákoldók.

Alkalmazása naponta 2-3 alkalommal javasolt, az egyszeri adag felnőtteknek 30 mg, gyerekeknek 2,5-5 mg.

Az erdosztein az acetilciszteinhez hasonlóan nemcsak nyákoldó, hanem egyúttal antioxidáns és szabadgyök-fogó hatással is rendelkezik. Továbbá gátolja a baktériumoknak a légutak nyálkahártyáján való megtapadását, és növeli az egyidejűleg alkalmazott antibiotikumok hatékonyságát is.

Kapszula és belsőleges szuszpenzióhoz való por formájában van forgalomban. Javasolt adagja felnőtteknek: napi 2-3×300 mg, gyerekeknek: 2×5 mg/ttkg.

A hörgőkben képződő nyák viszkozitását nem csak gyógyszeresen lehet befolyásolni: mindig tartsuk szem előtt a bő folyadékbevitelt is! Ha a köhögés nem enyhül egy héten belül, vagy ha láz, légszomj, illetve gennyes köpetürítés jelentkezik, fel kell keresni a háziorvost!

A cikksorozat következő, 4. részében a hurutos köhögés kezelésében alkalmazott, közvetett hatású köptetőkről lesz szó.

Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.