Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyáron étkezzünk egészségesebben!

Érdekességek2021. július 07.

A nyári időszakban, amely – terményeivel és időjárásával – a könnyű és egészséges táplálkozásra ösztönöz, mégis lehetnek problémák.

Ne kezdjünk egyoldalú vagy túl megszorító diétába!

Különben a szervezet a lehető leggyorsabban az „üzem – anyag” keresésébe fog, és proteinekre „vágyik” az izomzat megtartásához, gyarapodásához. A szigorú diétával csak több izmot, mint zsírt veszíthetünk. Másik kockázat: az ételmegvonások miatt a gyakoribb éhségérzet és nassolási vágy megjelenése. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a buktatókat, fogadjuk meg a dietetikusok jó tanácsait: nem kell sokkal kevesebbet enni, hanem jobban, átgondoltabban, továbbá többet kell mozogni, ami lehetővé teszi az izomtömeg megőrzését és a kalóriafogyasztás növelését. A nassolás, a sok édesség emésztési problémákat okozhat.

A táplálkozási szokások felülvizsgálása

Ami a célhoz vezet, az nem a kalóriák számolgatása, sem pedig az elfogyasztott étel szinte grammonként történő méricskélése. Az elsők közt mellőzzük a cukrot és az alkoholt! Nincs bennük tápanyag, viszont sok üres kalóriát tartalmaznak. De ha már egyszer elértük a kívánt fogyást, egy keveset megengedhetünk magunknak belőlük – az élvezet kedvéért…

Emellett csökkentsük a zsír mennyiségét ételeinkben, de ne töröljük teljesen. Sütéskor-főzéskor törekedjünk a kevés növényi zsírral történő vagy zsírmentes elkészítési módokra. A túlzott zsírfogyasztás megterheli az epeműködést. Párolt hal, főtt/párolt zöldség bővebben szerepeljen a menünkben, továbbá profitáljunk a szezonális zöldségekből gyümölcsökből. De vigyázat, van, akinek a nyers zöldség okoz emésztési problémákat!


Kerüljük el a csapdákat!

„Light” termékek vásárlása: ezek nem feltétlen tartalmaznak kevesebb kalóriát, viszont adalékanyagban gyakran bővelkednek. Kevésbé lakunk jól tőlük, így elősegíthetik az újbóli evést.

Csak saláta fogyasztása: a saláta étteremben zsíros lehet (sajt, olívaolaj, szalonnacsíkok előfordulhatnak benne, vagy zsíros szósz jár hozzájuk). Ha pedig otthon csak zöld salátát készítünk, és nem gazdagítjuk semmivel, nem lakunk jól, és hamar további evésre, nassolásra vágyunk.

Édesítőszerek használata cukor helyett: visszaadják a cukros ízt, de egyes tanulmányok szerint károsak lehetnek, pl. túlsúlyt, elhízottságot okozhatnak.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.