Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyákoldó készítmények: Mit szedjek köhögésre?

Érdekességek2019. július 03.

Fotó: 123rf.com

A hurutos köhögés kezelésében fontos szerepet töltenek be az ún. nyákoldó készítmények. Melyek ezek, és hogyan fejtik ki hatásukat? Mit érdemes tudni az alkalmazásukról? A köhögés témakörét körbejáró cikksorozatunk mostani részében ezekre a kérdésekre keresünk választ.

A nyákoldás jelentősége
A cikksorozat első részében már kiemeltük, hogy a köhögésnek alapvetően két fő formája van: a száraz és a hurutos köhögés. A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár, ez felismerésének az alapja. A hörgők váladéktermelése és a képződő nyáknak a légutakból való távozása a légzőrendszer természetes öntisztító folyamata.

Célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és idegen anyagokat. A hörgőváladék felköhögését megkönnyíthetjük, és a gyógyulás folyamatát elősegíthetjük, ha a képződő sűrű nyák viszkozitását lecsökkentjük. Erre alkalmazhatók a nyákoldó hatóanyagok (ún. mukolitikumok), amelyek a hörgőváladékot hígabban folyóvá, a légutakból köhögéssel könnyebben eltávolíthatóvá teszik.

Nyákoldó hatóanyagok
Számos olyan, gyógyszernek minősülő, hurutos köhögés kezelésére szolgáló készítmény van forgalomban, amely nyákoldó hatóanyagot tartalmaz. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó többsége vény nélkül kapható a patikákban. Alkalmazásuk elsősorban akkor javasolt, ha a hörgőkben a váladékképződés nagymértékű, és a sűrű nyákot nehezen köhögi fel a beteg.


Az acetilcisztein a cisztein nevű aminosav származéka. A hatóanyag képes a hörgőváladék viszkozitásáért felelős szénhidrátláncok közötti összeköttetéseket (diszulfidhidakat) felbontani, ezáltal a nyákot hígabban folyóvá és könnyebben felköhöghetővé tenni. Ugyanakkor az acetilcisztein – szerkezeti tulajdonságainak köszönhetően – antioxidáns és szabadgyök-fogó tulajdonsággal is rendelkezik, és alkalmazható pl. paracetamol vagy gyilkos galóca okozta mérgezés ellenszereként is.

Készítményei számos különböző gyógyszerformában kaphatók a patikákban. Javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 200 mg vagy 1-szer 600 mg; gyerekeknek pedig: napi 2-3-szor 100 mg.

Hasonló szerkezetű hatóanyag a karbocisztein, amely bizonyos enzimek működését szabályozva megváltoztatja a képződő hörgőváladék összetételét, ezáltal azt hígabban folyóvá teszi. Kemény kapszula, rágótabletta és szirup formájában van forgalomban. Felnőtteknek napi 3-szor 750 mg, gyerekeknek 3-4-szer 125-250 mg a javasolt adag. Egy indiai cserje tartalomanyagai szolgáltak modell – vegyületként a nyákoldó hatású brómhexin kifejlesztéséhez.

A brómhexin, amellett, hogy csökkenti a hörgőváladék viszkozitását, egyúttal elősegíti a hígabban folyó nyák termelődését is. Továbbá segíti a légutak nyálkahártyáját alkotó hengerhámsejtek csillószőreinek meghatározott irányú mozgását, hozzájárulva a könnyebb köpetürítéshez.

Mind tabletta, mind oldat formájában kapható a patikákban, javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 8-16 mg, gyerekeknek ennek a fele: 4-8 mg.

Talán az egyik legismertebb és legszélesebb hatásspektrummal rendelkező nyákoldó hatóanyag az ambroxol. Ez a brómhexinhez szerkezetileg hasonló vegyület, a brómhexin hatásain felül még fokozza a hörgőkben a surfactant nevű anyag képződését is. Ezáltal csökkenti a hörgőváladék felületi feszültségét és a nyálkahártyához való tapadását, elősegítve annak felköhögését. Sokféle gyógyszerformában találkozhatunk vele, készítményei népszerű köptetők, nyákoldók.

Alkalmazása naponta 2-3 alkalommal javasolt, az egyszeri adag felnőtteknek 30 mg, gyerekeknek 2,5-5 mg.

Az erdosztein az acetilciszteinhez hasonlóan nemcsak nyákoldó, hanem egyúttal antioxidáns és szabadgyök-fogó hatással is rendelkezik. Továbbá gátolja a baktériumoknak a légutak nyálkahártyáján való megtapadását, és növeli az egyidejűleg alkalmazott antibiotikumok hatékonyságát is.

Kapszula és belsőleges szuszpenzióhoz való por formájában van forgalomban. Javasolt adagja felnőtteknek: napi 2-3×300 mg, gyerekeknek: 2×5 mg/ttkg.

A hörgőkben képződő nyák viszkozitását nem csak gyógyszeresen lehet befolyásolni: mindig tartsuk szem előtt a bő folyadékbevitelt is! Ha a köhögés nem enyhül egy héten belül, vagy ha láz, légszomj, illetve gennyes köpetürítés jelentkezik, fel kell keresni a háziorvost!

A cikksorozat következő, 4. részében a hurutos köhögés kezelésében alkalmazott, közvetett hatású köptetőkről lesz szó.

Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.