Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Nyaraljatok tudatosan! Használjátok a szeretetnyelvet!

Érdekességek2017. augusztus 08.

Itt a vakáció, a szabadságok ideje, érdemes beszélni arról, hogyan lehet a nyaralásunkba, pihenésünkbe tudatosságot belevinni, és kis lendületet felfrissülést adni a párkapcsolatuknak. Ha tehetitek, minimum 2 hetet vegyetek ki egyszerre. Ez azért fontos, mert egy hét szabadság nem igazán pihenés, főleg, ha nem tudtok elutazni, kiszakadni a környezetetekből.

Használjátok tudatosan a szeretetnyelv csatornáit. Ez azt jelenti, hogy minden nap más szeretetnyelvről szóljon. Például egyik nap az elismerő szavaké, akkor itt kifejezetten a nap bármelyik szakában, szóban dicsérjétek, támogassátok, egymást, kedveskedjetek egymásnak szavakkal.

 

Feladatok 5 napos nyaralásra:

1. Bemelegítő gyakorlat

Feküdjetek le az ágyra, és töltsetek el két percet úgy, hogy egymás szemébe néztek, kacsintani lehet, beszélni nem. Közben mindketten kezdjétek el felfedezni a másik arcában a szépséget, vonzóságot, mintha most látnátok a másikat először. A gyakorlat ideje legalább 2 perc, de bátran maradjatok így, ameddig jól esik. Figyeljétek meg, hogyan jöttök ki a helyzetből, vagy hová visz ez benneteket tovább. 

 


2. Dicsérő nap 

Az egész napot szenteljétek annak, hogy kedvesen, türelmesen válaszoltok, kértek és beszéltek egymáshoz. Támogató, udvarló, dicsérő szavakat használjatok úgy, hogy amikor eljutott hozzád, meghallottad a párod dicséretét jelezd vissza, egy kedves szóval érintéssel! Kifejezhettek egy-egy olyan kérést a másik felé, amit szeretnél, ha gyakrabban mondana neked.

3. Érintés nap

Ezen a napon a fókusz az érintéseken van. Egész nap próbáljatok minél többször egymáshoz érni, ölelés, simogatás, csókolózás, cirógatás jellemezze a napotokat. Este lefekvés előtt megcsinálhatjátok ezt a gyakorlatot is: 
Készítsetek egy közös listát, hogy milyen módon érintsétek meg egymást (pl. csikizés, simogatás, ujjbeggyel enyhén érintés, masszázs nyomogatás, csókolgatás ajkakra, szempillára stb). Ezután felváltva: egyikőtök választ egy testrészt, a másikatok pedig egy mozdulatsort és felváltva elvégzitek azt a másikon.  

4. Figyelem nap

Amikor ezt a napot csináljátok, fontos, hogy elfeledkezzetek, illetve félre tudjátok tenni, a saját igazamhoz való ragaszkodásotokat. Adjatok időt egymásnak, hogy beleszólás, bármilyen negatív mimika nélkül végighallgassátok a másikat. Fontos hogy ehhez a naphoz, megfelelő hangulatot kell teremteni, azaz kettesben elvonulós, csendes helyet válasszatok. Segítségetekre lehetnek a következő mondatok, a beszélgetés elindításában:

Van egy félbehagyott tervem, amit meg szeretnék valósítani ami…..
Ehhez a tervemhez szükségem van a te………
Legtöbbször amikor veled vagyok azt szeretném érezni, hogy…….
Ezután akkor fogok neked nemet mondani amikor…….
Ezután akkor fogok neked kapásból igent mondani amikor…..
Azért különleges számomra a kapcsolatunk, mert……

5. Cselekvés napja

Ez a nap valójában a szívességek napja. Ahhoz, hogy jól tudjátok csinálni érdemes átgondolni, hogy milyen panaszokat fogalmazott meg a párotok az elmúlt időszakban. A panaszok mutatják meg, hogy mi hiányzik a társunknak. Ha megvan nincs más dolgotok, mint hogy megcsinálni azt, amit kért a társatok. Ezen a napon bármilyen kérést teljesítsetek, amit a párotok megfogalmaz, neki az a dolga, hogy megköszönje azt neked.

Azt gondolom, ha csak ennyi tudatosságot, energiát bele tudtok csempészni a nyaralásotokban, nagy feltöltődés, elégedettség érzés kerít hatalmába bennetek illetve az összetartozás intimitást tudjátok ezzel felerősíteni újból. 

Jó nyaralást kívánok nektek!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hazaengedték a világ legkisebb súllyal született csecsemőjét

2019. május 12.Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét – jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban.

A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú.

A tokiói fiúcskát sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben, ám a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra.

A csecsemő múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátumát követően.

A kézmosás is járhat veszélyekkel

2019. május 12.A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.

Egyre többen sportolnak

2019. május 11.Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.