Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Omega 3-ban gazdag Chia mag

Érdekességek2019. november 24.

Összeszámoltad már hányféle gyógyszert szoktál rendszeresen vagy alkalmanként beszedni? Pedig biztosan hallottad már a mondást, miszerint: fűben, fában orvosság. A legtöbb bajra, lenne természetes segítség. Mégis a legtöbben rögtön a patikába mennek, ha bármi nyavalya felüti a fejét.  

Omega 3-ban gazdag Chia mag – délig tartó lendületet ad - mert a fekete pöttyös az igazi.

 
Ez a chiamag, hasolít a mákra, fekete kis pöttyök

Chimag – vagy azték zsálya - Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolnod!

A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Külsőleg úgy néz ki, mint a mák, de annál jóval értékesebb ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. Hab a tortán, hogy nagyon finom és diétás ételek készíthetők belőle.

Ellenállhatatlanul finom és élvezetes, ahogy a pihe-puha lágy chiamagok szétomlanak a szádban.

Napjainkban fénykorát éli a chiamag. Maga az egészség! A Te étrendedből sem hiányozhat. Már napi 1 kanállal ha fogyasztasz, a külsőleg mákra hasonlító magocskákból, egy sor betegséget elűzöl magadtól. Nézd csak, mi mindenre jó:


Diétázol? Fogyni szeretnél?

Akkor a chiamagot iktasd be az étrendedbe. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, viszont magas a rosttartalma, hamar eltelít és jóllakottságérzetet okoz. A chiamag tejbe, joghurtba áztatva, felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kocsonyás lesz.

 

A beáztatott chiából készült ételek kitöltik a gyomrod, és lassítja a szervezetedbe jutó cukrok felszívódását, így fogyókúra esetén a legjobb választás, akár reggelire, akár uzsonnára.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a chia mag csökkenti az éhségérzetet és az étel utáni vágyat.

Hallottál már az Omega 3 zsírforrás fontosságáról?

Kutatók arról számolnak be, hogy a chia mag a legjobb növényi forrása az omega-3 zsírsavnak. A sok telítetlen zsírsav a chiában csökkenti a gyulladásokat a szervezetedben.

A vércukorszinteddel baj van?

A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős, így megakadályozza a cukorbetegség kialakulását a Science Research Institute állítása szerint.

Nincs rendben az emésztésed?

A chia mag 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, éppen ezért nagymértékben képes fokozni az emésztést. Továbbá a napi rostbevitel 20%-át is fedezi. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassan emésztődik meg, ami alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.

Magas a vérnyomásod? Szívproblémáid vannak?

A chiamag védi a szívet és az érrendszert: Enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szívbetegséghez vezetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást stb.

Alvásproblémáid vannak? Nyugtalanul forgolódsz éjszakánként?

A chiamag segíti az alvást. A chia triptofánst tartalmaz, ami egy aminosav és a mély alvásért felelős.

Előfordult rákos megbetegedés a családodban?

A chiamag segítségével megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása. erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket, ezenfelül proteáz-inhibitorokat tartalmaz, ami szintén segíti a rákos sejtek elpusztítását.

Éveket letagadnál valós korodból? Válaszd a fiatalos külsőt!

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök károsító hatásától. A chiamag az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz.

Tanulmányok kimutatták, hogy antioxidánst tartalmazó étrend lassíthatja az öregedés folyamatát, így egyél chiamagot, ha néhány évet letagadnál korodból.


Vitaminokat, ásványi anyagokkal növelnéd fittséged?

A chia magjában olyan ásványi anyagok bújnak meg, mint a vas, a kalcium, a kálium, a foszfor, a cink, a mangán, a molibdén és a magnézium. Ezenkívül niacint és folsavat tartalmaz. Maga az egészség!

CHIAMAGOS RECEPTEK

A chiamagból gyorsan, isteni finom diétás ételeket tudsz készíteni. Reggelire, uzsonnára is remek!

Chiás meggyfagyi

Hozzávalók: 2-3 marék meggy, 4 evőkanál őrölt mandula (amitől krémesebb lesz), 1 evőkanál chia mag (ez jól összetartja), méz, stevia, nyírfacukor, CukorZéro ízlés szerint, díszítéshez: mandula forgács, kakaópor v. kókuszreszelék

A meggyet simára turmixolod egy kevés cukorral/mézzel, majd kikevered az őrölt mandulával, és a chia magot is hozzáadod. Fagyasztóba teszed dermedni.
Tálaláskor megszórhatod mandula forgáccsal vagy kakóporral, kókuszreszelékkel

Barackos chia puding

Hozzávalók:
• 110 g barack (vagy más idénygyümölcs)
• 125 ml (mandula)tej
• 125 ml (kókusz)tej
• 28 g chiamag
• 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
• stevia vagy nyírfacukor növényi édesítő

Kockázd fel a barackot, mérd ki a tejet, chiamagot. Mindent alaposan keverj össze. Ízlés szerint adj hozzá cukrot és kókuszreszeléket. 2-4 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a chiamag megduzzadjon. Tálalásnál díszítsd gyümölccsel. A mandulatej és kókusztej természetesen helyettesíthető tejjel vagy natúr joghurttal is. A növényi cukrok helyett mézet is választhatsz, de diéta esetén a steviát ajánlom.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.